Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Invitatie de suflet în Parcul National Ceahlau

Invitatie de suflet în Parcul National Ceahlau

• interviu cu doctorul Gheorghe Lalau, seful Serviciului de Administrare al Parcului National Ceahlau, structura aflata în subordinea Consiliului Judetean

Daca ar fi sa ne raportam existenta la minunatele basme românesti, sigur vom recunoaste ca loc de petrecere a unor întîmplari fantastice cu zmei si Feti-Frumosi, cu zgripturoaice, dar si Ilene Cosînzene, minunatul si sacrul Ceahlau, acest munte moldav ce concureaza cu Olimpul, Pindul sau Athosul, Kogaiononul sau Peonul, considerat muntele sacru al antichitatii, despre care se spune ca în zilele senine ar putea fi admirat de la gurile Dunarii. Ceahlaul este unul dintre stîlpii spiritualitatii stravechi românesti, depasind de mult locul în care natura s-a revarsat întru eternitate. În semn de respect pentru sacralitatea sa si pentru darnicia naturii ce l-a creat, românii au luat masuri de ocrotire si administrare cumpatata a sa. Creînd cu multi ani în urma un cadru legal pentru pastrarea zonei în limitele unei naturaleti desavîrsite. Asta, însa, fara a fi eliminat turismul dezvoltat de-a lungul vremii, ci mai degraba cultivîndu-l si controlîndu-l printr-o monitorizare competenta si un proces educativ perseverent. Toate astea, si multe altele, sînt cuprinse în ceea ce înseamna, din 2000 încoace, Parcul National Ceahlau, administrat de Consiliul Judetean Neamt, prin Serviciul de Administrare. Despre activitatea acestui organism si planul sau managerial aveam sa aflam mai multe de la doctorul Gheorghe Lalau, seful Serviciului de Administrare al Parcului National Ceahlau.

Reporter: Domnule Lalau, cum ar suna o invitatie pe care ati face-o turistilor pe Ceahlau?
Gheorghe Lalau:
În primul rînd, vreau sa va spun, cu blîndetea si ospitalitatea specifice muntenilor, un bun venit în Parcul National Ceahlau, iar prin intermediul dumneavoastra sa adresez o invitatie de suflet tuturor celor care iubesc muntele pentru a-si face timp sa zaboveasca macar pentru cîteva clipe în Masivul Ceahlau, muntele nostru sacru, întru încarcarea trupului si sufletului cu tot ceea ce presupune acest minunat colt de rai cu care ne-a înzestrat natura si bunul Dumnezeu. Purtam aceasta discutie, si este bine ca cititorii sa afle de cabana Fîntînele, situata la altitudinea de 1.200 de metri, la o ora de mers pe traseu marcat, de statiunea Durau. Dupa cum se observa, în stînga noastra se desfasoara în toata minunatia sa peisajul panoramic, unde un loc central îl ocupa vîrfurile Toaca si Panaghia. În jurul acestor legendare vîrfuri se observa stîncile golase, abrupturile, jgheaburile si politele împadurite, ce formeaza un decor mirific. Ceahlaul este cel mai maiestuos, cel mai bine identificat din punct de vedere geomorfologic si-n acelasi timp cel mai cunoscut moldovenilor, românilor si celor din afara granitelor tarii noastre.
Rep.: Frumos si competent început de dialog, glasuit molcom, dar deosebit de hotarît, în dulcele grai moldav, si asa cum spuneati, cu inflexiunile unui muntean sadea. Am dreptate?
G.L.:
Aveti, pentru ca, întradevar, sînt nascut, crescut, format si educat la poale de Ceahlau. Ma consider un muntean veritabil. Nu întîmplator, dupa terminarea studiilor m-am întors acasa, la muntenii mei, pentru care Ceahlaul constituie „leaganul“ ancestral si sacru de formare a caracterelor si personalitatilor umane. Faptul ca am devenit nu de mult si „pastorul“ Parcului National Ceahlau, nu poate decît sa-mi înnobileze sufletul si sa-mi întareasca personalitatea si caracterul de om al muntelui.

Planuri ambitioase ale Consiliului Judetean si administratiilor locale

Rep.: Pentru ca ati adus vorba, ce presupune Parcul National Ceahlau?
G.L.:
Aceasta presupune 7.742,5 hectare în Masivul Ceahlau, ca arie protejata, instituita prin Legea nr.5/ 2000 si Hotarîrea de Guvern nr. 230/ 2003. În acest cadru, un cumul de activitati cuprinse pe baze stiintifice în Programul managerial al Parcului National Ceahlau are rolul de a conduce la protejarea si conservarea patrimoniului natural deosebit de valoros, compus din patrimoniul geografic, cel cultural si, nu în ultimul rînd, unul spiritual. Mîna-n mîna cu protejarea si conservarea ecosistemelor, habitatelor, speciilor si indivizilor, merg activitatile traditionale, silvopastorale de dezvoltare, cu respectarea principiului dezvoltarii durabile si activitatile de turism ecologic. În acest spatiu tipografic nu vom putea scrie despre cele 2.994 de plante, 1.128 de animale, care compun flora si fauna masivului cu importanta deosebita economica, stiintifica, medicala, peisagistica. Ma voi opri, însa, la ceea ce doresc eu sa însemne acest dialog, o invitatie la drumetie, ascensiune si escaladare a masivului, adica la ceea ce presupune un turism civilizat, modern în arealul Parcului National. Peste 80% din atractia turistica în zona noastra o reprezinta Masivul Ceahlau întregit de peisajul antropic, dar si de ospitalitatea oamenilor locului. În acest context o importanta deosebita o are statiunea Durau, care traieste si-si va duce viata ca entitate economica prin faptul ca este asezata într-un cadru geografic deosebit, cu un aer tonifiant, un aer curat, plin de sanatate si vitalitate. La turismul regional, o contributie aparte o au localitatile învecinate Masivului Ceahlau. Orasul Bicaz este un centru nodal, din care pleaca mai multe directii turistice, el însusi reprezentînd un punct de interes. Apoi, comuna Tasca este interesata de dezvoltarea bazei turistice legate de Masivul Ceahlau. Administratia comunei intentioneaza sa treaca din domeniul public în cel privat 3 hectare de teren, pentru a-l închiria la un pret modic celor interesati a investi în turism. În acelasi timp, comuna Bicazu Ardelean intentioneaza sa amenajeze o pîrtie de schi în vecinatatea Parcului National Ceahlau, pentru accesul turistilor în zona, ocupîndu-se acum de infrastuctura locala, însemnînd calea de acces spre Masivul Ceahlau.
De altfel, legat de ceea ce intentioneaza comunitatile locale vecine pentru dezvoltarea turismului, trebuie musai sa arat ca însusi Consiliul Judetean sprijina acest demers de interes local. ÃŽn acest sens, exista un acord de parteneriat cu cele sapte primarii strict pe problemele Parcului. Nu vreau sa trec cu vederea ca atît presedintele CJ, Vlad Marcoci, cît si vicepresedintele Romica Rotaru sînt direct interesati de administrarea competenta a Parcului si dezvoltarea zonei. Revenind la concretul problemei, de promovare a turismului, CJ Neamt si Primaria Ceahlau, împreuna cu alti factori interesati, intentioneaza amenajarea în zona Durau-Ceahlau a 2 pîrtii de schi si a unui telescaun care sa lege muntele de „mare“. Adica din punctul de vedere al drumului judetean Ceahlau-Izvorul Muntelui sa se faca o legatura tehnica între masiv si lacul de acumulare Izvoru Muntelui. Organizarea unui ponton pe lac în punctul Ceahlau si intentia unor investitori de a veni cu ambarcatiuni pentru transport, plimbare si sporturi nautice pe lac si rîurile afluente este salutara si binevenita.

„Vizitatorii ne apreciaza pentru ceea ce am facut si facem“

Rep.: Asa cum spuneati, turismul este piesa de rezistenta a activitatii economice în zona Parcului. Turisti în acest an?
G.L.:
Facînd un bilant comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, înregistram o crestere substantiala. La 4.500 de turisti ai primei jumatati de an 2006, se raporteaza acum peste 10.000. Si asta în conditiile în care, înaintea Pastelui, au fost semnalate masive caderi de zapada si înregistrate multe furtuni pe Ceahlau. În asemenea conditii, n-ar fi fost posibila urcarea muntelui daca administratia n-ar fi întreprins actiuni rapide de deblocare a traseelor. Deblocînd traseele, asigurînd permanenta la cele 2 porti de intrare, Izvoru Muntelui si Durau, dar si în masiv în perioada Pastelui, fara a înregistra nici o persoana accidentata sau ratacita, au urcat în masiv, ajungînd pîna la punctele cele mai înalte, peste 1.000 de vizitatori. Actiunea începuta înainte de Sarbatori a fost continuata, în functie de conditiile meteorologice, astfel, înainte de începerea sezonului turistic, cele 7 trasee care pleaca de la 4 porti de intrare au fost degajate, amenajate, marcate si, atît la portile de intrare, cît si pe trasee, au fost montate panouri, placi si indicatoare de îndrumare si avertizare. Un loc aparte l-a constituit amenajarea traseului în zona Cascadei Duruitoarea - monument al naturii, cel mai vizitat de turisti. Amenjarea a 14 tronsoane de traseu cu scari si balustrade, cu materiale carate în spate pe lungimi de 200-300 m, la diferente de altitudine de 70-80 m nu este un lucru usor. Toate lucrarile de amenajare a traseelor, inclusiv a zonei Duruitoarea, s-au facut cu personalul Serviciului de Administrare, neangajînd cheltuieli decît pentru materialele strict necesare. Ramîne multumirea noastra ca în masiv, care oricum nu este un munte greu accesibil, as putea spune chiar blînd si primitor, vizitatorii nostri se simt în siguranta si multi dintre ei ne apreciaza pentru ceea ce am facut si facem.

Turistii trebuie sa respecte muntele

Rep.: Domnule doctor, se observa ordine si curatenie, cel putin în zona traseelor pe care le-am parcurs împreuna. Cum ati reusit sa eliminati flagelul poluarii semnalat cu ani în urma?
G.L.:
ÃŽn primul rînd, noi executam curatirea masivului conjugata cu o activitate asidua de îndrumare si educare a turistilor si prin amenajarea din loc în loc a cosurilor de depozitare a deseurilor. Odata cu actiunea de taxare a turistilor ce doresc sa intre în Parcul National, li se înmîneaza acestora gratuit pliante editate de Serviciul de Administrare care, pe lînga harta masivului, cu traseele si însemnele grafice ale acestora, mai cuprind si un minim de îndrumari privind comportarea turistului. Concret, acestea prevad interdictii privind abandonarea deseurilor de orice fel, taierea ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, distrugerea si degradarea florei si faunei, organizarea de discoteci si a altor actiuni zgomotoase în aer liber, camparea neautorizata a corturilor, aprinderea focurilor, accesul cîinilor în munte, precum si distrugerea, degradarea indicatoarelor, si-n general, a bazei materiale pe care o presupune asa-zisul inventar al cailor de acces. Turistii trebuie sa respecte muntele. ÃŽn general, turistii se conformeaza cerintelor stipulate în pliant, lucru ce se rasfrînge pîna la urma în acea siguranta dorita si cautata de cei care-si petrec cîteva clipe pe munte departe de „lumea dezlantuita“.
Rep.: Vorbiti-ne ceva despre asa-zisul „spatiu de plimbare“ oferit de catre administratie turistilor.
G.L.:
Da. Am amenajat, recent, în zona din vecinatatea Duraului, o portiune din drumul judetean, de peste un kilometru, ca spatiu de plimbare pentru turisti. De fapt, cu salariatii Serviciului de Administrare, am curatat acea zona, creînd o ambianta placuta pentru linistea turistilor, ce doresc sa realizeze plimbari usoare. Eu cred ca utilitatea oferita de noi se va bucura de apreciere din partea turistilor.
Rep.: Domnule doctor, este Masivul Ceahlau numai o zona a restrictiilor?
G.L.:
Nicidecum. Ceahlaul si arealul Parcului nu reprezinta o zona a restrictiilor de dragul restrictiilor. Totul, însa, se deruleaza sub îndrumarea si controlul autorizat si competent al Serviciului nostru administrativ. Au loc actiuni de exploatare a masei lemnoase, în anul 2007 se vor extrage din zona cîteva mii de mc de material lemnos, însa cu conditia respectarii regulilor impuse unor astfel de activitati. Silvicul a fost de acord cu noi, precum si cele cinci firme care exploateaza lemn. Acordam sau nu avize favorabile exploatarilor, monitorizam activitatile desfasurate, luînd si masuri coercitive daca este nevoie. Am dat voie la pasunat cu rigorile privind zonele, perioadele si numarul de animale ce calca arealul Parcului, si lista ar putea continua. Deci, nici pe departe nu impunem restrictii arbitrar concepute.
Rep.: Domnule doctor, prin tot ceea ce ne-ati prezentat se observa o revitalizare a activitatii administrative desfasurate sub îndrumarea dumneavoastra...
G.L.:
Asta pentru ca necesitatile au impus-o. Dupa o perioada de stagnare, care a durat cîtiva ani buni, s-a simtit nevoia unor schimbari. Dupa preluarea conducerii Parcului, am elaborat un plan managerial complex care, bazat pe realitate, a cuprins prevederi concrete de revitalizare a activitatii. Ceea ce am întreprins pîna-n prezent cu cei 15 salariati ai Serviciului de Administrare, constituie doar un început. Periodic, voi încerca o transparenta totala privind activitatea noastra. Asa ca, sigur, ne vom mai întîlni.

Articol afisat de 2668 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective