Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Codrii ungurilor, exploatati ilegal?

Codrii ungurilor, exploatati ilegal?

• reprezentantii Composesoratului Tercs Ineu acuza Ocolul Silvic Tarcau de taieri ilegale de masa lemnoasa • taierile ar fi avut loc pe cele 700 de hectare de padure pe care composesoratul le-a cîstigat în instanta • la fata locului, reporterul cotidianului „Monitorul“ a gasit zeci de gramezi de busteni parasite • maghiarii s-au plîns atît primarului, cît si autoritatilor judetene •

Presedintele Composesoratului Tercs Ineu, care a cîstigat în instanta dreptul de proprietate asupra a 710 hectare de padure situate pe raza Ocolului Silvic Tarcau, îi acuza pe silvicultori ca au decimat padurea. Este vorba de suprafata unde urmeaza ca maghiarii sa fie reîmproprietariti, în acest sens existînd o hotarîre definitiva si irevocabila a Judecatoriei Bicaz. Acuzatia nu a fost pe placul sefului Ocolului Silvic Tarcau care a refuzat sa o comenteze. De ce, nu stim si nici nu ne intereseaza. „Am fost recent acolo sa vad ce se întîmpla, pentru ca aveam niste semnale negative. Pur si simplu m-am îngrozit. Este jaf, nu altceva. Nu înteleg de ce au facut acest lucru, pentru ca stiau ca ne judecam pentru aceasta padure si ca avem documentele ce atesta dreptul de proprietate asupra ei. Am cîstigat anul trecut procesul, iar ei au facut recurs. A fost respins ca nefondat. ÃŽn ultimele luni au taiat foarte mult lemn acolo. Este posibil sa fie licitatie, însa ma îndoiesc ca amenajamentul silvic prevedea astfel de lucrari. Efectiv sînt zone unde s-a taiat la ras si foarte aproape de drum. E dezastru, mai mult nu pot spune. Noi am depus notificari si la Directia Silvica, si la Ocolul Silvic, si la Comisia Judeteana. Am sesizat deja aceste abuzuri si nu ne vom opri aici. Nu este posibil sa intri în posesia unei suprafete de padure si sa vezi ca s-a facut jaf în ea. Nu ne oprim aici si ne vom îndrepta, în instanta bineînteles, împotriva celor care au permis si au comis aceste faradelegi“, a declarat Jere Elemer, presedintele Composesoratului Tercs Ineu, din comuna harghiteana Cîrta.

La fata locului

Pentru a vedea daca acuzatiile se sustin, reporterii de la „Monitorul“ au mers, saptamîna trecuta, la fata locului, în zona Fluturu-Gaina-Hotare, ce se afla la granita cu judetele Harghita si Bacau. Fara a comenta prea mult si fara a putea spune cine a efectuat taierile, trebuie spus ca am identificat zeci de gramezi de material lemnos, exploatat în special în apropierea drumului forestier. Interesant este ca în zona nu era nici un muncitor, semn ca exploatarea a încetat. Materialul lemnos, de buna calitate, era abandonat pe marginea drumului. ÃŽntr-adevar, am identificat zone în care s-a exploatat masiv, „la ras“ cum ar spune cunoscatorii. Asta ar putea explica o eventuala doborîtura de vînt în zona respectiva, însa arborii taiati nu tradau ca ar fi fost supusi unui astfel de tratament de catre mama natura. „S-au taiat mii de metri cubi, la prima vedere, însa vom stabili dupa ce vom fi pusi în posesie“, spune presedintele composesoratului. Poate o fi asa, poate nu. Asta nu am reusit sa aflam pentru ca seful Ocolului Silvic Tarcau s-a aratat foarte deranjat de subiect. Poate si din cauza faptului ca nu a oferit nici un raspuns Comisiei Comunale de Fond Funciar Tarcau, la solicitarea acesteia de a pune la dispozitie amplasamentul pentru a retroceda terenul. Pe data de 12 iunie, Comisia comunala a solicitat Ocolului Silvic Tarcau sa puna la dispozitie suprafata de 710 hectare teren cu vegetatie forestiera. A trecut mai bine de o luna, iar ocolul nu a dat nici un raspuns. Situatia este cunoscuta foarte bine si de primarul comunei Tarcau, Iulian Gaina. Acesta, în calitatea sa de presedinte al Comisiei locale de fond funciar, a sustinut ca silvicultorii au continuat exploatarea. „Dupa ce am facut comunicarea catre ocol, pentru a pune la dispozitie terenul, exploatarea în zona a continuat într-un ritm deosebit pentru a se scoate mai multa masa lemnoasa. Cunosc aceasta situatie, pentru ca am fost la fata locului. Si asta, dupa ce am fost contactat de presedintele composesoratului care s-a aratat nemultumit fata de ceea ce a gasit acolo. L-am contactat pe domnul subprefect caruia i-am explicat ce se întîmpla si a promis ca va lua masuri. ÃŽn acest moment nu se mai exploateaza, însa o mare cantitate de lemn a fost ridicata deja si transportata. De asemenea, din cîte am înteles eu, exista ceva probleme acolo, în sensul ca vor sa schimbe padurarul de la cantonul unde s-a taiat, cu un altul care nu stie realitatea din teren“, a declarat primarul Iulian Gaina.

„Pleaca domnule de aici“

Cum problemele reclamate se refera la un teren ce se afla, înca, în administrarea Ocolului Silvic Tarcau, am încercat sa luam legatura cu Costache Rusu, seful de ocol si fost director al Directiei Silvice Neamt. Acesta nu a fost de gasit la sediul ocolului si nici nu a raspuns apelurilor noastre pe telefonul mobil. L-am gasit, la sfîrsitul saptamînii trecute, în biroul Fond Funciar din cadrul Directiei Silvice Neamt. ÃŽn momentul în care l-a vazut pe redactorul de la Monitorul, fostul director al Directiei Silvice Neamt a început sa „tune“, cerîndu-i sa paraseasca încaperea. Fara sa-i pese de prezenta colegilor, Costache Rusu a început sa-l acuze pe redactor de interese obscure. „Ar trebui sa te dau în judecata pentru cîte ai scris despre mine. Peste tot am NUP-uri si sînt nevinovat, însa m-ai terfelit în articolele tale. Iesi din biroul asta“, a tipat Rusu. ÃŽn momentul în care redactorul a încercat sa-i explice ca exista niste acuzatii grave ale reprezentantilor composesoratului la adresa Ocolului Silvic Tarcau, Costache Rusu s-a enervat si mai tare. „Pleaca domnule de aici cu interesele dumitale. Ce, tu faci ancheta cu mine?“. I s-a amintit domnului Rusu ca discutia se poarta într-o institutie de stat si nu privata si ca domnia sa reprezinta o regie autonoma a statului si ca ar trebui sa raspunda unor afirmatii care privesc activitatea sa. A urmat un alt sir de acuzatii, însa de aceasta data mult mai grave, facute la adresa ziaristului. „Ar trebui sa te bag la puscarie, pentru traficul de influenta pe care l-ai facut cînd ti-ai luat hectarul de padure pe malul Lacului Bicaz. Da, am si martori ca ai facut trafic de influenta“, a spus fostul director.


N.R.: Precizam ca autorul articolului a facut documentarea în calitate de reprezentant al unui ziar. Calitate care nu are nici o legatura cu acuzele aduse de ex-directorul Rusu. Daca acesta are probe asa cum se lauda, ne întrebam de ce nu a facut uz de ele pîna la momentul cînd a fost deranjat de întrebari incomode? Reporterul acuzat îsi arata disponibilitatea de a raspunde la orice întrebare referitoare la terenul la care a facut referire Costache Rusu si a precizat ca nici el si nici parintii sai nu au detinut si nici nu au în proprietate vreun hectar de padure, fie pe malul lacului sau aiurea. Drept pentru care îsi rezerva dreptul de a-l actiona în judecata.

Articol afisat de 2144 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de maia la data 13.07.2007 07:03
nesimtire
Nu ma mira atitudinea domnului Rusu.CEA MAI MARE CORUPTIE SE PRACTICA IN SILVICULTURA.Ce relatii asa mari au sefii silvicului ca nu sint sanctionati niciodata?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective