Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ape destul de tulburi cu pamînturile Manastirii Agapia

• sedinta de fond funciar de ieri nu a facut lumina în scandalul retrocedarii pamîntului catre lacasul de cult • autoritatile judetene încearca sa gaseasca o solutie care sa multumeasca manastirea si sa nu-i afecteze pe oameni •

Membrii Comisie Judetene de Fond Funciar nu au ajuns, ieri, la nici o concluzie pe marginea subiectului retrocedarii terenului solicitat de Manastirea Agapia. Dar s-a pus la punct un plan care ar putea duce la rezolvarea situatiei. „L-am întrebat pe secretarul Primariei Agapia daca s-a facut o masuratoare a terenurilor detinute de Manastirea Agapia si în special a celor ocupate de curti, gradini, constructii zootehnice, adica a ceea ce înseamna vatra manastirii. Mi-a spus ca nu s-a masurat ceea ce detine în fapt lacasul de cult si atunci am luat decizia sa se masoare ceea ce este deja ocupat si, mai mult, am stabilit sa se masoare toate suprafetele pe care le ocupa efectiv toate manastirile. Vom compara cu ceea ce solicita lacasurile de cult în baza Legii 247/2005 si, daca ramîne vreo diferenta de dat pentru restituire, atunci vom propune un amplasament. ÃŽn cazul Agapia vom lua în considerare terenul care i-a fost acordat prin hotarîre judecatoreasca, îl vom compara cu ceea ce detine în momentul de fata manastirea si vom vedea ce e de facut. Se pare ca cei de la manastire sînt de acord cu acceptarea unei singure variante - teren de la fostul IAS Tîrgu Neamt, care este dat în arenda Agentiei Domeniilor Statului. Acest teren este proprietatea statului, dar noi vom merge pe ideea ca daca statul a luat, statul sa dea înapoi. Si atunci vom cere sa se dea diferenta de teren din suprafata arendata de ADS, desi, conform Legii 247, acest teren nu poate fi restituit. Nu înteleg totusi, daca acest teren poate fi arendat, de ce nu poate fi dat si manastirii!“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea. Daca manastirea va accepta varianta sa primeasca teren de la fostul IAS Tîrgu Neamt si daca se va gasi o portita astfel încît sa nu se încalce nici legislatia, oamenii ale caror case sînt amenintate cu demolarea de catre reprezentantii Manastirii Agapia ar putea scapa de cea mai mare grija a vietii lor. Urmatoarea discutie care se va purta pe subiectul Agapia a fost stabilita pentru data de 27 iulie.
Cei de la Manastirea Agapia ne-au declarata ca, pîna în acest moment, Comisia Judeteana de Fond Funciar nu i-a contactat. „Nu stim nimic de aceasta propunere, pentru ca nu a venit nimeni de la Consiliul Judetean la noi. Probabil ca dupa ce vor veni si vor discuta cu conducerea manastirii, se va putea oferi o declaratie pe aceasta tema“, ne-a spus telefonic o maicuta de la Manastirea Agapia care a refuzat sa-si decline identitatea.
Trebuie precizat ca, de luni bune, o parte din satenii de la Agapia sînt în conflict cu reprezentantii manastirii, pe motiv ca lacasul de cult a cîstigat în instanta terenul de sub casele lor. Primarul comunei Agapia, care este si presedintele Comisiei Locale de Fond Funciar, a cerut membrilor Comisiei Judetene sa se implice în rezolvarea situatiei. Edilul a propus ca manastirea sa fie despagubita pentru terenul respectiv sau sa se ia în calcul un alt amplasament. Se pare ca prima varianta nu este agreata de reprezentantii manastirii, de acea nici nu a mai fost discutata. În aceste conditii, a ramas varianta acordarii unui alt amplasament. Ramîne de vazut daca Manastirea Agapia va accepta un alt teren, situatia în care conflictul din zona ar înceta.

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective