Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Urmasii boierilor Stîrcea, proprietarii a 1.000 de hectare

• membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar au decis, ieri, retrocedarea uneia dintre cele mai mari mosii din Neamt, catre mostenitori • terenul agricol si padurea devin proprietatea unor englezi •

Membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar au stabilit punerea în posesie a mostenitorilor boierului Stîrcea cu suprafata de 1.005 hectare de teren agricol si cu vegetatie forestiera, în comuna Valeni. „Am facut tot ce trebuia la nivelul Comisiei Judetene de Fond Funciar. Urmeaza emiterea titulului de proprietate si punerea efectiva în posesie“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea. Decizia împroprietaririi a fost luata vineri, 13 iulie.
Cererea pentru împroprietarire a fost depusa de catre Michael Styrcea, mostenitorul lui Ioan Victor Stârcea - un apropiat al Casei Regale Române în perioada interbelica. Conform actelor depuse la dosar, mostenitorul cere mari suprafete de teren, cladiri si alte bunuri, valoarea totala a acestora depasind 190 milioane de lei la nivelul anului 1945, ceea ce acum înseamna zeci de milioane de lei. Conform inventarului întins pe cîteva pagini, depus de avocatii care-l reprezinta pe Michael Styrcea, care locuieste în prezent la Londra, pe primul loc se afla padurile. Acesta a cerut sa-i fie date înapoi 739 de hectare de padure, din care 501 de stejar si 238 de fag, la care se adauga 264 de zavoi, cu copaci de diferite esente, o plantatie de nuci de 12 hectare, 50 de hectare de teren arabil, trei hectare de vie, dar si un parc dendrologic, în care se afla înca specii unicat în Europa. Pe lista se afla si cladiri, cum ar fi scoala ce poarta numele „Ecaterina Stîrcea“, primaria, dispensarul, postul de politie. La aceastea se adauga masini, un Ford si un Buick, sase trasuri dintre care doua cu monturi de argint, dupa cum se arata în inventarul amintit, biserica satului, împreuna cu parcul înconjurator. Un conac este evaluat la 12 milioane de lei, iar trei mori, din Cioplesti, Valeni si Moreni, la aceeasi valoare. Urmeaza, apoi, dependintele si instalatiile aferente activitatilor agricole, grajduri, cotete, atelier de reparatii, instalatie de irigatii, uzina electrica si altele. ÃŽn continuare sînt enumerate diferite masini agricole, în valoare de doua milioane de lei, apoi se trece la capitolul animale. Sînt însiruite mai multe categorii de necuvîntatoare, 12 armasari, 24 cai de povara, 120 de vite, 300 de oi, 300 porci, 24 vaci, un mare numar de pasari de curte, dar si un taur cu pedigree si trei magari. Ultimul capitol din lista cuprinde specificatii privind drepturi petroliere, în valoare de 15 milioane de lei.

Chinul redobîndirii averii dureaza de doi ani

Primarul din Valeni, Ionel Stoleru, a afirmat ca demersuri pentru recuperarea vechilor proprietati au fost facute de circa doi ani, în acest timp reprezentantii lui Michael Styrcea facînd demersuri pentru obtinerea unor documente de la Arhivele Statului. Anul trecut, chiar nepotul boierului a sosit în localitatea nemteana pentru a vedea în ce stadiu se mai afla cele avute de ruda sa, care a plecat din tara în 1945. În urma unor discutii, englezul si-a manifestat disponibilitatea ca o parte din imobile si proprietati sa fie donate administratiei locale. De mentionat este faptul ca Michael Styrcea si-a pastrat titlul nobiliar, ocupînd acum o functie administrativa în cadrul Casei Regale a Marii Britanii.
Ruda sa, Ionel Stîrcea, a fost maresal la curtea Regelui Mihai. El l-a însotit pe rege în exil în Elvetia, unde i-a fost secretar particular. Din datele istorice, se pare ca boierul Ion Stîrcea a avut trei copii - Ionel, Ilinca si Victor. Unul dintre acestia, Ionel Stîrcea, a fost maresal la curtea regelui Mihai si a fost implicat în scandalul care a dus la demiterea maresalului Ion Antonescu. Dupa venirea comunistilor la putere, Ionel Stîrcea a fost condamnat la 15 ani de închisoare, retragîndu-se, ulterior, în exil în Elvetia, împreuna cu regele Mihai, caruia i-a fost si secretar particular. Michael Stîrcea, mostenitorul care a revendicat averea boierului Stîrcea din Valeni, este fiul lui Victor Stîrcea, unul din cei trei copii ai boierului. „Sa vedem daca se vor tine de cuvînt si daca vor face investitii în zona, asa cum au promis. Noi sîntem obligati sa le dam proprietatile înapoi, asa cum prevede legea. De acum, vom fi martori la ceea ce vor face mostenitorii, daca vor sprijini dezvoltarea zonei Valeni sau totul va ramîne la faza de vorbe“, a mai spus subprefectul Vasile Sendrea.

Articol afisat de 2105 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective