Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Europarlamentarul tau îti raspunde

Europarlamentarul tau îti raspunde

- Cum pot obtine un loc de munca într-o institutie europeana?
- Oportunitatile pentru cei interesati sînt mari si pot fi adaptate la nevoile fiecaruia. Persoanele care sînt angajate de institutiile europene reflecta diversitatea culturala a statelor membre, avînd posibilitatea sa lucreze într-un mediu multi-cultural si multi-lingvistic. Pozitiile permanente pot fi obtinute doar în urma unui concurs, fiind respectata egalitatea de sanse între barbati si femei. Pentru a fi un candidat de succes, e nevoie de cunostinte temeinice, abilitate, motivatie, competitia fiind foarte strînsa.
Daca doriti sa deveniti unul din functionarii permanenti ai Uniunii Europene într-una din urmatoarele institutii - Parlamentul European, Consiliul de Ministri, Comisia Europeana, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor sau Mediatorul European - singura cale este sa va prezentati la concursurile EPSO (Oficiul de Selectie al Personalului European). Daca treci cu bine de probele de selectie care sînt foarte riguroase intri pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant în cadrul unei institutii. Toate pozitiile vacante sînt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, înscrierile facîndu-se on-line pe web-site-ul EPSO. EPSO nu ia în considerare nici o aplicatie sau CV facute în afara cadrului oficial al unui concurs.
Pentru orice competitie, primul pas este crearea profilului EPSO, prin introducerea datelor personale pe site-ul EPSO si înscrierea on-line pentru competitia care va intereseaza, dar numai din momentul publicarii anuntului în Jurnalul Oficial. În ceea ce priveste bibliografia de concurs, nu exista o bibliografie oficiala. Prin intermediul profilului EPSO, candidatul va fi anuntat cînd si unde va sustine testele de preselectie. Tot în cadrul profilului vor fi afisate si rezultatele. Testele de preselectie constau în teste grila si sînt sustinute în centre computerizate, pe cînd etapele efective pentru trecerea concursului constau într-o proba scrisa si o proba orala, fiecare proba fiind eliminatorie în ordinea data.
Trebuie luat în considerare ca pentru orice post în institutiile UE este necesara cunoasterea la un nivel avansat a unei limbi straine (engleza, franceza sau germana), dar acest aspect nu presupune detinerea unui atestat de limba pentru a va putea înscrie si participa la competitii. Acestea trebuie sustinute într-o limba de circulatie intenationala.
Posturile din administratia UE se adreseaza în egala masura celor cu studii superioare, cît si celor cu studii medii, dar trebuie retinut, ca si regula generala, faptul ca pentru posturile la care se cer studii medii sînt obligatorii 3 ani de experienta în specialitate. Nu exista limita de vîrsta, dar trebuie respectate conditiile de specializare din fiecare anunt.
Pe lînga acesti functionari europeni permanenti, institutiile UE angajeaza un numar limitat de personal temporar si auxiliar pe contracte pe perioade determinate, numiti agenti contractuali. Astfel, se poate aplica direct pe baza CV-ului la institutii, alegînd un departament care se potriveste calificarii avute. Pentru o mai buna întelegere, sa zicem ca activati în sectorul educational, atunci o optiune ar fi Comisia Europeana, respectiv Directoratul General pentru Educatie si Cultura, unde puteti sa lucrati atît ca agent contractual, cît si ca functionar permanent, daca participati la o competitie deschisa. Sau puteti aplica pentru un post de asistent în Parlamentul European pe baza unui CV urmat de interviu, angajatorul fiind direct Deputatul European. Mai multe informatii puteti gasi pe http://europa.eu/epso sau http://europa.eu/epso/brochures/epso_26-11-04_en.pdf sau la Centru de examinare din România IREX Bucuresti, str. Economu Cezarescu, nr. 1-11, ap. 1, Sector 6, Bucuresti, România, Tel/Fax: +4021-310-0975, http://www.irex.ro/
Silvia Ciornei, senator PC de Neamt, deputat în Parlamentul European

Articol afisat de 1588 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective