Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
64° C - FIERBE JUDETUL

64° C - FIERBE JUDETUL

• aceasta este temperatura maxima înregistrata, ieri, la Roman • ce e drept, aceasta valoare termica a fost masurata la nivelul solului • la Piatra Neamt, valoarea aceluiasi parametru era de 55 • judetul a intrat sub cod portocaliu începînd de azi • este posibil ca temperatura sa atinga 39-40 de grade • sînt prevazute temperaturi de 41-42 de grade pentru sîmbata si duminica • în intervalul 19 - 22 iulie, între orele 11 si 20, circulatia autovehiculelor mai grele de 7,5 tone este interzisa complet • de asemenea, ghiseele institutiilor publice îsi suspenda activitatea între orele 11 -17 • aseara, un tînar a suferit un stop cardiac si nu a mai putut fi salvat •

Judetul Neamt s-a transformat de cîteva zile într-o mare de foc.
De la începutul acestei saptamîni, canicula care a pus stapînire pe judet a crescut în intensitate de la zi la zi, devenind tot mai obositoare si mai stresanta atît pentru populatie, cît si pentru cadrele medicale din judet.
Ieri, maxima termica din Neamt a fost de 37 de grade Celsius si a fost înregistrata la Roman. Aceasta a fost masurata de meteorologii nemteni, la umbra. Caci, la soare, tot la Roman, erau nici mai mult, nici mai putin de 64 de grade Celsius. În Piatra Neamt, maxima termica a zilei de ieri a fost de 36 de grade, la Tîrgu Neamt, 35 de grade, iar la Toaca - de 25 de grade Celsius. De remarcat ca în alte orase din tari din Asia sau Africa, temperaturile erau mai mici ca la Roman sau Piatra Neamt. Astfel, marti, la Nsjameda, în Ciad, erau 34 de grade, la Kinsahasa, în Zair, 33 de grade, iar la Bagdad, în Irak, 37.
Conform masuratorilor facute la umbra de lucratorii Statiei Meteo Piatra Neamt, duminica, în judet au fost înregistrate 29 de grade Celsius, iar luni si marti, 32 de grade, respectiv, 35 de grade Celsius. Daca duminica termometrele indicau la soare, la nivelul solului, 45 de grade Celsius în tot judetul, de luni încoace acestea au depasit cu mult 50 de grade Celsius. „Campion“ în acest sens a fost Romanul, unde de la începutul saptamînii solul a fost efectiv dogorit de temperaturi situate în jurul a 60 de grade Celsius.

58 de lipotimii în patru zile

Potrivit situatiilor statistice întocmite si raportate la Ministerul Sanatatii de catre angajatii Autoritatii de Sanatate Publica, de luni, pîna ieri inclusiv, la unitatile de primire a urgentelor a spitalelor din Piatra Neamt si Roman au ajuns 58 de persoane care au lesinat din cauza caldurii, 29 dintre acestea provenind din zona Romanului, iar restul din zona Piatra Neamt si Bicaz. Conform precizarilor medicilor din aceste servicii de urgenta, cei mai multi dintre pacientii care au necesitat îngrijiri medicale, de toate vîrstele, de la copii la vîrstnici, nu erau cardiaci, nu aveau probleme de sanatate deosebite, dar au avut de suferit din cauza deshidratarii.
Aseara, un tînar, de 35 de ani, din Dumbrava Rosie, a suferit un stop cardiac si nu a mai putut fi salvat, manevrele de resuscitare efectuate de cadrele medicale fiind inutile. Este posibil ca decesul sa fi fost provocat de caldura insuportabila.
Eliminînd din organism prin transpiratie saruri de Calciu si Magneziu, precum si alte minerale, bolnavii au suferit spasmofilii, ameteli si pierderi de echilibru care au culminat cu pierderea constientei. Medicii apreciaza drept îmbucurator faptul ca foarte putini dintre cei ajunsi la spital erau cardiaci care sufereau de hipertensiune arteriala.
„Spre deosebire de primul val de canicula, de mai mica intensitate, care ne-a cotropit judetul în cursul lunii trecute, acum, pacientii cu afectiuni cardiologice si neurologice sînt extrem de rari. Asta înseamna ca oamenii au înteles mesajele transmise de medici cu privire la felul cum sa se protejeze de canicula, pentru a nu avea de suferit si chiar pentru a nu-si agrava sanatatea. Pe de alta parte, cred ca oamenii sînt extrem de tensionati din acest punct de vedere, fiind cuplati zilnic la stirile pe tema vremii si a neplacerilor cauzate de caldura pe care le difuzeaza mass-media“, a declarat doctor Iliana Nicorescu, sefa Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.
Cresterea gradata a temperaturii nu a avut ca efect imediat cresterea numarului solicitarilor catre Serviciul Judetean de Ambulanta Neamt. Pîna miercuri, Ambulanta nu a avut parte de pacienti care sa fi suferit din cauza temperaturilor ridicate. În schimb, de miercuri de la 8, pîna ieri dimineata la aceesi ora, Ambulanta a transportat la spitalele din judet 14 pacienti care au suferit lipotimii.

Cod portocaliu... masuri de extrema urgenta!

Dogoreala va deveni si mai naprasnica sîmbata si duminica. Potrivit unei atentionari meteorologice ajunse ieri în teritoriu si în toate judetele Moldovei, pentru astazi au fost previzionate temperaturi de 39-40 de grade Celsius, iar pentru sîmbata si duminica, temperaturi de 41-42 de grade Celsius. În aceste conditii, avertizarea este însotita de codul portocaliu, care presupune fenomene meteorologice periculoase, de mare intensitate.
Situatia capata accente dramatice, tinînd cont de faptul ca meteorologii avertizeaza ca este posibil ca valul de caldura sa persiste si la începutul saptamînii viitoare.
Luînd foarte în serios aceste avertizari, dupa ultimele discutii purtate în cadrul videoconferintei de ieri, pe teme de canicula, reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta au instituit masuri mai drastice, menite sa diminueze efectele caniculei si sa protejeze populatia.
Ambulanta si unitatile de primire a urgentelor trebuie sa îsi suplimenteze personalul de pe fiecare tura, spitalele trebuie sa îsi reîmprospateze din trei în trei zile stocurile de medicamente si apa si sa se asigure ca au o sursa sigura de energie electrica pe care pot conta. În scopul prevenirii infectiilor de toate felurile care pot aparea din cauza caldurii excesive, toate unitatile sanitare trebuie sa îsi intensifice masurile de igienizare.

Drumuri interzise, transportatori nemultumiti

Canicula portocalie a închis oficial toate drumurile din tara. Ministerul Transporturilor a decis ca, în intervalul 19 - 22 iulie, între orele 11 si 20, circulatia autovehiculelor mai grele de 7,5 tone sa fie interzisa complet la nivelul întregii tari. Exceptie fac masinile care aprovizioneaza magazinele si spitalele, cele de interventie în caz de forta majora, transporturile postale, de echipamente de prim-ajutor si de carburanti. Au voie sa circule, însa, mijloacele auto care distribuie apa si hrana în zonele calamitate, cele de salubritate si cele care transporta vehicule avariate. Sectia judeteana Neamt a Drumurilor Nationale nu primise ieri, pîna la ora 16, noile instructiuni si nici la Regionala de la Iasi nu se stia nimic, însa situatia oricum era grea pentru transportatorii nemteni, întrucît judetele învecinate cu Neamtul erau sub incidenta interdictiei. Practic, judetul era izolat în restrictii de circulatie. Dupa videoconferinta de ieri dupa-amiaza, interdictia a devenit oficiala, spre disperarea transportatorilor care au necazuri de cînd a fost instituit codul de avertizare. Cristian Mihalache, de la Petrotrans Piatra Neamt, spune ca toate cele 50 de masini din dotarea firmei au avut de patimit din cauza caniculei, iar firma înregistreaza pierderi de bani din cauza rovinietei. „Codul portocaliu si restrictia de circulatie ne-au creat mari probleme. Masinile nu mai pot ajunge în timp util la destinatie, întreaga activitate si graficul de lucru sînt date peste cap. Avem probleme si din cauza vinietei. Noi cumparam vinieta pentru 7 zile si, cum nu putem circula, pierdem bani. La cît costa o vinieta si la cele 50 de masini pe care le avem, va dati seama ca pierderile nu sînt de ici, de colo“, a declarat Cristian Mihalache.

Ghiseele, închise în miezul zilei

La finalul comitetului interministerial pentru prevenirea si combaterea caniculei, Ministerul Muncii a recomandat institutiilor publice sa îsi revizuiasca programul de lucru cu cetatenii. Subprefectul Vasile Sendrea a declarat ca a transmis tuturor institutiilor recomandarea, Prefectura fiind prima care a tinut cont de ea. Astfel, ghiseele vor fi deschise publicului doar în afara orelor de vîrf, programul fiind 7.30 - 11 dimineata si 17 - 20 dupa-amiaza. În rest, activitatea cu publicul va fi, în general, sistata. Este valabil pentru toate serviciile comunitare - evidenta a persoanei, permise, pasapoarte - dar si pentru biroul de relatii cu publicul pe care îl are fiecare institutie.

Antrenamentele Ceahlaului, suspendate... de caldura

Antrenamentul de ieri dimineata al lotului Ceahlaului a început de la ora 10, însa tehnicianul Viorel Hizo a hotarît întreruperea acestuia dupa numai 60 de minute. „Era imposibil sa continui sedinta de pregatire, avînd în vedere temperatura de afara. Oricum, este mai bine cu 40 grade la Piatra Neamt, decît la 40 de grade la Craiova sau Bucuresti“, a declarat Hizo, care a anuntat ca aseara i-a chemat pe jucatori pentru al doilea antrenament al zilei la ora 19, dar ca cel mai probabil acestia urmau sa iasa pe teren de la 20. Viorel Hizo a precizat ca a fost destul de greu pentru jucatori sa faca miscare pe caldura de ieri, dar si sa joace luni la Otopeni. „Am vrut sa întrerup meciul de luni seara de la Otopeni“, a explicat tehnicianul dificultatea întîmpinata de jucatori la revenirea în tara, dupa ce în cantonamentul din Germania temperaturile nu au fost atît de mari.

Articol afisat de 1811 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective