Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
E-ON e simtire

E-ON e simtire

• 43 de posturi de transformare au lasat 23 de localitati de pe Valea Muntelui fara alimentare cu energie electrica • avaria dureaza de aproape trei zile • la ora închiderii editiei, înca mai erau localitati afectate • E-On sustine ca ar fi anuntat autoritatile • pierderile agentilor economici si ale populatiei sînt uriase • localnicii afirma ca lucratorii E-On au stat mai mult la umbra, decît pe stîlpi •

Avaria majora care a lasat, timp de aproape 3 zile, fara curent electric locuitorii de pe Valea Muntelui a creat probleme de neimaginat în zona. Lipsa de reactie a reprezentantilor E-ON care nu numai ca au percutat cu întîrziere în a-si trimite echipele de interventie la fata locului, dar au si refuzat dialogul cu cei afectati, i-a adus la disperare pe localnici. Asta pe fondul unei alte probleme majore: zilele caniculare, cu temperaturi de peste 36 de grade Celsius la umbra si 55 - la nivelul solului. Agentii economici au suferit pierderi de zeci de milioane de lei pentru ca aparatura a fost inutilizabila, iar o familie care se pregatea pentru nunta a fost nevoita sa arunce toata carnea pregatita pentru acest eveniment.
Oamenii sînt revoltati pentru ca, tratati în bataie de joc, s-au convins ca au numai obligatii în relatiile cu E-On, iar drepturi... doar pe hîrtie.
Potrivit comunicatului E-ON, pe 17 iulie, la ora 13, a fost o avarie pe linia electrica 20 kV Poiana Teiului-Borca. A fost întrerupta alimentarea cu energie electrica la consumatorii din Borca, Poiana Teiului, Sabasa, Madei, Lunca, Savinesti, Farcasa (au ramas nealimentate 43 de posturi de transformare din 23 de localitati). Primul comunicat al E-ON a sosit pe adresa redactiei Monitorul în cursul zilei de miercuri, însa dupa închiderea editiei. Ieri, am reusit sa obtinem mai multe informatii, însa fara lamuriri clar formulate cu privire la cauzele care au provocat avaria.
Potrivit reprezentantilor E-ON, linia electrica a prezentat defecte cauzate de vegetatia cazuta peste conductoare si defecte la izolatorii de sustinere a conductoarelor, acestea din urma fiind vizibile numai daca un electrician s-ar fi urcat pe stîlp. „Tinînd cont ca linia are cîteva sute de stîlpi, iar la fiecare exista cel putin trei izolatori de verificat, rezulta un volum de munca impresionant. Am mobilizat tot personalul disponibil si am apelat si la Agentia de ÃŽntretinere si Servicii Energetice Neamt, dar, cu toate acestea, reluarea alimentarii a fost facuta cu greutate din cauza volumului mare de munca. ÃŽn urma controalelor în teren de pe 17 iulie, echipele noastre au gasit copaci si vegetatie cazuta peste conductoarele liniei electrice. Dupa eliminarea acestora, la încercarea de conectare a liniei, aceasta prezenta în continuare defect“, a subliniat, în comunicatul de presa, coordonatorul relatii cu mass-media din cadrul E-ON, Sorin Munteanu.
Pe timpul noptii, lucrarile au fost sistate, iar ieri, 18 iulie, a fost reluata alimentarea la 33 de posturi de transformare. Au ramas, însa, nealimentate înca 10 posturi de transformare din Ruseni, Galu, Savinesti, Poiana Fagului, Dreptu, Frumosu.
Desi reprezentantul E-ON nu a facut aceasta precizare, reporterii Monitorul au aflat ca Farcasa si Borca au fost conectate la o linie din judetul Suceava. Mai spre prînz, au fost realimentate înca 6 posturi, ramînînd defecte 4. De mentionat este faptul ca, în acelasi comunicat, se precizeaza ca: „(...) E-ON Moldova a informat permanent în aceasta perioada autoritatile, Prefectura Neamt, Consiliul Judetean Neamt, despre evolutia situatiei“.
Autoritatile sustin, însa, contrariul, si anume ca, de la începutul lunii, de cînd au anuntat ca intentioneaza sa efectueze o serie de reparatii, reprezentantii E-ON nu au mai facut nici o comunicare, nu au trimis nici macar un grafic de lucrari.

Primaria Borca, luata cu asalt de peste 200 de oameni

Nestiind cui sa se adreseze, oamenii au luat cu asalt primariile. „Lipsa de curent s-a simtit în întreaga comunitate. Au fost afectati atît abonatii casnici, cît si agentii economici, carora li s-au distrus mari cantitati de produse alimentare, înghetata si carnea pe care le tineau depozitate în frigidere, cutii frigorifice si congelatoare. As adauga la toate astea societatile, care folosesc în procesul tehnologic aparatura electrica si care au fost nevoite sa suspende activitatea si sa trimita forta de munca acasa. Oamenii au fost derutati de faptul ca nimeni nu ne-a informat despre motivul avariei si perioada lipsei de curent electric. Peste 200 de oameni s-au adunat, miercuri, în fata primariei, cerîndu-ne noua explicatii. Am luat legatura cu Prefectura, Consiliul Judetean si E-ON, dar, spre surprinderea noastra, ultimii, chiar daca si-au trimis echipele de lucru în zona, activitatea acestora a fost de o nepasare si o indolenta crasa. Au fost vazuti de oameni din comuna cum stateau mai mult la umbra la o bere, decît pe frontul de lucru. Oamenii sînt decisi sa apeleze la instanta pentru a-si cere drepturile, adica pentru a obtine contravaloarea daunelor materiale înregistrate“, a declarat Vasile Aleca, primarul comunei Borca.

Localnicii din Poiana Teiului ameninta cu justitia

Daca la Borca si Farcasa lucrurile s-au remediat dupa 48 de ore de absenta a curentului electric, nu acelasi lucru s-a întîmplat la Poiana Teiului, unde ieri, în jurul amiezii, au fost numai tentative de reluare a furnizarii în satele Poiana Teiului, Galu, Savinesti, Ruseni si catunul Pîrîul Fagului. „Cînd vine, cînd nu vine... Este bataie de joc. O sa ne adunam cu totii si o sa angajam un avocat pentru a-i da în judecata pe cei de la E-ON. Nu-s în stare sa gaseasca defectiunea nici dupa trei zile. Acum am înteles ca încropesc niste punti pentru a ne da curent, dar asta nu va rezolva situatia decît temporar. Spun asta pentru ca, pe Valea Muntelui, nu-i prima oara cînd ramînem fara curent. Am pierdut în jur de 60 milioane lei cu produsele alimentare care mi s-au stricat. Cei de la E-ON ne vorbesc în doi peri. Nesimtire si indolenta, asta e“, a declarat Lucian Ilas, din Poiana Teiului.
În demersul de a da în judecata E-ON, localnicii vor avea tot sprijinul Primariei Poiana Teiului.
„Pana de curent a bulversat întreaga comunitate. De trei zile oamenii vin la primarie si ne cer noua socoteala. Numai ca nu stim ce sa le spunem, deoarece E-ON-ul nu ne da informatii pertinente. Sîntem la cheremul zvonurilor, care baga mai mult dihonia în rîndul oamenilor. Cît priveste pierderile, acestea sînt foarte mari, daca punem cap la cap pe cele ale agentilor economici si ale fiecarui om din Poiana Teiului. Se vor face estimari si pe baza acestora oamenii vor actiona în judecata firma furnizoare, cerîndu-i despagubiri. Noi îi vom sprijini atît cît legea ne permite“, a spus Petru Bîia, primarul comunei Poiana Teiului.

„Este bataie de joc“

„Eu am trei puncte de desfacere a produselor alimentare. La o prima evaluare, pierderile depasesc 30 milioane lei, din care numai la înghetata am pierdut 16 milioane. Produsele din carne au fost, deja, incinerate. Voi apela la instanta, n-am alta cale de recuperare a pierderilor. Ca n-o fi E-ON-ul asta stat în stat“, a afirmat Vasile Padure, patronul SC Arena SRL din Farcasa. „Au curs oamenii peste noi la primarie, ca sa ne întrebe ce sa faca. Nu mai stiam ce sa le spunem pentru a-i linisti. Or, noi nu sîntem pusi în fruntea obstii pentru a da socoteala de neglijenta altora. Nu raspundem noi de faptul ca nu se fac investitii de catre E-ON pentru reabilitarea sistemului energetic. Cea mai mare durere este ca nici nu-si anunta consumatorii spunîndu-le motivele lipsei curentului“, a declarat Dorinel Apalaghitei, primarul comunei Farcasa.

Protectia Consumatorului da explicatii linistitoare

Disperarea si nemultumirile sutelor de sateni de pe Valea Muntelui au curs în avalansa la Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt. Inspectorul Gheorghe Bud a luat legatura cu dispeceratul Neamt al E-ON Moldova si cu cel general de la Iasi, pentru a afla cauza avariei de pe Valea Muntelui si a mers la fata locului. „Din explicatiile date de reprezentantii E-ON, am înteles ca este vorba despre un incident tehnic de mari proportii, în sensul ca izolatorii electrici au fost strapunsi. Este vorba de fapt despre faptul ca acele vase de sticla sau ceramica care înconjoara firele electrice de pe magistralele de înalta tensiune s-au spart, provocînd decuplarea sistemului. Echipele de interventii ale E-ON au avut misiunea de a gasi acei izolatori strapunsi si de a-i înlocui. Pot sa va spun ca azi (ieri, în jurul orei 13 - n.r.), problema era rezolvata în cea mai mare parte si doar trei posturi de transformare nu functionau“, a declarat Gheorghe Bud.
Electricienii spun ca strapungerea izolatorilor poate fi provocata de fenomene naturale, precum schimbarea brusca a temperaturii, fulgere sau chiar canicula. Surse neoficiale nu exclud, însa, posibilitatea ca acei izolatori sa nu mai fi fost schimbati din 1960, cînd au intrat în functiune acele linii electrice de tensiune.
Indiferent care au fost cauzele ce au provocat avaria majora de pe Valea Muntelui, consumatorii nu au nici o vina. Deja, ei au anuntat ca vor înainta plîngeri conducerii de la Iasi a E-ON. Cît despre despagubirile pe care ar trebui sa le primeasca, acestea vor ramîne la latitudinea distribuitorului de energie electrica, ori, daca nu, a instantei.
FOTO: La Farcasa, doar vîntul a facut curent

Articol afisat de 1701 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective