Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Facultatile, fabrici de someri

• tinerii cauta facultati la moda - Comunicare, Jurnalism, Stiinte Politice si Economie • la finalul a patru ani, studentii ies buni Ă®n domenii care nu au cautare si au greutati Ă®n obtinerea unui loc de munca •

Absolventii de liceu se orienteaza si Ă®n acest an dupa facultatile la moda. Daca anul trecut la mare cautare au fost Comunicarea, Stiintele politice si Economia, anul acesta bataia se da pe Jurnalism, Relatii Internationale, Administratie si Studii Europene, unde ajung sa fie chiar si 10 candidati pe un singur loc. Din pacate, la finalul anilor de studentie, absolventii se vor trezi someri si vor fi nevoiti sa se reorienteze profesional, pentru ca foarte putini Ă®si vor gasi un loc de munca Ă®n domeniul pentru care s-au pregatit. Tinerii cred ca meserii de viitor sĂ®nt Ă®n publicitate, relatii publice sau presa. Problema este ca toti cred asta si actioneaza ca atare, astfel Ă®ncĂ®t vor fi mult mai multi „specialisti“ decĂ®t are nevoie piata locurilor de munca. ĂŽn acelasi timp, domenii care sĂ®nt la mare cautare Ă®n prezent - farmacie, arhitectura, inginerie - nu Ă®i atrag deloc pe studenti, de multe ori locurile la facultatile de profil ramĂ®nĂ®nd neocupate. Dupa cum arata Ă®n fiecare saptamĂ®na oferta de joburi de la AJOFM, este nevoie de specialisti Ă®n IT, vĂ®nzari si marketing (pentru ca odata cu intrarea Ă®n UE Ă®si fac loc Ă®n România companii internationale), dar si de profesionisti Ă®n ale sistemului bancar, pensiilor private si asigurarilor (asta tot pe motiv de UE - domeniul serviciilor tinde sa se dezvolte Ă®n tarile nou cooptate).
Experienta anilor trecuti arata ca sub 50% din absolventii de facultate din România se angajeaza în domeniul în care s-au specializat, iar viitorul are toate sansele sa pastreze aceeasi linie. Singura sansa a absolventilor ar fi sa termine facultatea aici si sa lucreze în alta tara, dat fiind ca UE permite liberul acces pe piata muncii. La noi, uneori e mai greu sa-ti gasesti un loc de munca pe specialitatea ta, decît sa te recalifici. Dovada este numarul mare de angajati într-un domeniu, care au diploma în cu totul altceva. Marii angajatori spun ca nu este doar problema lipsei de pregatire în domeniile cerute pe piata muncii, ci si a atitudinii tinerilor absolventi. Acestia nu prea au rabdare sa astepte sansa de a arata ce pot sa faca, în schimb se grabesc sa ceara salariu cît mai mare si multe facilitati. N-au un obiectiv clar stabilit si sînt interesati sa faca bani repede si fara prea multa munca.

Domenii previzibile

La Ă®nceputul anilor '90 a aparut nevoia specialistilor Ă®n drept si toata lumea parea sa dea la aceasta facultate, pĂ®na cĂ®nd piata a fost saturata de atĂ®tia absolventi de stiinte juridice de la stat sau de la facultatile particulare, care oricum erau prea multe la vremea aceea. Asa se face ca multi juristi n-au ajuns sa profeseze niciodata. A urmat apoi perioada ASE, care a creat moda economistilor. Dupa anul 2000, odata cu explozia de mass media, a venit moda jurnalistilor si a psihologilor, tot liceeanul visĂ®ndu-se macar o Esca, un Cristian Tudor Popescu sau cel putin un psiholog cu cabinet particular care sa produca bani din stat degeaba. ĂŽn momentul de fata, dar si pentru viitor, se pot observa domeniile Ă®n care se dezvolta mediul de afaceri pentru a vedea care vor fi meseriile cele mai cautate. E clar ca ani buni de-acum Ă®nainte vor fi la mare cautare specialisti IT si Ă®n telecomunicatii, pentru ca tehnologiile Ă®n aceste domenii sĂ®nt destul de Ă®n urma la noi fata de restul lumii si nu le putem prinde din urma altfel. Alte domenii previzibile sĂ®nt cel bancar si cel al asigurarilor, primul aflat Ă®n expansiune, iar al doilea abia intrat pe piata româneasca. Dincolo de poantele cu ingineri de dinainte de '89, acest domeniu este Ă®n continuare dornic de oameni. De altfel, tendinta reiese si din planul de scolarizare alcatuit de Ministerul Educatiei, care a alocat mai multe locuri la facultatile de inginerie. Pentru admiterea Ă®n anul I de facultate, sĂ®nt aprobate 77.880 de locuri Ă®n total, care au fost distribuite universitatilor pe domenii. ĂŽn plus, unitatilor de Ă®nvatamĂ®nt superior li s-a dat libertatea de a scoate la concurs un numar nelimitat de locuri cu taxa. Locuri bugetate au fost mai mult la inginerie si stiinte tehnice. ĂŽn ciuda acestora, absolventii de liceu din acest an au preferat stiintele umaniste, poate si pentru ca li se par mai accesibile. ĂŽnsa batalia pe locurile bugetate este crunta, pentru ca sĂ®nt foarte putine fara taxa. Filosofia conduce Ă®n topul preferintelor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi, spre exemplu, fiind urmata de Drept, Economie si Farmacie. La facultatile cu stiinte mai exacte, e mai greu cu concurenta poate si pentru ca mare parte din ele au pastrat examenul de admitere, Ă®n timp ce „umanistii“ intra pe baza de dosar. Vina, daca se poate vorbi de una, este Ă®mpartita: parintii Ă®i lasa de cele mai multe ori pe copii sa aleaga ce vor, fara sa se mai intereseze de sansele de angajare ulterioara, liceele ar trebui sa aiba consilieri scolari care sa Ă®i Ă®ndrume pe elevi Ă®n functie de aptitudinile lor si de popularitatea unui domeniu pe piata muncii, iar universitatile si facultatile ar trebui sa renunte la cursurile generaliste pe care le ofera si sa puna la dispozitie mai multe pe specializari.

Articol afisat de 1952 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective