Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vînt, vijelii si grindina

• acestea sînt fenomene meteorologice previzionate pentru Neamt de astazi, pîna miercuri, interval în care vremea va fi instabila • astazi, temperaturile vor mai scadea cu cîteva grade, iar mîine, maximele termice vor fi situate între 35 si 38 de grade Celsius • pentru aceste doua zile, judetul iese de sub codul portocaliu si intra sub cod galben •

Nemtenii vor avea, astazi, parte de o vreme usor mai racoroasa, cu temperaturi mai scazute fata de zilele trecute, dar si de instabilitate atmosferica si fenomene meteo periculoase. Potrivit unei atentionari meteorologice primite în teritoriu de la Centrul Meteorologic Regional Moldova, începînd de astazi, pîna miercuri, se vor înregistra intensificari ale vîntului care, în unele zone, vor avea caracter de vijelie, descarcari electrice, izolat vor cadea ploi torentiale, mai ales în zonele de munte, unde se asteapta sa bata si grindina. Intensitatea acestor fenomene va fi mai mare pe parcursul zilei de astazi, mîine seara, si în noaptea de marti spre miercuri. Aparitia lor se explica prin patrunderea dinspre vest a unei mase de aer rece în spatiul nostru. Meteorologii sînt de parere ca întîlnirea dintre aerul rece si cel cald, vîntul si canicula de pîna ieri creeaza conditii propice aparitiei grindinei.
Mîine, temperaturile maxime se vor situa între 35-38 de grade Celsius. Astfel, pentru ziua de azi si cea de mîine, din punct de vedere meteorologic, judetul Neamt iese de sub codul portocaliu si trece sub cod galben.
Potrivit masuratorilor facute de catre meteorologii nemteni, ieri, la ora 14.30, la Piatra Neamt se înregistrau 35,5 grade Celsius, la Roman, 35,6, la Tîrgu Neamt, 35,1, iar pe Vîrful Toaca, 23 de grade Celsius, la umbra. La soare, temperatura la sol era de 60 de grade Celsius în Piatra Neamt, si de peste 60 la Roman. Indicele de disconfort termic depasise pragul critic, ajungînd la 81 de unitati. Meteorologii se asteptau ca, în decurs de cîteva ore, atît temperatura, cît si indicele temperatura umiditate sa creasca în tot teritoriul, dar mai ales în zona de est a judetului.
Sîmbata, temperatura maxima a zilei a fost de 36 de grade Celsius si a fost înregistrata la Roman, la umbra. Maxima termica înregistrata la soare, la sol, a fost de 62 de grade Celsius.
Tot sîmbata, unele zone din judet au fost binecuvîntate cu ploi linistite. Cea mai mare cantitate de precipitatii, adica, 33,2 litri pe metru patrat, a fost înregistrata în satul Sabasa, comuna Borca. În satul Frumosu, din comuna Farcasa, s-au înregistrat 6,4 litri pe metru patrat, la Secuieni - 4,5 litri pe metru patrat, în satul Pluton, din comuna Pipirig, 3,9 litri pe metru patrat, iar în satul Straja din comuna Tarcau, 1,6 litri pe metru patrat.
Potrivit precizarilor facute de reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, ploaia a ocolit zonele Roman si Tîrgu Neamt. Din cauza caniculei care s-a abatut asupra judetului saptamîna trecuta, deficitul de apa din sol a crescut progresiv.
„ÃŽn prima decada a lunii iulie, deficitul de apa din sol era de 106 litri pe metru patrat. ÃŽn urma ploilor cazute în intervalul 11-15 iulie, acesta a scazut pîna la 63,5 litri pe metru patrat, iar dupa 15 iulie, se afla iar în crestere, tinzînd sa ajunga la aproximativ 100 de litri pe metru patrat. Din punct de vedere al culturilor, cel mai tare sufera sfecla de zahar, care este mare consumatoare de apa, iar apoi porumbul si cartoful“, a precizat Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt.

Articol afisat de 1776 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective