Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TIMPUL FOAMETEI

TIMPUL FOAMETEI

• anul acesta se Ă®nregistreaza cea mai mica productie de grĂ®u din 1940 Ă®ncoace • celelalte recolte abia daca s-au apropiat de jumatate din cantitatea estimata • culturile ce vor fi recoltate Ă®n toamna sĂ®nt Ă®mbatrĂ®nite prematur • „cu siguranta si culturile de toamna sĂ®nt afectate de seceta“, spune directorul Directiei Agricole • marii producatori agricoli sĂ®nt afectati, Ă®n ciuda investitiilor masive pe care le-au facut Ă®n utilaje si culturi • „investitiile sĂ®nt de ajutor, dar daca nu este apa, degeaba“, spune Culita TarĂ®ta, presedintele grupului de firme TCE 3 Brazi •

Tara e pîrjolita. Seceta si temperaturile caniculare din acest an au ars bruma de recolta pe cîmp, iar pîinea de toate zilele nu mai este o certitudine. Batrînii spun ca nici pe timpul foametei din '46 - '47 nu a fost atît de crunt, ca tot mai gaseai un blid de faina de porumb ca sa faci o mamaliga pentru toata casa. Anul acesta, recolta de grîu este cu mult sub estimari, iar porumbul sta sub semnul incertitudinii în privinta productiei la hectar. Specialistii spun ca vom avea cea mai mica productie de grîu din ultimii 67 de ani, din cauza caniculei care a facut ravagii pe ogoare. Dupa ce s-a recoltat cam 90% din suprafata cultivata cu grîu, România a obtinut 2,6 milioane de tone de grîu, din care doar jumatate va ajunge pentru panificatie. Si acestea sînt cifrele oficiale ale Ministerului Agriculturii. Producatorii agricoli spun ca productia obtinuta în realitate este mai mica decît au anuntat autoritatile.

Pierderi pe toata linia

ĂŽn judetul Neamt, productia de grĂ®u este la jumatate din cĂ®t s-a estimat ca va fi. De pe cele aproape 21.000 de hectare cultivate, s-au recoltat 18.324 de hectare. Planurile facute ar fi asigurat o recolta de cel putin 3.300 de kg/ ha, Ă®nsa iarna saraca Ă®n precipitatii a facut ca estimarile sa mai coboare, pĂ®na la 2.173 kg/ ha. Nici macar aceasta valoare nu a fost atinsa, Ă®ntrucĂ®t productia medie realizata este abia de 1.951 de kilograme. Judetul Neamt ar fi trebuit sa aiba Ă®n aceasta perioada 70.905 tone de grĂ®u Ă®n hambare. Are 35.750 de tone. Valorile sĂ®nt valabile si pentru secara. Nici celelalte recolte nu sĂ®nt Ă®ntr-o situatie mai fericita. „ĂŽn momentul de fata, s-a finalizat recoltatul la orzul si orzoaica de toamna, iar la celelalte culturi actiunea continua. Productiile obtinute sĂ®nt sub cele programate sau estimate, datorita fenomenului de seceta care a afectat si judetul Neamt“, spune Liviu Bumbu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt. Orzul de toamna s-a recoltat suta la suta, de pe toate cele 1.132 de hectare cultivate. Au fost programate 3.520 de tone Ă®n rezerva, productia realizata 1.778 de tone, Ă®n medie cam 1.571 de kilograme de pe fiecare hectar. S-a pus orzoaica de primavara pe 5.320 de hectare, Ă®n judetul Neamt. SaptamĂ®na trecuta erau recoltate aproape trei mii, Ă®nsa productia este cu mult sub asteptari: 4.088 tone, fata de 13.726 de tone cĂ®t ar fi trebuit. Orzoaica de toamna a fost mai fericita din acest punct de vedere - 229 de hectare cultivate, 681 tone productie estimata, 445 tone productie realizata. Peste noua mii de hectare au fost cultivate Ă®n Neamt cu ovaz. PĂ®na acum, s-au recoltat 2.582 de hectare, fiecare fiind programat sa ofere Ă®n medie cam 2.245 de kilograme de ovaz. Abia s-a reusit o productie medie de o mie kg/ ha, ceea ce face ca din cele 20.544 de tone planificate sa fie realizate Ă®n prezent doar 2.522. Rapita a fost cultivata pe patru mii si ceva de hectare. Pentru ulei. S-a recoltat Ă®n mare parte - 3.727 de hectare - iar productia nu este chiar de 2.030 kg/ ha cĂ®t se astepta, ci 1.464 kg/ha. Inventarierea arata ca Neamtul a produs 5.456 de tone de rapita pentru ulei din 8.120, cĂ®t era productia estimata. Au fost si temerari care si-au Ă®ncercat norocul cultivĂ®nd mazare - 195 de hectare. Jumatate din suprafata a fost recoltata deja, iar din productia estimata la 373 de tone au ramas Ă®n realitate doar 98.

Toamna se numara... paguba

Nu se stie daca la toamna vom mai avea boboci de numarat. Specialistii de la Directia Agricola Neamt spun ca aproape toate culturile ce trebuie recoltate Ă®n toamna sĂ®nt incerte, mai ales daca de sus n-are de gĂ®nd sa cada nici un strop de apa. „Principalele culturi ce se vor recolta Ă®n toamna sĂ®nt porumbul - 54.783 de hectare, floarea soarelui - 7.086 hectare, soia boabe - 2.196 hectare, sfecla de zahar - 2.971 hectare si cartofii de toamna - 9.980 de hectare. Din punct de vedere vegetativ, la aceste culturi se constata o Ă®mbatrĂ®nire fiziologica accentuata, urmare a secetei si a temperaturilor ridicate Ă®nregistrate Ă®n aceasta perioada. PĂ®na acum nu s-au facut estimari ale recoltelor, pentru ca Ă®nca nu sĂ®nt definite elementele de productie, dar cu siguranta si culturile de toamna sĂ®nt afectate de seceta“, a mai spus Liviu Bumbu.
Partea buna este ca recoltele sînt mai bune calitativ decît anul trecut, spre exemplu. Partea proasta este ca sînt insuficiente.

„Situatia este dramatica Ă®n agricultura din Ă®ntreaga tara“

„Din verificarile efectuate de noi, s-a constatat ca acolo unde s-au respectat toate verigile tehnologice - samĂ®nta certificata, semanat Ă®n perioada optima, lucrari de Ă®ntretinere corespunzatoare, fertilizare de baza si faziala, combaterea bolilor si daunatorilor - pierderile de productie sĂ®nt mai mici“, a precizat Liviu Bumbu, reiterĂ®nd cĂ®t de important este ca fermierul sa urmeze ca la carte toate indicatiile, plus partea de asigurare a culturii. Teoria suna bine, Ă®nsa banii si strictetea nu asigura Ă®ntotdeauna o recolta buna. „Investitiile sĂ®nt de ajutor Ă®n agricultura, dar daca nu e apa, degeaba. Situatia este dramatica Ă®n agricultura din Ă®ntreaga tara. Toate rezervele de apa care mai existau Ă®n pamĂ®nt sĂ®nt epuizate Ă®n acest moment. Noi spre exemplu ne confruntam cu mari probleme la Neamt, unde nu sĂ®nt irigatii. Situatia este dramatica. La Braila, unde avem sistem de irigatii, este ceva mai bine, dar, stiti cum e, peste o anumita temperatura plantele nu mai reactioneaza la apa. Caldura din ultima perioada a facut ca plantele sa Ă®mbatrĂ®neasca, Ă®n ciuda irigatiilor. SĂ®ntem afectati si noi, la fel ca toata lumea“, a declarat Culita TarĂ®ta, presedintele grupului de firme TCE 3 Brazi.
Nici despagubirile, nici asigurarile nu pot acoperi pierderile agricultorilor. Judetul Neamt a fost declarat calamitat pe agricultura luna trecuta si poate primi cam 13 milioane de lei ca despagubire din partea Guvernului. Doar sapte producatori agricoli au întocmit, însa, documentatia necesara pentru a-si recupera o parte din banii investiti, multi din ei lasîndu-se pagubasi în fata conditiilor impuse (asigurare, lucrari obligatorii, drumuri, controale etc.). Iar cu asigurarea, e cam la fel: cînd e sa încheie asigurare, firmele de profil se calca pe bataturi una pe alta care sa ia prima clientul, cînd e sa acorde despagubirile... nu e nimeni de gasit.

Articol afisat de 2376 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective