Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Miristi în flacari

Miristi în flacari

• cauzele incendiului izbucnit pe 30 de hectare de miriste apartinînd firmei „Trei Sate“, din Ion Creanga, nu au fost stabilite cu exactitate • Prefectura a aflat ca a fost vorba despre „incendiere controlata“, scapata de sub control, Garda de Mediu sustine ca a fost autoaprindere, iar Pompierii - un chistoc aprins de tigara • anul trecut, societatea s-a mai confruntat cu o situatie de acest gen, imediat dupa seceris •

Circa 30 de hectare de miriste, apartinînd Societatii Agricole „Trei Sate“, din comuna Ion Creanga, au fost facute scrum marti, 24 iulie. Incendiul a izbucnit în jurul orei 10.30 si a fost stins de catre angajatii unitatii amintite, sprijiniti de lucratorii Serviciului pentru Situatii de Urgenta (SSU) al comunei Valea Ursului. La locul dezastrului au fost solicitati si subofiterii Detasamentului de Pompieri Militari (DPM) Roman care, însa, nu au mai avut pentru ce interveni, focul fiind deja stins, atunci cînd au ajuns în zona. Din primele cercetari efectuate, s-a stabilit ca la originea incendiului ar fi stat un chistoc de tigara, focul fiind observat de un trecator. „Am fost anuntat despre problema de un cunoscut care a circulat în zona si care mi-a dat telefon spunîndu-mi ca arde miristea. Am lasat totul balta, am luat muncitorii pe care îi am la selectorul de seminte si care fac parte din brigada de protectie si stingere a incendiilor instituita la nivelul societatii, si am ajuns acolo. Ne-am apucat de treaba, deoarece m-am temut ca sa nu existe necazuri mult mai mari din cauza ca padurea era destul de aproape. Am utilizat un tractor cu plug, am tras brazde de protectie, iar oamenii cu maturoaie, lopeti si alte astfel de unelte au reusit, pîna la urma, sa limiteze si sa stinga incendiul. Din fericire, nu au existat pagube, chiar daca au ars circa 30 hectare de miriste“, a declarat inginerul Gheorghe Cenusa, administratorul Societatii Agricole "Trei Sate". Acesta a mai precizat ca în urma unor discutii purtate în urma cu ceva timp cu reprezentantii de la Garda de Mediu, a fost nevoit sa instruiasca si sa alcatuiasca formatiunea de lupta contra incendiilor, pentru orice eventualitate.

Trei variante: o tigara, incendiere sau autoaprindere

Sesizata cu privire la incendiul de la societatea „Trei Sate“ a fost si conducerea Prefecturii Neamt, care a contactat institutiile abilitate sa cerceteze situatiile de acest gen. „Am fost sesizat ca miristea de la Ion Creanga a luat foc. Si ca s-ar fi dat foc controlat, dar ca focul ar fi scapat de sub control. Din cîte stiu, suprafata apartine societatii agricole «Trei Sate». Fiindca informatiile primite nu erau certe, am sesizat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Garda de Mediu si Politia, pentru a vedea despre ce este vorba“, a subliniat subprefectul Vasile Sendrea.
Cît despre informatia potrivit careia ar fi fost vorba despre o incendiere controlata care a scapat de sub control, seful unitatii agricole a negat-o, subliniind ca metoda nu se justifica cînd temperaturile sînt asa de mari, iar padurea este „la doi pasi“. El a mai afirmat ca asemenea practici sînt interzise daca se aplica fara a fi anuntate institutiile abilitate.
La cele doua variante - tigara aprinsa aruncata la întîmplare si incendierea controlata - se adauga o a treia, a reprezentantilor Garzii de Mediu, care s-au aflat la fata locului. Comisarul Iacob Irimia a precizat ca, dupa toate informatiile primite, se pare ca a fost vorba de o autoaprindere a miristii, generata de temperaturile excesive, fara a exista si o cauza umana. Avînd în vedere aceste constatari, societatea nu a fost amendata.
Reamintim ca, anul trecut, societatea din comuna Ion Creanga s-a confruntat cu un alt incendiu asemanator, cînd doua sole au fost incendiate de necunoscuti, imediat dupa seceris. Nici atunci nu au fost înregistrate pagube, focul fiind stins tot de angajati.

Articol afisat de 1394 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUSTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective