Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Seceta a otravit fîntînile din satul Ion Creanga

Seceta a otravit fîntînile din satul Ion Creanga

• apa din cele 274 de fîntîni din satul Ion Creanga a devenit nepotabila din cauza secetei • conducerea primariei locale, care se asteapta ca întreaga pînza freatica sa fie contaminata, a luat o serie de masuri care îi vizeaza pe toti locuitorii comunei • forarea altor fîntîni si reteaua de alimentare cu apa a comunei sînt singurele solutii viabile •

Vestea ca apa din cele 274 de fîntîni nu este potabila a cazut ca un traznet peste cei circa 3.500 de locuitori ai satului Ion Creanga. Acestia au aflat cu stupoare, în urma analizelor facute pe apa prelevata din zona, ca lichidul vital este impropriu consumului uman. Cu alte cuvinte, apa nu este buna nici pentru baut, nici pentru prepararea hranei. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Neamt (ASP) a stabilit, în urma analizelor de laborator, ca apa din fîntînile din acest sat contine o serie de compusi care depasesc concentratiile maxime admise. Desi ASP Neamt a transmis o avertizare catre Primaria Ion Creanga, în care se specifica faptul ca „apa analizata nu se încadreaza în concentratiile maxime admise de Legea 458/2002, apa nefiind buna de baut“, adresa, conceputa în termeni laconici, nu a adus lamuriri în privinta continutului bacteriologic sau a altor cauze pentru care este improprie consumului. ÃŽncercarile redactorilor cotidianului Monitorul de a afla alte informatii, au esuat, reprezentantii ASP nefiind pregatiti sau nedorind sa ofere aceste date.
„Am platit 1,8 milioane de lei pentru aceasta analiza comandata saptamîna trecuta. Concluziile angajatilor ASP Neamt ne-au pus pe gînduri si am fost nevoiti sa luam urgent o serie de masuri, solicitînd evitarea cu desavîrsire a folosirii apei pentru prepararea laptelui si alimentelor pentru copiii sub trei ani“, a declarat primarul comunei Ion Creanga, Petrica Prichici. Acesta a precizat ca analizele vor fi repetate la doua saptamîni, pîna cînd se va constata ca situatia a revenit la normal. „Probe de apa din satele comunei au mai fost luate, însa pîna acum nu am avut nici o problema. Situatia a devenit delicata pentru locuitori, din cauza ca acestia nu pot fierbe apa, existînd riscul cresterii concentratiei de nitriti si nitrati“, a mentionat seful administratiei locale.

„Am baut si din copita porcului!“

Nu toti localnicii se tem de consumul de apa, multi precizînd ca, timp de sute de ani, de generatii întregi, nimeni „nu a murit din cauza apei din fîntîna“ si nimeni nu i-a întrebat daca apa e buna de baut. „Fîntîna din curte am mostenit-o de la bunici. Daca ei, parintii mei nu au patit nimic si nu s-au îmbolnavit, de ce m-as îmbolnavi tocmai acum? Cînd te cuprinde setea în padure, bei si din copita porcului! Aia nu mai are bacterii, asa dupa cum spun specialistii acum? Este o prostie, dupa parerea mea“, a declarat Vasile Huci, din satul Ion Creanga. Pîna la normalizarea situatiei, primarul a impus tuturor locuitorilor comunei o serie de masuri urgente, asteptîndu-se ca apa din fîntîni sa devina nepotabila si în celelalte sate ale comunei. Nerespectarea lor va atrage sanctiuni. „A fost afisat un anunt pe geamul sediului administrativ, iar prin circuitul intern al postului de cablu TV care functioneaza în Ion Creanga, am anuntat interzicerea folosirii apei din fîntîni pentru pregatirea alimentatiei pentru copii sub trei ani, obligativitatea efectuarii curateniei pe o raza de 50 metri în jurul fiecarei fîntîni, interzicerea construirii de grupuri sanitare la mai putin de 50 metri de orice sursa de apa, interzicerea depozitarii gunoaielor menajere si minerale în zonele vizate, precum si obligativitatea acoperirii puturilor“, a enumerat primarul Petrica Prichici, masurile de urmat. De asemenea, în aceasta vara, va fi sapata cîte o fîntîna în cele cinci sate arondate comunei. „Pîna la finalizarea proiectului de alimentare cu apa potabila a comunei, aflat la faza de studiu de fezabilitate, singura posibilitate de a avea surse suplimentare de apa este forarea la adîncimea de 200 metri, unde se afla pînza freatica“, a conchis seful administratiei comunei Ion Creanga.

Articol afisat de 2472 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective