Seceta „usuca“ piata agro-alimentara
• seceta a crescut pretul legumelor comercializate Ă®n pietele romascane cu 50% • pe alocuri, Ă®n supermarketuri se gaseste marfa mai ieftina • Tarabele din Piata Centrala din Roman sĂ®nt pline de marfa, dar preturile crescute din ultima saptamĂ®na, din cauza secetei care i-a afectat pe multi producatori, dar si a speculantilor ce au urcat si ei automat preturile, au alungat aproape cu desavĂ®rsire cumparatorii. Nici comerciantii nu mai stau la vĂ®nzare, preferĂ®nd, mai mult, sa stea la umbra unei terase, decĂ®t sa alunge mustele de pe tarabe. „Am ramas singura sa pazesc patru tarabe, ceilalti sĂ®nt plecati la un suc, pentru ca nici clienti nu prea avem. Este drept ca marfa am mai scumpit-o Ă®n ultima vreme, dar asta din cauza ca s-a Ă®mputinat. Gradinile sĂ®nt aproape goale, de la seceta rugii s-au uscat. Noi din asta traim. PĂ®na la anul, alta marfa nu mai vindem. Nici nu stiu daca ne vom putea scoate cheltuielile, mai ales ca se anunta Ă®n continuare ca ploile vor fi putine si nu vom putea sa ne facem lucrarile de toamna. Terenul este asa de uscat, ca Ă®ti sare sapa Ă®n cap la prasit“, a declarat Magdalena V., comerciant din Piata Centrala Roman. ĂŽn ultima saptamĂ®na, cum ploile anuntate de meteorologi nu si-au facut simtita prezenta, preturile legumelor de sezon au saltat vizibil. Spre exemplu, cu Ă®n jur de 50% la rosii, de la 2,5 la 4 lei, iar la pepeni - de la 0,6 la 1,2 lei. Cum scumpetea a alungat clientii, marfa se deterioreaza pe tarabe. Clientii nu sĂ®nt deloc Ă®ncĂ®ntati de „scorurile“ afisate de pietari, unii dintre ei fiind chiar furiosi la gĂ®ndul ca nu Ă®si vor putea permite sa mai puna conserve pentru iarna. „Nici nu a Ă®nceput sezonul conservelor pentru iarna si deja preturile au devenit imposibile. ĂŽn fiecare an puneam pentru iarna de toate, muraturi, faceam zacusca, tocam zarzavat, ca asa ieseam mai ieftin si aveam ce mĂ®nca toata iarna. Acum nu se mai poate, la preturile astea totul a devenit un lux, sĂ®ntem pur si simplu «terminati»“, a declarat Maria Dumitru, pensionara din Roman. Preturile au crescut cam Ă®n aceeasi proportie la toate produsele agricole, dar acestea ar fi putut fi si mai mari daca nu ar fi existat concurenta marilor magazine. La un supermarket din Roman, rosiile provenite din Italia se vĂ®nd cu 2,99 lei kilogramul, vinetele - cu acelasi pret, iar pepenii - cu 0,99 lei. Producatorii autohtoni sustin ca marfa lor este produsa mai ecologic, iar ca sa fie cĂ®t mai convingatori, au afisat acest lucru pe taraba. ĂŽn prezent, Ă®nsa, nu este atĂ®t de simplu sa obtii produse ecologice, precum pare, o autorizatie Ă®n acest sens fiind foarte costisitoare. Mai mult, potrivit cumparatorilor, asa-numitele „rosii românesti“ nu mai au gustul de altadata, asa ca, din punctul de vedere al consumatorului, este cam totuna de unde cumpara; de la supermarket sau din piata.
|