Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Stranierii“ si-au ridicat standardele

• un studiu efectuat de Biroul de Consiliere pentru Cetateni arata ca românii si-au schimbat destinatiile de munca Ă®n Europa • moldovenii si, implicit, nemtenii prefera Marea Britanie si Italia • exodul de forta de munca va duce la o infuzie din afara UE • pleaca Ă®n principal tinerii necasatoriti si cu un nivel de educatie din ce Ă®n ce mai ridicat •

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni a lansat ieri, 27 iulie 2007, la nivel national un studiu referitor la migratia fortei de munca românesti Ă®n Uniunea Europeana. Dezbateri pe aceasta tema au avut loc simultan Ă®n 5 orase din tara, Piatra Neamt, Timisoara, Baia Mare, Braila si Ploiesti. Pentru a construi un profil cĂ®t mai aproape de adevar al migrantului român, la discutii au participat reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, ai serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple, Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, ai Directiei de Munca, dar si din partea sindicatelor si media. „Coroborarea informatiilor culese prin metode calitative si cantitative, la nivel de populatie, asigura obtinerea unui profil al migrantului si al potentialului migrant plecat la munca Ă®n tari din UE, a unei imagini de ansamblu asupra nevoilor de informare a acestora si a posibilelor solutii institutionale pentru satisfacerea lor. Ancheta a fost realizata Ă®n perioada martie-aprilie 2007, pe un lot de 715 persoane Ă®n 35 de localitati unde exista Birouri de Consiliere pentru Cetateni, inclusiv Ă®n Piatra Neamt“, a declarat Tania Rusu, manager BCC Piatra Neamt. Pe ansamblu, s-a stabilit ca destinatiile preferate ale migrantilor s-au schimbat Ă®n ultima perioada de timp, iar daca Ă®n urma cu cĂ®tiva ani cei care plecau la munca preferau Italia, Spania si Germania, acum ordinea este Italia, Spania si Marea Britanie. „Cei care opteaza pentru Marea Britanie sĂ®nt Ă®n general persoane tinere, mai educate si cu venituri mai mari decĂ®t cele care aleg celelalte doua destinatii din top. De asemenea, studiul releva ca acestia sĂ®nt mai calificati si detin resurse de capital cultural importante, comparativ cu cei care pleaca Ă®n Italia si Spania, care au un nivel de educatie mai scazut si, implicit, calificari inferioare“, a mai adaugat Tania Rusu. Pe zone geografice, s-a concluzionat ca cei din Muntenia pleaca Ă®n principal Ă®n Spania, moldovenii aleg cu precadere Italia, iar Marea Britanie este destinatia favorita a acelora din nord-estul tarii. La baza studiului au stat doua metode de racolare a intervievatilor, cea a bulgarelui de zapada (persoane care cunosc si recomanda o alta persoana care a fost la munca Ă®n strainatate) si cea a selectiei la iesirea din institutii care au legatura cu migratia. ĂŽn Neamt s-au aplicat ambele metode, atĂ®t Ă®n Piatra Neamt - cu o populatie de 123.360 de persoane, cĂ®t si TĂ®rgu Neamt - cu peste 22.000 de persoane. Au fost chestionati 32 de nemteni la iesirea din sediul SPCEEP, iar altii 5, prin metoda bulgarelui de zapada.

Barbatii au muncit mai mult peste hotare

S-a concluzionat, la nivel national, ca peste 23% din cei chestionati ar pleca Ă®n Italia, peste 20% - Ă®n Spania, 18,7% aleg Marea Britanie, iar 12% ar merge Ă®n Germania. ĂŽn anul 2005, Marea Britanie era abia a 5-a Ă®n topul preferintelor la emigrare. ĂŽn anii 2002-2006, Moldova a devenit cel mai mare exportator de forta de munca temporara Ă®n strainatate, urmata de Muntenia si apoi de Transilvania. Studiul mai releva faptul ca 38,5% dintre moldoveni ar pleca Ă®n Italia, aproape 25% ar emigra Ă®n Marea Britanie, iar numai 13% ar merge Ă®n Spania. Dupa 1989, 62% dintre barbati au lucrat Ă®n strainatate, dar femeile predomina Ă®ntre cei care Ă®nca nu au plecat, dar Ă®si manifesta aceasta dorinta. 38% dintre cei care au fost plecati aveau pĂ®na Ă®n 40 de ani, iar statistic reiese ca „internationalii“ sĂ®nt Ă®n general tineri (18%), necasatoriti (40%), mai educati, Ă®n mare parte studenti. Cei care au fost plecati sau care vor sa faca acest lucru lucreaza cu contract legal de munca sau au o afacere proprie. Mai multi au plecat din Transilvania (31%), iar cei care vor sa plece sĂ®nt distributi uniform Ă®n cele trei regiuni istorice. 55% dintre femei ar pleca Ă®n Marea Britanie. ĂŽn concluzie, pleaca persoane Ă®ntre 23 si 40 de ani, Marea Britanie atrage Ă®n principiu tinerii (40%), iar Italia este preferata si de cei trecuti de 50 de ani (10%). „Absolventii de cursuri de specializare realizate Ă®n afara locului de munca, reprezentĂ®nd manifestari ale capitalului cultural individual, sĂ®nt cei care vor sa plece Ă®n Italia (15%) si Marea Britanie (32%). Cei care Ă®si manifesta interesul pentru plecarea Ă®n Spania provin mai degraba din Muntenia (38%), iar cei care doresc sa plece Ă®n Italia, din Moldova (28%)“, se arata Ă®n studiu. Institutiile care au tangenta cu migratia fortei de munca au fost vizitate mai mult de barbati, (59%), de persoane care au terminat liceul (48%) si scoala profesionala (15%). Cei selectati prin metoda bulgarelui de zapada sĂ®nt semnificativ mai educati, 29% fiind absolventi de studii universitare si postuniversitare. Din punct de vedere al abilitatilor de comunicare Ă®ntr-o limba straina, cei care folosesc institutiile pentru emigrare stiu o limba straina (62%), iar o treime din rĂ®ndul celor selectati prin metoda bulgarelui de zapada nu cunosc nici o limba straina.
Sindicatele prezente la dezbateri au tras un semnal de alarma referitor la faptul ca ramĂ®nem fara forta de munca, Ă®ntrucĂ®t cei Ă®n putere si mai ales educati vor migra catre slujbe europene mult mai bine platite. „Pentru locurile de munca vacante din România sĂ®nt preferati la Ă®ncadrare cetatenii români. Oferta se publica si pe reteaua europeana de locuri de munca, Eures, iar daca nu sĂ®nt nici români nici europeni interesati, locurile de munca devin disponibile pentru cei din afara Spatiului Economic European. Deja, tari cum ar fi Estonia sau Letonia, care nu fac parte din UE, au oferta de locuri de munca pe Eures, deci piata se misca foarte repede“, a declarat Daniel Chirila, din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Articol afisat de 1485 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective