Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 28 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primul caz de meningita virala în Neamt

• un copil în vîrsta de 5 ani a fost diagnosticat cu meningita virala cu lichid clar • diagnosticul a fost confirmat prin punctie lombara si identificarea anumitor elemente în lichidul cefalo-rahidian • alte probe biologice recoltate au fost trimise la Bucuresti, în scopul depistarii prezentei unui enterovirus • initial, copilul a fost diagnosticat cu faringo-amigdalita si a fost internat la Pediatrie • medicii infectionisti si epidemiologi exclud aparitia unei epidemii •

O fetita în vîrsta de 5 ani, din Piatra Soimului, a fost diagnosticata, în urma cu doua zile, cu meningita virala cu lichid clar si se afla în tratament la sectia Contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt. Ieri, diagnosticul a fost confirmat prin rezultatul punctiei lombare efectuate micutei la internare. Probe de sînge, exudat faringian si scaun recoltate de la copil au fost trimise de catre cadrele medicale ale Biroului Epidemiologie al Autoritatii de Sanatate Publica la Bucuresti, la Institutul Cantacunzino, pentru a confirma, prin analize speciale, prezenta vreunuia dintre enterovirusii care provoaca boala.
Potrivit precizarilor facute de catre doctorul Valentin Goga, seful sectiei unde este îngrijita mica pacienta, acesta este primul caz de meningita virala cu lichid cefalo-rahidian (LCR) clar aparut în Neamt, care se înscrie în valul de astfel de afectiuni care a facut victime mai numeroase în judetele din sudul tarii.
Initial, fetita a fost internata la Pediatrie, fiind diagnosticata cu faringo-amigdalita, dat fiind faptul ca prezenta simptomele acestei afectiuni respiratorii. Febra, durerea de cap si varsaturile care completau tabloul clinic al micutei bolnave au stîrnit suspiciuni de meningita în rîndul medicilor pediatri care au solicitat efectuarea unui examen de specialitate infectionistilor.
„Trebuie precizat de la bun început faptul ca este vorba despre o forma usoara a bolii si ca în nici un caz nu se pune problema aparitiei unei epidemii, mai ales ca în aceasta perioada copiii sînt în vacanta si nu se întîlnesc în colectivitati. Boala nu este contagioasa, asa ca nici macar pentru ceilalti membri ai familiei copilului nu se pune problema sa se fi îmbolnavit. Copilului i se administreaza tratament de specialitate cu antibiotice si antinflamatorii, care poate dura între sapte si cel mult zece zile. Este foarte important de retinut ca, odata vindecata, boala nu lasa sechele“, a precizat doctorul Valentin Goga, seful sectiei Contagioase din cadrul Spitalului Judetean Neamt.
Multitudinea de virusuri care pot produce meningita pot intra în organism pe cale respiratorie sau digestiva, fondul principal fiind acela al nerespectarii regulilor de igiena. Aparitia acestei boli este favorizata de caldura, din cauza careia se înmultesc modalitatile de multiplicare a virusurilor. Alti factori favorizanti ai aparitiei bolii sînt seceta, din cauza careia cresc concentratiile de microorganisme, contactul cu apa contaminata de reziduuri, fie ca este consumata, fie ca se fac îmbaieri în astfel de ape.
Principalele simptome ale bolii sînt durerea de cap si febra, imposibilitatea de a pune capul în piept (redoare de ceafa), incapacitate de a suporta lumina (fotofobia).
Ca atare, medicii recomanda ca la aparitia acestor simptome sa se consulte de urgenta medicul de familie sau medicul infectionist, pentru ca diagnosticarea si administrarea tratamentului sa fie facuta imediat. Prevenirea aparitiei bolii se face în primul rînd prin respectarea regulilor de igiena personala, igienizarea spatiilor de locuit si curtilor, evitarea apelor statute, secate, murdare.
„Acest caz de meningita cu lichid clar care este izolat nu reprezinta un motiv de alarmare nici pentru medicii infectionisti, nici pentru noi, epidemiologii. Vom vedea daca analizele facute la Bucuresti vor confirma prezenta unui enterovirus. Astfel de cazuri de meningita au mai fost în judet, apar în orice sezon, dar nu trebuie sa ne sperie. Riscul aparitiei unei epidemii nu exista. Pentru asta ar trebui sa apara mai multe cazuri de îmbolnavire în aceeasi zona geografica, iar acestea sa aiba legatura între ele. Prin urmare, populatia din judet nu trebuie sa intre în panica“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, sefa Biroului Epidemiologic din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Neamt.

Articol afisat de 2107 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective