Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Viperele, fara antidot în Neamt

Viperele, fara antidot în Neamt

• serul antiviperin nu mai exista pe piata autohtona de cel putin doi ani, nemaifiind produs de Institutul Cantacuzino • în cazul în care un pacient este muscat de un sarpe veninos, fie el chiar vipera, i se administreaza seruri antialergice si i se face tratament în caz de spasme musculare •


Nici o unitate sanitara din judet nu detine ser antiviperin, substanta cu rol de antidot care trebuie administrata persoanelor care sînt muscate de vipere. Respectivul ser nu se gaseste nici la Spitalul Judetean de Urgenta Neamt, nici la Serviciul Judetean de Ambulanta si nici la Serviciul Salvamont.
Potrivit precizarilor facute de reprezentantii celor trei institutii, dupa 1990, acestea nu au avut respectivul produs farmaceutic niciodata în trusele de medicamente. Medicii din cadrul Unitatii de Primire a Spitalului Judetean Neamt spun ca, de mai bine de doi ani, acest ser a disparut de pe piata farmaceutica autohtona, nemaifiind produs de catre Instititutul Cantacuzino din Bucuresti. „Serviciul de Ambulanta nu a achizitionat niciodata acest ser, ce e drept din lipsa de bani. Pe de alta parte, de zece ani încoace nu îmi aduc aminte sa fi avut vreun pacient cu o astfel de problema. Din cîte stiu eu, nici nu este indicata administrarea acestui produs farmaceutic în afara unui spital. Studiile medicale din ultimii ani au relevat faptul ca administrarea acestui ser poate provoca probleme majore de sanatate pacientului, scazîndu-i numarul globulelor rosii“, a declarat doctor Letitia Damoc, directorul Ambulantei Neamt. ÃŽn consecinta, o persoana care ar fi muscata de vipera poate doar sa se roage la Dumnezeu sa scape cu viata! Cadrele medicale de la Spitalul Judetean au precizat ca în caz ca un pacient ar fi muscat de un sarpe veninos i s-ar administra un tratament simptomatic cu relaxante musculare si seruri antialergice.
Reamintim ca sîmbata, 28 aprilie, salvamontistii au capturat trei vipere negre în zona Cabanei Dochia, unde au depistat un cuib al acestora, cu sase astfel de reptile - un adult si cinci pui. Acestea au fost închise într-o cutie si eliberate în zona sudica a masivului, mai exact pe lînga Gardul Stanilelor, unde turistii nu pot ajunge prea usor, din cauza terenului accidentat. Potrivit precizarilor facute de Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont, în ultimele zece zile a fost sesizata prezenta viperelor negre în mai multe puncte din partea superioara a Masivului Ceahlau. Iesirea lor din cuiburi a fost cauzata de cresterea spectaculoasa a temperaturilor. La soare li se activeaza glanda care secreta venin, iar un eventual atac asupra unei persoane ar putea fi extrem de periculos.
„Atragem atentia turistilor sa nu paraseasca traseele turistice, sa evite zonele de stîncarie si grohotisurile cu expunere sudica sau estica si sa evite zmeurisurile. Serpii nu ataca oamenii, dar vipera neagra devine extrem de agresiva cînd este atacata. ÃŽn cazul în care o persoana este muscata trebuie sa i se lege un garou deasupra zonei muscate, trebuie taiata zona, eliminat veninul si anuntata imediat cea mai apropiata baza Salvamont. ÃŽn nici un caz nu se recomanda imobilizarea victimei“, a declarat Raul Papalicef.

Articol afisat de 2723 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective