Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 31 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ard padurile

• dezastrul afecteaza judetele Caras-Severin, Mehedinti, Harghita si Alba • zeci de pompieri civili, militari si voluntari actioneaza pentru stingerea flacarilor •

Un incendiu declansat pe 25 iulie pe versantii muntosi ai comunei Toplet, judetul Caras-Severin, s-a extins de la 15 hectare, pe cît se propagase în cursul zilei de duminica, la suprafata de 40 de hectare, în dimineata zilei de ieri, informeaza corespondentul Rompres. Reprezentantul ISU Mehedinti, Florentin Dragomir, a declarat ca, din cauza curentilor de aer, flacarile au parasit aria protejata a Parcului National Domogled-Valea Cernei si au patruns în fondul forestier ai carui proprietari sînt cetateni din Toplet si alte localitati învecinate.
„Am organizat o tabara în zona, astfel încît cei peste 120 de membri ai echipelor de interventie sa se afle permanent în dispozitiv. Pe aliniamentul Parcului National Domogled-Valea Cernei am executat o banda minerala, astfel încît flacarile, în caz ca directia vîntului se va schimba, sa nu se întoarca în rezervatie“, a precizat Florentin Dragomir.
Pompierii de la ISU Mehedinti si Caras-Severin, silvicultorii si voluntarii au actionat în forta în cursul zilei de ieri, pentru ca pîna la lasarea întunericului incendiul sa fie lichidat si sa nu mai puna în pericol conacele, depozitele de nutret si padurile de foioase din zona. Incendiul din perimetrul comunei Toplet s-a declansat în cursul noptii de miercuri spre joi, probabil de la un foc pus de un localnic pentru igienizarea unui teren si lasat nesupravegheat.
Pompierii militari, ajutati de silvicultori, au reusit sa izoleze un alt focar de incendiu izbucnit duminica într-o padure de molid situata la o altitudine de 1.500 de metri în zona Scrana-Bradoiu, din Muntii Orastiei, la limita cu judetul Alba.
„ÃŽn zona a fost creata o fîsie de protectie pentru izolarea focului. ÃŽn cursul noptii de duminica spre luni, locul a fost supravegheat pentru a se preveni o eventuala extindere a incendiului“, a declarat, ieri, inspectorul-sef al ISU Hunedoara, colonel Petru Stancoane. Incendiul a izbucnit într-o zona în care se aflau resturi de lemn ramase de la o fosta exploatare forestiera. Acestea au ars pe o suprafata de aproape opt hectare. Pîna la interventia pompierilor militari, focul a mai cuprins aproape 1,5 hectare din padurea de molid aflata în vecinatate. La locul incendiului au mai fost trimisi peste 20 de pompieri militari, astfel ca acolo se afla peste 60 de oameni, angajati ISU si silvicultori de la ocoalele Geoagiu, Orastie si Gradiste. Primele constatari de la fata locului nu exclud posibilitatea ca incendiul sa fi fost declansat din neglijenta, deoarece prin zona trece un drum.
12 hectare de padure si vegetatie uscata ard de duminica seara si în judetul Harghita, în Muntii Ciucului, în apropiere de Ciuc-Sîngeorgiu. 80 de pompieri si localnici se lupta sa stinga focul, dar operatiunea se desfasoara cu dificultate. Din cauza terenului greu accesibil, în panta, autospecialele pline cu apa au ramas la poalele muntelui si doar doua tractoare au reusit sa ajunga în vîrf. Oamenii s-au chinuit sa stinga focul cu lopeti si maturi, au sapat santuri si au taiat copacii cu drujbele, pentru ca incendiul sa nu se extinda la padurile din jur.

Articol afisat de 1432 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective