Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEAFÃ de 400 de MILIOANE

LEAFÃ de 400 de MILIOANE

• cele mai bogate persoane cu profesii liberale sînt notarii • cel mai mare venit pe anul trecut, declarat de un notar, este de 4,7 miliarde de lei • nici avocatii nu mor de foame, vîrful fiind de 1,7 miliarde de lei într-un an • topul medicilor se lauda cu un venit anual de trei ori mai mic decît al avocatilor • în coada clasamentului stau contabilii •

Centralizarea declaratiilor de venit pentru anul trecut, care au fost depuse la Directia Generala a Finantelor Publice Neamt de catre nemteni, releva faptul ca cele mai avantajoase meserii liberale sînt cele de notar, avocat, medic, ori experti contabili sau contabili autorizati. Veniturile obtinute de catre acestia depasesc cele mai frumoase visuri ale românilor, simpli slujbasi la stat sau la particulari care întind banii de pe o zi pe alta. Pentru comparatie, am facut un top 5 al acestor meserii, iar de departe cel mai bine cotat este un notar. Acesta a cîstigat într-un an cît altii în 7. Mai exact, a declarat un venit realizat, în cele 12 luni ale anului trecut, de nu mai putin de 4,73 de miliarde de lei vechi (473.800 de lei ron). La un calcul simplu, reiese ca romascanul, caci acolo îsi are cabinetul cu pricina notarul prosper, a cîstigat lunar, în medie, aproape 400 de milioane de lei vechi, mai exact 394.830 de lei. Poate acesta este si motivul pentru care, din 1989 încoace, parintii nu mai vor ca odraslele lor sa se faca ingineri, ci sa urmeze Dreptul, Medicina sau Finantele. Meseriile acestea le dau garantia unor cîstiguri imediate si substantiale, fara grija zilei de mîine. Aceste convingeri par a fi întru totul justificate, pentru ca statisticile întocmite de Fisc situeaza, în fruntea topurilor la capitolul cîstiguri, persoanele care au meseriile mentionate - de notari, avocati, medici si experti contabili. Conform datelor furnizate de Cristina Ionescu, purtator de cuvînt al Directiei de Finante Neamt, în judet sînt un total de 5.777 de firme care practica activitati independente. Cele mai multe din acestea se ocupa cu comertul sau alimentatia publica, dar sînt si putin peste 800 de cabinete medicale, 245 de cabinete de avocatura, 90 de firme care au ca obiect contabilitatea si 41 de notariate. Veniturile totale realizate de notarii nemteni, pentru 2006, sînt de 32,6 miliarde de lei. Cel mai prosper a cîstigat, anul trecut, 4,7 miliarde de lei, locul doi în top înseamna venituri de 3,49 miliarde de lei, urmatorul se lauda cu 3,41 miliarde, iar ultimele doua pozitii, într-un „top 5“, sînt ocupate de notari care au cîstigat 3,1, respectiv 2,9 miliarde de lei. ÃŽn total, primii 5 din cei 41 de notari au însumat venituri de 17 miliarde de lei. Aceasta înseamna ca restul de 36 de notari au strîns, anul trecut, împreuna, abia 15 miliarde de lei.

Desi sînt de 5 ori mai multi, nici avocatii nu o duc prost

Mai putin prosperi decît colegii notari sînt avocatii, dar acest lucru poate fi explicat si prin faptul ca sînt de 5 ori mai multi. Oricum, în nici un caz nu sînt de plîns, deoarece primii 5 au cîstigat împreuna, anul trecut, aproape 5 miliarde de lei. Media ar fi la un miliard de lei, dar nu acesta este adevarul, deoarece cel mai prosper dintre avocatii nemteni a avut un venit, anul trecut, de 1,7 miliarde de lei, detasîndu-se cu mult de cel de pe locul doi, care se lauda cu putin peste un miliard de lei vechi. Pe ultimul loc de pe podium este un aparator cu venituri de 969 de milioane de lei, urmeaza un altul cu 789 de milioane de lei, iar cel de pe ultimul loc are circa un sfert din venitul celui mai bogat din breasla, respectiv 442 milioane de lei.
Medicii nemteni sînt ceva mai modesti fata de celelalte doua categorii, dar totusi nu se pot plînge ca ar trage de fiecare leut, de la o leafa la alta. Astfel, primii 5 în topul cu cele mai mari venituri în 2006 au declarat împreuna 1,8 miliarde de lei vechi. Cel mai bine cotat a declarat venituri de 453 milioane de lei vechi (cu o medie lunara de 37 de milioane de lei vechi), iar locul secund este ocupat de cîstiguri de 393 milioane de lei. În ordine descrescatoare, urmeaza cîstiguri anuale de 340, 337 si respectiv 320 de milioane de lei vechi într-un an. Desi o paralela de acest gen nu este neaparat relevanta, totusi cei 5 medici au cîstigat cît cel mai bun avocat din judet.
Desi pare de necrezut, expertii contabili si contabilii autorizati sînt cei mai modesti, primele 5 venituri cele mai mari din 2006 abia însumeaza 877 de lei vechi. Cel mai prosper din categoria mentionata a declarat un venit anual de 282 milioane de lei, locul urmator este ocupat de un cîstig de 170 de milioane de lei, iar ceilalti trei au avut cîstiguri de 145, 144 si, respectiv, 135 de milioane de lei vechi.

Articol afisat de 1660 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective