Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 11 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ispita literei scrise: Nostalgia ruralitatii

Ispita literei scrise: Nostalgia ruralitatii

• doua volume de poezie - Ioan Ouatu - „Gloria linistii“ si Victor Stan - „ÃŽntoarcerea în sat“

Desi am fost ispitit sa-i tratez separat, pîna la urma am realizat ca cei doi autori care se îndaratnicesc sa-si construiasca si sa-si poarte destinul literar într-o inedita fratie de breasla, nu pot fi, cel putin deocamdata, despartiti. Si daca în proza, printr-o diviziune a muncii, doar de ei stiuta, hotarasc sa semneze pe aceeasi coperta, nu este singura data cînd pe teritoriul liric o fac separat. Dar, simetric si simultan. Este cazul ultimelor doua volume semnate de, ati ghicit!, Ioan Ouatu („Gloria linistii“) si Victor Stan („ÃŽntoarcerea în sat), aparute la Editura „Timpul“ din Iasi si, respectiv, Editura „Nona“ din Piatra Neamt, la începutul acestei veri.
Cele doua volume, ilustrate grafic - copios primul de catre Lucian Gogu-Craiu si parcimonios cel de al doilea de catre Sorinel Stan - pot fi considerate adevarate antologii ale expresiei poetice încercate pîna acum de cei doi împatimiti ai cuvîntului. ÃŽn definitiv, „Gloria linistii“ e „ÃŽntoarcerea în sat“ si... viceversa.
De buna seama, e greu înca de definit profilul poetic al celor doi autori, atîta timp cît substanta lirica nu s-a sedimentat în esente.
La o prima vedere, Victor Stan e mai stufos, mai prolix, mai patimas si, tocmai din aceasta pricina, într-o oarecare masura, mai vulnerabil. Mai mult, pregnanta reproiectarii datelor sentimentale originare, nostalgia ruralitatii si obsesia radacinilor arhaice devin leit-motive într-un circuit complet al rememorarii.
O anumita decantare, o aerisire a textului, o esentializare benefica se observa în scrierea lui Ioan Ouatu. Cu toate ca si din versurile lui razbat aceleasi obsesii nostalgice, se remarca efortul de abstractizare a expresiei, tendinta de coagulare a unui stil poetic particularizat. Dar, în cele din urma, inevitabila tendinta de complementariat, acceptata si recunoscuta implicit de catre cei doi autori, exploateaza locuri comune amîndurora.
Faptul ca cei doi zamislitori de versuri se lasa patrunsi de zelul maturei inspiratii nu poate fi decît benefic. Si daca nu vor fi descoperit întrutotul înca gratia cuvîntului, si daca nu vor fi patruns pe de-a-ntregul taina sublimata a versului, cei doi autori de poezii pot avea satisfactia, neegalata de nici o alta împlinire a spiritului, ca ispita poetica si a frumusetilor ei le da tîrcoale, creîndu-le un ascendent nobil si pregnant, semnalat, mai mult sau mai putin semnificativ, de cele doua volume care le poarta numele pe coperta.

Articol afisat de 1452 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective