Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 11 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Retetele pe trei luni au epuizat banii farmaciilor

• fondurile destinate medicamentelor compensate si gratuite pe luna august s-au terminat în cinci zile, din cauza ca bolnavii si-au luat medicamentele pe trei luni • în consecinta, în urma demersurilor conducerii CAS Neamt, au fost facute suplimentari pentru august si septembrie •


Cele mai multe dintre cele 84 de farmacii nemtene aflate în relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt au epuizat în numai cinci zile fondurile destinate tratamentelor în ambulatoriu pentru luna în curs, adica cei 14,23 miliarde de lei vechi, din care 9,68 miliarde au fost directionati cu adresa precisa catre tratamentele bolnavilor cu afectiuni cronice protejate.
Joi, 9 august, doar opt farmacii din judet Neamt mai eliberau medicamente compensate si gratuite, ceea ce a determinat conducerea CAS Neamt sa faca demersuri la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru suplimentarea sumelor alocate tratamentelor în ambulatoriu. În consecinta, bugetul dedicat medicamentelor compensate si gratuite a fost suplimentat cu 1.277.000 de lei (12,27 de miliarde de lei vechi), suma din care vor fi completate fondurile initial contractate la începutul anului, pentru lunile august si septembrie.
Un motiv în plus care a generat epuizarea rapida a fondurilor a fost acela ca, începînd de luna asta, bolnavii îsi pot procura medicatia de care au nevoie pentru trei luni. Reglementari legale în acest sens au aparut la sfîrsitul lunii iulie, dar numai atît. Sumele necesare sustinerii acestei activitati nu s-au triplat concomitent.
„Cauza epuizarii rapide a fondurilor este în primul rînd aceea ca, din 27 iulie, medicii pot prescrie medicamente compensate si gratuite pentru boli cronice pentru o perioada de 90 de zile, si nu doar pentru 30 de zile, cît prevedea anterior legislatia. ÃŽncepînd de vineri, 10 august, ca urmare a suplimentarii fondurilor, si celelalte farmacii au reluat eliberarea medicamentelor compensate si gratuite. Pentru anul 2007, Casa de Asigurari de Sanatate Neamt a primit, initial, pentru servicii farmaceutice, suma de 30.799.000 de lei (307,99 de miliarde de lei vechi). 20.702.951 de lei (207,029 de miliarde de lei vechi) au fost destinati medicamentelor compensate si gratuite, iar diferenta de 10.096.049 de lei (100,96 de miliarde de lei vechi) care a fost alocata a constituit fondul alocat pentru boli cronice protejate. Media lunara alocata pentru medicamente compensate gratuite este de 2.100.000 de lei (21 de miliarde de lei vechi), iar pentru cele zece boli cronice protejate este de 841.000 de lei (8,41 miliarde de lei vechi)“, a declarat jurista Daniela Soroceanu, director executiv al Casei de Asigurari de Sanatate Neamt.
Sefa CAS Neamt a facut unele comparatii între fondurile care se alocau farmaciilor aflate în relatii contractuale cu Casa de Asigurari în 2003 si situatia actuala. Astfel, în urma cu patru ani, farmaciile primeau pentru retetele compensate si gratuite suma de 89 miliarde de lei vechi, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din cît de aloca în prezent. În primele sase luni ale acestui an, în judetul Neamt s-au eliberat 319.042 de retete, iar în aceeasi perioada a anului trecut, 224.000 retele.

Articol afisat de 1406 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S TÃRNÃ, L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective