Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 21 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Proteste dupa incendiul de la Livorno

• în eveniment au murit patru copii români de etnie roma • incidentul a fost revendicat de o grupare italiana autointitulata „Grupul armat pentru epurare etnica“ •

Organizatia „Romani Criss“ va adresa o scrisoare autoritatilor italiene, dar si române, la începutul acestei saptamîni, cerîndu-le sa ia masuri, dupa ce o grupare italiana autointitulata „Grupul armat pentru epurare etnica“ a revendicat incendiul de la Livorno, dintr-o tabara improvizata, în urma caruia au murit patru copii români de etnie roma.
Directorul executiv al „Romani Criss“, Magda Matache, a declarat, duminica, pentru Rompres, ca organizatia va pune la dispozitia autoritatilor experienta pe care o detine, oferind si posibile solutii.
„ÃŽn acest moment, este greu de spus daca gruparea extremista respectiva este într-adevar vinovata. Cu siguranta autoritatile italiene se vor autosesiza si vor încerca sa afle daca organizatia are vreo legatura cu acest incident. ÃŽnsa, chiar si în situatia în care gruparea nu a fost implicata, semnalul este la fel de clar: asistam la prezenta unor miscari extremiste în Italia si în alte tari, care au o problema cu romii“, a declarat Magda Matache.
Ea a adaugat ca pe site-urile românesti exista grupari extremiste care „incita la ura, la actiuni de exterminare a romilor“. Din acest motiv, ea a apreciat ca autoritatile din tara, dar si din strainatate, trebuie sa ia masuri împotriva acestui fenomen. A reamintit, de asemenea, ca „Romani Criss“ a depus o plîngere împotriva organizatiei „Noua Dreapta“, „care incita pe site-uri la actiuni extremiste împotriva romilor“, dar ca Parchetul a decis neînceperea urmaririi penale.
Referindu-se la incendiul de la Livorno, Magda Matache a subliniat ca dupa mediatizarea incidentului, în Italia au existat doua tipuri de pozitii publice. Pe de o parte, premierul Romano Prodi si ministrul de interne al Italiei s-au aratat îngrijorati de ceea ce s-a întîmplat si au atras atentia asupra importantei politicilor europene pentru romi si identificarii unor solutii viabile. Pe de alta parte, a spus Magda Matache, o serie de grupari extremiste au sustinut ca parintii copiilor ar fi fost cei care au dat foc zonei respective.
ÃŽn noaptea de 10 spre 11 august, în zona industriala a orasului Livorno a avut loc un incendiu în care au murit patru copii români de etnie roma. „Grupul armat pentru epurare etnica“ a revendicat responsabilitatea pentru acest act criminal, într-o scrisoare adresata, sîmbata, cotidianului local „Il Tirreno“. „Scopul nostru este sa-i distrugem pe romii numerosi care se afla în Italia. Ei reprezinta scursura umanitatii. Sîntem satui de infractiunile lor“, arata scrisoarea. De asemenea, gruparea a lansat un ultimatum prin care populatiei de etnie roma i se acorda 20 de zile, începînd cu 25 august, pentru a parasi teritoriul italian. ÃŽn caz contrar, cîte un atentat va avea loc în fiecare luna.
Regele romilor de pretutindeni, Florin Cioaba, a declarat tot duminica, în exclusivitate pentru Rompres, ca spera ca autoritatile italiene sa ia masuri împotriva gruparii extremiste care a revendicat responsabilitatea pentru incendiul din Livorno în care au murit patru copii romi din România.
„Cei care au facut asa ceva nu sînt normali. ÃŽntotdeauna, gruparile extremiste au dovedit o ura foarte mare îndreptata nu doar împotriva romilor. Este prea mult daca au mers pîna acolo încît au ucis copii. Cred ca autoritatile italiene vor lua masuri împotriva acestor acte foarte, foarte crude“, a precizat Florin Cioaba.
Regele Cioaba a spus ca nu are confirmarea oficiala ca gruparea extremista „Grupul armat pentru epurare etnica“ ar fi incendiat copiii romi din România. El crede ca, în Europa, exista tendinta de înmultire a atacurilor la adresa romilor, amintind incidentul din Italia, cînd au murit patru romi din România, dupa ce li s-au ars baracile.
„Se amplifica aceste acte si discriminarea creste, pentru ca gruparile extremiste vor sa iasa în fata prin aceste acte. Ei vad ca emigrantii le ocupa locurile de munca, îi deranjeaza, si de aceea iau aceste masuri împotriva emigrantilor“, a spus Florin Cioaba.

Articol afisat de 1458 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective