Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mama ucisa, tatal în puscarie. Drama unui copil de 13 ani

Mama ucisa, tatal în puscarie. Drama unui copil de 13 ani

• un copil nascut aproape fara auz si ramas orfan fiindca tatal i-a omorît mama s-a destainuit cotidianului „Monitorul“ • Robert Sescu a dus o viata de chin si, în cele din urma, a ajuns la o ruda inimoasa • CAS Neamt îl va ajuta pe baiat cu protezele auditive, astfel încît va putea merge din nou la scoala •

Robert Sescu, din Pildesti, comuna Cordun, este un copil cu care viata a fost dura de cînd a venit pe lume. Are 13 ani, dar a îndurat greutati care ar coplesi si un om matur. A avut parte de o copilarie trista, marcata de ignoranta celor care i-au dat viata, de scandalurile repetate din familia sa, care au culminat cu o crima, chiar în noaptea de ÃŽnviere a acestui an: tatal sau i-a omorît în bataie mama. Situatia sa este cu atît mai trista cu cît, nascut cu o hipoacuzie bilaterala grava, boala sa a avansat pentru ca parintii au neglijat aceasta problema vitala pentru el. Desi ar fi trebui sa fie în clasa a saptea, Robert a terminat numai patru clase, iar asta nu pentru ca nu ar fi vrut sa învete, ci pentru ca nu i s-a acordat atentia cuvenita. Nici mediul familial nu l-a ajutat, micutul fiind nevoit sa asiste la scandaluri si batai între parinti, stropite din belsug cu alcool. „Mama obisnuia sa bea votca cu paharul si vinul cu borcanul. Vedeam cum tata o batea, am fost chiar si alungat de acasa, cînd mama era prea beata ca sa mai stie ce face. Acum, stau la nana mea care îmi este si matusa si vreau sa merg la scoala“, a spus Robert, stîlcind usor cuvintele pe care le reda asa cum le aude. De la moartea mamei sale, baiatul a fost luat sub protectia unui unchi dinspre mama, iar matusa sa umbla pe la doctori si se intereseaza de integrarea baiatului într-o scoala normala. Aceasta pentru ca Robert este istet si matusa sa nutreste speranta sa termine scoala si sa învete o meserie. „Mama baiatului mai avea sase frati si surori. ÃŽn afara de sotul meu si cu mine, niciunul nu si-a asumat raspunderea sa-l creasca. Copilul mai are o nasa de botez, care însa nu s-a încumetat sa-l creasca, desi are o situatie buna. Nestiind boala lui foarte bine, cînd l-am luat, am spus ca o sa-l fac om mare si o sa-l port la facultate, asa cum am facut cu cele trei fete pe care le am. Mai am un baiat elev în clasa a XII-a si toti patru l-au primit cu drag. Cînd a venit la mine, Robert mi-a spus «nana, parca am venit într-un palat». Sînt vorbele unui copil nevinovat, care nu are nici o vina ca s-a nascut cu un asemenea handicap fizic si, la fel, nu are nici o vina nici pentru viata grea pe care a îndurat-o. Am fost cu finul meu la medicul orelist Gheorghe Buburuzan si mi-a spus ca are hipoacuzie grava, dar poate fi rezolvata cu doua proteze auditive. Mi-a dat sperante si mi-a spus ca, ajutat de aparate, baiatul se poate integra într-o scoala, ca orice copil normal. Mi-a dat toata documentatia pe care trebuie s-o înaintez la Casa de Asigurari de Sanatate Neamt“, a declarat Tereza B., matusa copilului.

Vizita la penitenciar

Desi tatal lui Robert a bagat-o pe mama sa în pamînt, copilul îsi iubeste înca tatal, pe care l-a vizitat chiar duminica trecuta, 2 septembrie, de ziua sa, la penitenciarul unde este închis. „E o vorba, sîngele apa nu se face, Robert l-a vizitat pe tatal sau la închisoare, chiar în ziua în care a împlinit 13 ani. Spre surprinderea tuturor, cumnatul meu si-a amintit abia cînd l-a vazut pe copil. Am înteles ca tatal lui Robert ar fi bolnav de cancer si atunci ne-am gîndit ca prezenta copilului îl va bucura. Nu stiu, parca a fost blestemata familia asta. Mama si tatal lui Robert au fost verisori de gradul doi si, desi au fost sfatuiti sa nu se casatoreasca, s-au luat, totusi. Bunica dinspre tata a lui Robert a sfatuit-o, la un moment dat, pe nora sa, sa nu-l ia de barbat pe Iosif, tatal lui Robert, ca o s-o omoare, ceea ce s-a si întîmplat. Mama copilului se apucase de bautura abia de cîtiva ani încoace, nu fusese tot timpul asa. Robert mai are un frate în vîrsta de 20 de ani si acela cu probleme grave de auz, însa si cu un handicap psihic. Acesta lucreaza pe un santier în Bucuresti si-si poarta singur de grija. Am discutat cu preotii catolici care m-au sfatuit sa dau copilul la o scoala normala si sa repete clasa a patra. Vreau sa-l înscriu la Scoala nr. 9, din Favorit, pentru ca locuiesc în zona. Protezele auditive l-ar ajuta foarte mult sa învete ca restul copiilor“, a mai spus Tereza B.. Presedintele director executiv al CAS Neamt, Daniela Soroceanu, a declarat ca rudele baiatului trebuie sa depuna toata documentatia necesara obtinerii protezelor auditive. „Exista un compartiment special pentru dispozitive medicale, în cadrul institutiei noastre. Rudele pot accesa numarul TelVerde al CAS si pot solicita purtatorului de cuvînt al institutiei documentatia necesara obtinerii protezelor auditive. La copii, nici macar nu este cazul de asteptare, în sensul ca nu exista o lista de prioritati, asa cum se întîmpla cu alte dispozitive pentru bolile subventionate“, a declarat Daniela Soroceanu.

Tragedie în zi de sarbatoare

Drama care a lovit familia lui Robert Sescu s-a petrecut pe 7 aprilie 2007, înaintea Pastelui. Mai întîi, Iosif (Ioja) Sescu, nervos la culme ca sotia sa era beata, a luat-o la bataie. Cu o cheie simpla, de circa 40 de centimetri, a lovit-o cu cruzime în cap, legistii descoperind nu mai putin de 30 de astfel de lovituri. Dar nu acestea i-au fost fatale, ci nenumaratele lovituri aplicate cu pumnii si picioarele în abdomen. Necropsia a stabilit ca moartea a fost violenta, descoperindu-se multiple leziuni, echimoze si o coasta rupta. Cauza mortii a fost hemoragia interna provocata de ruptura totala de pancreas, iar în abdomen erau mai mult de trei litri si jumatate de sînge. De asemenea, medicii au mai stabilit ca, în momentul decesului, femeia avea o alcoolemie peste pragul comei alcoolice, respectiv 3,2 grame la mie. În prezent, barbatul este închis la Bacau, asteptîndu-si urmatorul termen al procesului, pe 12 septembrie si, din cîte spun rudele, ar fi grav bolnav.

FOTO: Robert Sescu si-ar putea împlini visul de a merge din nou la scoala

Articol afisat de 4705 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective