Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 7 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Moldova ravasita de inundatii

Moldova ravasita de inundatii

• cel putin 5 oameni au murit • alti doi sînt dati disparuti • sute de oameni au fost evacuati • inundatii în Bacau, Vrancea, Galati si Vaslui • orasul Tecuci a fost cel mai puternic afectat • 300 de persoane au stat timp de zece ore în doua trenuri de persoane • drumuri nationale din Galati, Vaslui si Bacau sînt blocate • ploile continua si în week-end •

Cel putin 5 oameni au murit si 2 sînt dati disparuti în urma inundatiilor produse miercuri în Moldova. Un tînar si o femeie din Vrancea au fost loviti de traznet. Doua persoane au murit în municipiul Tecuci. O femeie a fost luata de viitura în Vrancea, iar un batrîn de 80 de ani din Vaslui este si el de negasit. Precipitatiile cazute au atins cote record - 171 l/mp la Podul Turcului, în judetul Bacau si 126 l/mp la Galbeni si Feldioara, în judetul Galati.

Ape de un metru în Tecuci

În judetul Galati, zeci de jandarmi au intervenit în mai multe localitati. Sute de gospodarii din municipiul Tecuci au fost inundate dupa ce rîul Tecucel a iesit din matca. Pagubele produse de inundatii sînt însa mult mai mari decît estimasera initial autoritatile. Doua persoane au murit în municipiul Tecuci, în urma inundatiilor produse în ultimele 24 de ore. Ultimul bilant transmis, ieri, de Prefectura Galati arata ca la Tecuci au fost inundate 600 de case din peste o suta de strazi, peste 100 de persoane au ramas izolate, iar 150 de oameni din zona industriala a orasului au fost evacuati. În unele zone, apa a depasit un metru înaltime. În aval de confluenta pîrîului Tecucel cu rîul Bîrlad, în spatele zonei industriale a municipiului, apa a trecut peste dig punînd în pericol locuintele. Municipiul Tecuci a ramas fara energie electrica dupa miezul noptii, la ora 01:30.
În Brahasesti, 250 de sateni s-au refugiat în poduri si pe acoperisurile caselor pentru a nu fi luati de apele care au atins patru metri. Mai multe case au fost inundate în localitatea Toflea. În localitatea Tepu, 25 de case au fost inundate de viitura care a depasit o jumatate de metru. Tot în Galati, pe un drum judetean, 20 de soferi au fost luati de viituri cu tot cu masini. Au reusit sa se salveze. Precipitatiile au depasit, în unele zone, 100 de litri pe metrul patrat. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a mobilizat toate fortele de interventie pentru a actiona în zonele afectate din localitatile mentionate.

Inundatii în Bacau si Vrancea

În judetul Bacau, peste 250 de case au fost inundate în localitatile Podu Turcului si Galavanesti. Un sat este izolat. La Podu Turcului, 20 de case nu mai pot fi refacute. 12 comune din judetul Bacau au ramas fara curent electric, dupa ce statia de transformare de la Podu Turcului a fost inundata. Zeci de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape, iar sute de case au fost inundate. În ajutorul sinistratilor au venit aproape 100 de pompieri.
În judetul Vrancea, un tînar de 16 ani si o femeie de 62 de ani au murit dupa ce au fost loviti de traznet. Zeci de politisti si pompieri de la Inspectoratul de Urgenta Vrancea continua sa caute o alta femeie, luata de viitura împreuna cu sotul ei. Barbatul a reusit sa se salveze, însa sotia sa este de negasit de miercuri de la ora 13. Accidentul s-a petrecut în comuna vrînceana Movilita. Ieri, numarul localitatilor afectate de inundatii a crescut de la 11 la 14, iar numarul gospodariilor inundate a ajuns la aproximativ 140.

Trenuri si drumuri blocate

300 de persoane au stat timp de zece ore în doua trenuri de persoane în statia CFR Ghidigeni din judetul Galati. Oamenii au fost evacuati, ieri dimineata, în jurul orelor 4, de catre jandarmii din Vaslui. Cele doua trenuri personal si accelerat au ramas blocate pe calea ferata miercuri de la ora 18, în statia CFR Ghidigeni. Oamenii si-au petrecut noaptea în tren, fiind evacuati de jandarmi abia joi dimineata. Transportarea persoanelor s-a facut cu masinile de interventie de tip Raba ale Jandarmeriei, interventia fiind foarte dificila din cauza puhoaielor de apa care au acoperit drumul national dintre Ghidigeni si Tutova. Si conducatorii auto au fost afectati de viituri, pe foarte multe portiuni soseaua nu se mai recunostea, apa fiind la acelasi nivel atît pe cîmp, cît si pe carosabil. Acestia s-au ghidat dupa porumbul de pe marginea soselei, care se vedea la lumina farurilor. Toti cei 300 de calatori din cele doua trenuri au fost transportanti pîna în statia CFR Tutova, de unde au fost preluati de alt tren special si transportati la Iasi, iar de aici au fost redirectionati catre destinatiile initiale, respectiv Bucuresti si Galati. Întreaga actiune s-a finalizat în jurul orei 6 dimineata, fiind implicati 12 jandarmi de la IJJ Vaslui. Din cauza inundatiilor, trenurile de pe ruta Iasi-Bucuresti au fost deviate prin Pascani, pentru a evita doua poduri avariate de viituri. Trenurile de pe ruta Bîrlad-Tecuci-Galati au fost suspendate, iar acceleratul Iasi-Marasesti va circula doar pîna la Bîrlad. Cea mai grava situatie se înregistreaza la Bîrlad, unde ploaia torentiala a slabit terasamentul, care, pe alocuri, a alunecat.
Situatia nu este mai buna nici pe drumurile din Galati, Vaslui si Bacau. Aluviunile au blocat DN 11A în localitatea Podu Turcului si DN11 Podu Turcului-Adjud în zona Lehancea. Pe DN24, s-a darîmat podetul dintre Cosmesti si Tecuci, de peste pîrîul Tecucel.

Tariceanu s-a suparat...

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a anulat vizita pe care urma sa o faca, ieri, la Sibiu, la Adunarea Ecumenica, si a mers la Tecuci, unde sute de case au fost acoperite de ape. Imediat dupa ce a coborît din elicopter, premierul si-a aratat nemultumirea fata de actiunile autoritatilor locale privind monitorizarea situatiei create în municipiul Tecuci, dupa viitura produsa de rîul Tecucel. Calin Popescu Tariceanu a spus ca Politia Rutiera ar fi trebuit sa devieze imediat circulatia spre si dinspre Tecuci pentru a fi evitate coloanele mari de masini care s-au format aproape de intrarea în oras. De asemenea, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Sistemul de Gospodarire a Apelor ar fi trebuit sa actioneze pentru înaltarea digurilor în vederea prevenirii extinderii inundatiilor. Tariceanu a cerut autoritatilor sa aduca forte suplimentare, alimente si ajutoare. Consumarea apei din retea este intezisa în oras, a mentionat premierul.
În urmatoarele zile, vremea este într-o accentuata racire în toata tara si va ploua.

Articol afisat de 2710 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective