Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Corigente contestate de un profesor

• profesorul de istorie Dumitru Ionita acuza conducerea liceului si a Inspectoratului ca l-a oprit sa dea examenul de corigente cu elevii sai • seful de post din comuna a solicitat schimbarea profesorului, motivînd ca acesta are ceva cu fiul sau • Inspectoratul Scolar afirma ca a procedat corect, întrucît regulamentul permite astfel de modificari •

Profesorul de stiinte socio-umane Dumitru Ionita, de la Liceul Borca sustine ca i s-a interzis sa sustina examenul de corigente cu elevii clasei a IX-a si ca nu a fost anuntat din timp despre aceasta decizie a Inspectoratului Scolar Neamt. De partea cealalta, inspectorul Eugen Vasiliu, sustine ca a procedat corect, regulamentul dînd dreptul sa fie schimbati profesorii în cazul examenelor de corigenta. Dumitru Ionita recunoaste ca putea fi schimbat, însa cu profesori cu aceeasi pregatire profesionala ca a sa.
„ÃŽn toamna, la logica au ramas corigenti 6 elevi. Conducerea liceului a fixat examenul pe data de 4 septembrie, însa l-a amînat din motive pe care nu le cunosc pentru data de 6 septembrie. Cînd m-am prezentat la examen, pregatit cu subiecte si tot ce trebuie, domnul director Pîcu m-a invitat în cabinetul sau. Pe un ton ridicat mi-a comunicat ca am fost schimbat de domnii inspectori Vasiliu si Lacatusu si ca examenul va fi dat de doua cadre de la Liceul Borca, dupa care m-a invitat sa parasesc incinta scolii. Mentionez ca sînt singurul cadru titular de stiinte socio-umane de la acest grup scolar. ÃŽn aceste conditii, elevii urmeaza sa dea examen cu un profesor de administratie publica si cu psihologul liceului. Am luat legatura cu Inspectoratul si am discutat cu domnul Vasiliu, inspectorul general fiind într-o sedinta, care mi-a spus ca decizia a fost luata deoarece exista o plîngere din partea unui parinte. Eu nu am fost înstiintat de aceasta schimbare, iar domnul Vasiliu a zis ca trimite un fax la Borca. Prin respectivul document se spune ca au fost numiti 2 profesori, unul de istorie pensionar si o profesoara de istorie geografie care nu au nici o legatura cu disciplinele socio-umane“, a declarat Dumitru Ionita.

„Comportamentul elevului nu a influentat în nici un fel notele pe care le-a obtinut“

ÃŽntrebat daca are idee cine este functionarul public care a solicitat schimbarea sa, profesorul a spus ca stie despre cine este vorba, si ca nu are nici o problema cu fiul acestuia. „Eu nu am nimic cu seful de post si nici cu fiul sau, însa acesta nu s-a pregatit timp de un an de zile la disciplina logica, lipsind de la ore, neefectuîndu-si temele sau scriindu-le la misto. ÃŽmi amintesc de o tema pentru acasa unde acest elev, la misto a scris asa: «Sora mea este în clasa a 69-a B». L-am întrebat de ce a facut acest lucru, iar el mi-a raspuns spunînd ca-i place pozitia 69. Repet, comportamentul elevului nu a influentat în nici un fel notele pe care le-a obtinut, acestea reflectînd nivelul sau de pregatire. Nu este pentru prima data cînd se întîmpla aceasta situatie. Anul trecut, am patit acelasi lucru cu o serie de elevi ai clasei a IX-a cînd, pentru a disimula modul cum se deruleaza examenele de corigenta sau diferenta la liceul din Borca, am fost schimbat. Pe 14 septembrie 2006, am sesizat Inspectoratul Scolar cu privire la cele întîmplate, dar nici pîna azi nu am primit nici un raspuns“, a continuat profesorul Ionita.
Agentul sef Viorel Luca, seful Postului de Politie din Borca a precizat ca nu a facut altceva decît sa trimita o scrisoare conducerii liceului în care a povestit problemele pe care fiul sau le-a avut în anul scolar din cauza meseriei sale. „Nu vreau sa intru în polemica cu nimeni. Eu nu am facut altceva decît sa trimit o scrisoare la liceu în care am povestit problemele pe care fiul meu le-a avut. Nu am cerut sa fie schimbat profesorul de la acest examen, iar decizia de schimbare a sa a fost luata în cadrul Inspectoratului Scolar“, a declarat Viorel Luca.

Se creeaza un precedent?

Conducerea Inspectoratului scolar Neamt considera ca masura luata a fost una absolut legala. „Regulamentul învatamîntului preuniversitar prevede dreptul elevului de a beneficia la reexaminare sau de a relua corijarea cu alta comisie decît profesorul de la clasa. Aceasta comisie este numita de conducerea scolii si avizata de Inspectoratul Scolar Judetean Neamt. ÃŽn cazul de la Borca s-a cerut schimbarea profesorului de la clasa de catre Viorel Luca, tatal elevului Gabriel Luca. Pe baza regulamentului, noi am avut obligatia sa avizam o comisie pentru reexaminare. Este dreptul copilului sau al parintelui copilului sa ceara aceasta schimbare daca se considera ca profesorul de la clasa i-a încalcat niste drepturi elevului. ÃŽn învatamîntul românesc se pune accent pe elev si nu pe profesor. Eu nu îl pot suspecta pe domnul Ionita de ceva, dar trebuie sa actionez în favoarea elevului. Alte comentarii nu vreau sa fac. Consider ca discutiile prin intermediul presei sînt în defavoarea lui, iar daca se considera nemultumit de ceva, se poate adresa instantei de judecata“, a declarat inspectorul scolar Eugen Dinu Vasiliu.
ÃŽn toata aceasta poveste, o întrebare îsi gaseste locul, si anume de ce Inspectoratul Scolar nu a schimbat profesorul doar în cazul elevului nemultumit? Si asta pentru ca din cei 6 elevi care urmau sa dea examenul de corigenta, doar unul s-a aratat nemultumit de profesorul Ionita. Acesta crede, data fiind situatia, ca se va crea un precedent periculos. „Copiii nu o sa mai învete. O sa spuna ca prefera sa ramîna corigenti pentru ca examenul îl vor da cu alti profesori, asa cum s-a mai întîmplat. ÃŽn cazul elevului Luca, ar fi trebuit sa se faca o comisie separata si sa-l examineze în conformitate cu programa scolara la obiectul logica“, a conchis profesorul Ionita.

Articol afisat de 3217 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective