Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Santier, crapaturi si locatari

Santier, crapaturi si locatari

• cetatenii de pe strada Rozelor se plîng ca ridicarea blocurilor ANL le pune în pericol locuintele • ei se afla deja la a doua reclamatie • locatarii spun ca terenul nu este foarte solid, argumentînd prin faptul ca soseaua s-a prabusit deja de doua ori • Primaria a oferit un raspuns cel putin laconic la prima sesizare • „Studiul facut arata ca totul este normal si, ca urmare, nici nu am prevazut suplimentar perne de balast sau o fundatie mai adînca“, spune seful ANL, Gheorghe Popescu •

„Cu ANL îti iei casa“. Iata un slogan care nu a adus prea multa bucurie locatarilor din blocurile D6 si D7 de pe strada Rozelor. ÃŽn zona, Agentia Nationala pentru Locuinte a primit teren de la Primaria Piatra Neamt (5.260 mp) si a început, deja, sa construiasca trei blocuri cu cîte 20 de unitati locative. Situatia i-a nemultumit pe locatarii din blocurile de vis-a-vis de viitoarele realizari ale ANL. Acestia spun ca terenul pe care se construiesc viitoarele locuinte pentru tineri este departe de a fi unul dintre cele mai solide, existînd riscul unor alunecari sau prabusiri de teren. Antecedente exista în zona, cum astfel de lucruri s-au întîmplat si la C-urile de pe Calea Romanului, situate la doar cîteva sute de metri de strada Rozelor. Ca urmare, pe data de 30 august, locatarii au depus petitii la Primaria Piatra Neamt (nr. 45476) si la Inspectoratul de Stat în Constructii (13670). Ulterior, au trimis reclamatia si la Agentia Nationala pentru Locuinte.
„Aceasta lucrare se face fara a respecta normele de structura ale solului care este macroporic (tinînd cont ca zona este lutarie, umplutura, cu foarte multe fîntîni, multe beciuri si izvoare). ÃŽn august 2003, soseaua s-a prabusit si în 24.07.2007 v-am adus la cunostinta ca soseaua s-a lasat, fara a ne lua nimeni în seama, iar la data de 09.08.2007 am gasit-o prabusita, iar dupa un timp se va repeta pentru ca acolo este (un) izvor care curge spre blocuri. Cînd trece o masina de tonaj mai mare, blocul se zguduie si se aud pocnituri, ceea ce înainte nu s-a întîmplat, drept pentru care stîlpul de rezistenta si peretele de la intrarea în blocul D6 au crapat, iar la un eventual cutremur se va prabusi. Se stie ca blocurile C de pe strada Mihai Viteazu au luat-o la vale, drept pentru care au fost dublu consolidate, cu structura de beton. (...) Va atentionam ca asociatia de locatari si locatarii nu si-au dat nici un acord pentru executarea noilor constructii. Fata de cele prezentate mai sus ramîneti direct raspunzator pentru siguranta cladirilor, care pot fi afectate de alunecarile si prabusirile de teren, precum si interventiile pe care le-ati aprobat prin executarea blocurilor“, se mentioneaza în petitia de pe 30 august a locatarilor din blocurile D6 si D7 de pe strada Rozelor.

Deja la a doua sesizare

Oamenii de pe strada Rozelor nu se afla, de altfel, la prima reclamatie. Ei au mai depus una similara la Primaria Piatra Neamt la finele lunii iulie, dar raspunsul primit, considerat a fi extrem de evaziv, i-a nemultumit. La fel de laconic a fost si raspunsul adresat de municipalitate cabinetului parlamentar al deputatului Ioan Munteanu.
„Urmare sesizarii primite, verificarile efectuate în teren si în banca de date, referitor la petitia locatarilor blocului D6, strada Rozelor, înregistrata cu nr. 39034/20.07.2007, va transmitem urmatoarele:
- terenul în suprafata de 5.260 mp, situat pe strada Mihai Stamatin f.n., proprietatea privata a municipiului Piatra Neamt a fost transmis în folosinta gratuita ANL prin HCL nr. 23/21.02.2002;
- în baza Legii 50/1991 republicata si modificata si OMTCT nr. 1430/2005, s-a emis autorizatia de construire nr. 721/26.10.2006, pentru executarea locuintelor colective prin ANL, în regim de închiriere - 3 blocuri S+P+2E+M niveluri;
- distanta fata de blocurile vechi este cea prevazuta în Planul Urbanistic de Detaliu, aprobat prin HCL nr. 76/12.04.2001;
- autorizatia de construire a fost emisa în baza avizelor, acordurilor si a documentatiei tehnice, natura terenului rezultînd din studiul geotehnic, întocmit de catre SC Edil Proiect SA“, se mentioneaza în raspunsul oferit de Primarie.
A doua petitie a locatarilor din blocurile D6 si D7 nu a primit înca un raspuns, fiind în termenul prevazut de lege. Reclamatia se afla în atentia Serviciului de Investitii al Primariei Piatra Neamt.
„Petitia a ajuns la Serviciul Investitii. Ei au avut si prima sesizare, cea din iulie, dar raspunsul nu s-a putut trimite exact cuiva, pentru ca reclamatia era semnata «un grup de locatari». Raspunsul a fost trimis la Asociatia de Proprietari 104. La cea din 30 august se va raspunde nominal, dar este înca în termen“, a precizat Dragos Aprofirii, purtator de cuvînt al Primariei Piatra Neamt.

„Studiul facut arata ca totul este normal“

Seful ANL a respins opiniile locatarilor de pe strada Rozelor. Gheorghe Popescu spune ca se bazeaza pe un studiu geotehnic, care confirma (cum altfel) ca „totul este normal“. El a spus ca nu stie de existenta vreunui izvor în zona si ca nici nu este problema ANL sau a sa. Gheorghe Popescu a adaugat ca, mai curînd, oamenii sînt nemultumiti de faptul ca parcul de joaca care exista pe acest teren va fi înlocuit de niste blocuri.
„Noi am primit de la toate primariile din România terenuri libere de sarcina pentru a realiza astfel de blocuri. Am fost si eu în zona si am avut o discutie cu o doamna de acolo. Dînsa spunea ceva de niste izvoare sau fîntîni. Nu cunosc ce izvoare sînt acolo si nici nu este problema mea. ÃŽn momentul în care primim terenul de la primarie noi derulam procedurile de licitatie si ne apucam de treaba. Restul problemelor nu ne privesc. Sigur ca exista un studiu geotehnic pentru strada Stamatin, pentru ca altfel Inspectia în Constructii nici nu accepta. Studiul facut arata ca totul este normal si, ca urmare, nici nu am prevazut suplimentar perne de balast sau o fundatie mai adînca. Parerea mea este ca reclamatiile vizeaza mai curînd relatia locatarilor cu Primaria Piatra Neamt. Pe oameni îi deranjeaza ca, în loc de peisajul pe care îl aveau, vor vedea niste blocuri. Pe de o parte au si ei dreptate, dar sînt si oameni care au nevoie de locuinta. Eu zic ca e bine ca facem case pentru tineri. Problema tine direct de Primarie. Din punctul de vedere al ANL totul e legal si corect“, a precizat Gheorghe Popescu, presedinte al Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Si „Apa Serv“ a avut probleme

Parerea locatarilor este însa întarita de doua evenimente petrecute pe strada Rozelor în 2003 si anul acesta. Este vorba de prabusirea carosabilului, în acelasi loc. Situatia a creat probleme si Companiei Judetene „Apa Serv“, care, din cauza problemelor cu carosabilul, s-a trezit cu reteaua de canalizare deteriorata. Lucrurile au fost remediate, dar nimeni nu poate da asigurari ca necazurile nu se vor repeta.
„Noi am avut doar o problema legata de canalizare. Dupa cum stiti, strada Rozelor s-a surpat si, din aceasta cauza, ne-am confruntat cu deteriorarea canalizarii în zona. ÃŽntre timp lucrurile din punctul nostru de vedere au fost remediate. Nu as putea afirma ca problemele noastre ar avea vreo legatura cu terenul sau cu situatia hidro din zona. Daca, la un moment dat, s-a surpat în zona deteriorîndu-se tevile de canalizare, apa s-a tot adunat neexistînd posibilitatea de scurgere pîna la finalizarea reparatiilor. Nu stiu daca am scos de acolo mai bine de 10 vidanje, dar este posibil. Singura solutie în zona ar fi un studiu hidrologic foarte bine facut si foarte bine interpretat. Dar pot avea doar o parere nu foarte bine documentata“, a declarat Ion Pavaleanu, director în cadrul Companiei Judetene „Apa Serv“.

FOTO: Blocurile ANL de pe strada Rozelor

Articol afisat de 1789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective