Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aberatii parlamentare: VILA-N PÃDURE

Aberatii parlamentare: VILA-N PÃDURE

• vreo 50 de parlamentari vor un nou Cod Silvic • proiectul nu este agreat de silvicultori, care tremura pentru locurile de munca • un semnal de alarma a fost tras de Federatia pentru Apararea Padurilor • ei sustin ca prevederile proiectului vor duce la distrugerea a circa 30% din fondul forestier • noua legislatie ar da liber la constructia de vile prin codrii tarii • va fi permis pasunatul prin paduri si taierea la ras a unor mari suprafete •

Initiatorii proiectului noului Cod Silvic, adica 33 de senatori si deputati, au reusit sa-i puna pe gînduri pe angajatii Directiei Silvice Neamt. Si asta pentru ca daca noile prevederi vor intra în vigoare, exista riscul ca multi silvicultori sa ramîna pe drumuri. Vestea s-a raspîndit cu repeziciune printre angajatii Directiei Silvice Neamt care spera ca proiectul nu va fi avizat favorabil. „Din cîte am înteles, situatia nu va fi deloc buna pentru cei care lucreaza în acest domeniu. ÃŽn primul rînd pentru ca exista zvonuri conform carora vor fi desfiintate mai multe ocoale. ÃŽn al doilea rînd, noua legislatie nu face altceva decît sa încurajeze distrugerea padurilor. Speram ca acest proiect sa nu treaca de Parlament, pentru ca pot aparea grave probleme“, ne-a declarat sub semnul anonimatului un silvicultor nemtean. Un semnal de alarma cu privire la acest aspect a fost tras de Federatia pentru Apararea Padurilor (FAP), o organizatie non-guvernamentala al carei presedinte este Marian Stoicescu, lider al Federatiei Sindicale Silva.
Acesta afirma ca actualul proiect admite pasunatul în padurile de productie si protectie, aspect care va afecta si mai mult fondul forestier. Grav este ca noua legislatie, daca va intra în vigoare, va fi permisiva privind scoaterea terenurilor din fondul forestier, ceea ce ar favoriza reducerea gradului de împadurire din jurul marilor orase. Cea mai interesanta prevedere, si merita sa fie retinuta, se refera la construirea de locuinte si case de vacanta în zonele cu vegetatie forestiera. Conform proiectului de Cod Silvic, proprietarii de paduri vor avea voie sa defriseze 1.000 de metri patrati de padure, fata de 200 de metri cît prevede actuala legislatie. „Credem ca padurea româneasca nu constituie un subiect de natura electorala sau un joc de compensatii politice. Padurea trebuie înteleasa ca un patrimoniu natural de o considerabila importanta pentru interesul nostru national. Mentionam ca Federatia pentru Apararea Padurilor va informa Presedintia, Parlamentul si Guvernul României cu privire la consecintele negative ale acestui proiect legislativ, el neraspunzînd tuturor asteptarilor si cerintelor de interes national“, a declarat în exclusivitate pentru „Monitorul“, Marian Stoicescu.

Conditii favorabile pentru distrugerea padurilor

ÃŽn opinia presedintelui de la FAP, actualul proiect de Cod Silvic înregistrat la Camera Deputatilor pe data de 6 iunie, daca va fi adoptat de catre Parlament, va favoriza maltratarea si distrugerea a cel putin 30% din padurile României. „ÃŽn conditiile în care rolul si importanta deosebita a padurilor sînt recunoscute la nivelul Uniunii Europene si la nivel mondial, în Parlamentul României este agreat si sustinut de catre conducerea unei directii si a unui departament din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale un proiect de Cod silvic în care nu sînt respectate în totalitate nici principiile referitoare la gestionarea durabila a padurilor, nici aplicarea stricta a regimului silvic în toate padurile tarii“, a mai afirmat Stoicescu. Acesta mai spune ca actuala varianta a proiectului este agreata de conducerea Directiei de Reglementari Silvice si seamana foarte bine cu un alt proiect initiat de sapte parlamentari în 2006 si respins ca nefundamentat de Senat.
Reprezentantii FAP afirma ca, în cazul în care acest proiect va fi adoptat, se vor crea conditii favorabile pentru distrugerea padurilor. Motivele ar fi acelea ca ceea ce doresc cei 33 de parlamentari nu respecta un principiu fundamental potrivit caruia orice padure, independent de marime si de forma de proprietate, sa apartina administrativ de un ocol silvic. Asta ar însemna ca padurea nu va mai fi gestionata asa cum trebuie si ca regimul silvic nu va mai fi respectat. Proiectul nu face referire la constituirea ocoalelor de regim silvic pentru administrarea padurilor de suprafata mica, proprietate a persoanelor fizice si juridice, care nu sînt administrate de alte ocoale. O alta prevedere îngrijoratoare se refera la faptul ca vor fi admise taieri rase de 3-5 hectare, în timp ce în alte tari europene acest tip de taiere a fost interzis sau redus la 1 hectar.
În judetul Neamt, silvicultorii administreaza o suprafata de 230.045 hectare, din care 226.624 de hectare sînt paduri. Suprafata retrocedata persoanelor fizice si juridice, în Neamt, este de 24.020 de hectare, în judet padurile ocupînd 43,6% din suprafata.

Articol afisat de 1926 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de silviu la data 13.09.2007 06:32
Tremura pt locurile de munca....
Tinand cont de modul in care este faramitat si implicit distrus fondul forestier national, in curand o sa tremuram cu totii.
Ia ganditi-va voi cam ce s-ar intampla daca din Brasov pana in Poiana padurile ar fi inlocuite cu vile. Sau daca ar aparea casute pe Pietricica.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective