Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

E - dusmanul din farfurie

• Ministerul Sanatatii va elabora o lista cu alimente nerecomandate copiilor, deoarece dauneaza sanatatii prin continutul de grasimi, sare, îndulcitori, aditivi alimentari • acelasi minister va interzice comercializarea alimentelor periculoase în chioscurile din unitatile de învatamînt • meniurile din cantinele unitatilor scolare vor fi avizate de catre nutritionisti •

Copiii din Neamt nu vor mai avea acces la produse alimentare care le pun în pericol sanatatea din cauza continutului mare de grasimi, sare, îndulcitori si aditivi alimentari. Conform unui proiect de lege elaborat la propunerea Senatului, Ministerul Sanatatii va întocmi în scurt timp o lista de alimente nerecomandate copiilor si va interzice comercializarea acestora în scoli, gradinite si crese.
Potrivit proiectului, prin aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se întelege un aliment cu aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii (grasimi, sare, îndulcitori, aditivi alimentari), în detrimentul compusilor cu efect benefic (fibre, vitamine, minerale). Actul normativ mai interzice prepararea, comercializarea si distribuirea oricarui aliment de pe lista celor nesanatoase în incinta unitatilor de învatamînt. Meniurile servite în cantinele scolare trebuie sa fie avizate de catre specialisti în nutritie, acreditati de Ministerul Sanatatii.
Masura de a elimina din alimentatia copiilor anumite produse considerate a avea efect negativ asupra sanatatii acestora vine într-un context în care lumea medicala este extrem de contrariata de incidenta crescuta a bolilor grave de nutritie în rîndul prescolarilor, scolarilor din clasele primare si a adolescentilor. Obezitatea, diabetul, precum si alte tulburari de metabolism sînt afectiuni din ce în ce mai raspîndite în rîndul copiilor si adolescentilor nemteni de zece ani încoace. Dupa cum spun medicii, una dintre cauzele aparitiei acestor tulburari o reprezinta alimentatia nesanatoasa, cu exces de dulciuri concentrate si produse de patiserie, bogate în zaharuri, produsele de tip fast-food, foarte bogate în calorii, chips-urile, snack-urile, în care abunda aditivii alimentari, adica E-urile, care mai de care mai periculoase. Dincolo de faptul ca aceste produse favorizeaza cresterea concentratiei de zahar în sînge, cresterea colesterolului si, nu în ultimul rînd, cresterile ponderale care necontrolate si netratate genereaza în timp obezitatea.
Specialistii nutritionisti spun ca circa 30% dintre copii sufera de obezitate si diabet, boli grave a caror principala cauza o reprezinta alimentatia nesanatoasa si haotica.
„Nu de putine ori, am avut în îngrijire copii de vîrsta prescolara, copii mai mari sau chiar adolescenti care au ajuns la noi acuzînd o stare de rau general dupa ce au mîncat chips-uri, snacks-uri sau chiar preparate de tip fast-food, ori dulciuri extrem de colorate. ÃŽn multe dintre situatii a fost vorba despre alergii alimentare, care s-au manifestat atît prin simptomatologie digestiva, adica greturi, varsaturi, cît si prin urticarie. E adevarat ca nu am avut forme grave de alergie, ci doar usoare si medii, dar oricum copiii au necesitat tratament în regim de urgenta la spital, ba chiar continuarea lui acasa. Alergiile au mai fost produse si de sucuri gasite în comert, care mai de care mai colorate, despre care se mai spune ca ar fi suta la suta naturale. Cu cît sînt mai colorate, cu atît sînt mai bogate în substante chimice de sinteza, unele mai periculoase, altele mai putin“, a declarat doctorul Radu Smicala, din cadrul sectiei Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.

Dereglari hormonale la copii cu vîrste tot mai mici

ÃŽngrijorator de raspîndite în rîndul copiilor sînt si dereglarile hormonale. Medicii endocrinologi sînt bulversati de faptul ca în ultimii ani sesizeaza aparitia pubertatii precoce la vîrste mult mai mici decît cele citate în literatura de specialitate, atît în cazul fetelor, cît si al baietilor. Conform opiniei medicilor, carnea de pasare gasita în galantare, precum si o buna parte dintre preparatele si semipreparatele apetisante pe care le consuma omul modern contin substante chimice care afecteaza concentratia hormonala din organism. „ÃŽn aceste conditii, în organismul oricui, dar mai ales al copiilor, se produc dereglari hormonale. ÃŽn ultima perioada am avut multe cazuri de baieti cu gineco-mastoza (cresterea sînilor) si fetite de cîtiva anisori cu pubertate precoce, în sensul aparitiei pilozitatilor. ÃŽn ambele tipuri de situatii se impune administrarea unui tratament care sa echilibreze balanta hormonala din organism si o supraveghere medicala de lunga durata. De cîtiva ani încoace, sînt tot mai dese fetitele cu vîrste mai mici de zece ani în cazul carora s-a instalat menstruatia. ÃŽn aceste conditii, nu mai avem de ce sa ne miram ca unii dintre copiii nostri, atît fete cît si baieti, încep viata sexuala la 12-13 ani. ÃŽn afara de hormonii continuti în alimente, un alt factor de aparitie a dereglarilor hormonale îl reprezinta hiperexcitatia nervoasa pe care o produce statul îndelung în fata calculatorului sau a televizorului. ÃŽn felul acesta, talamusul si hipotalamusul, adica anumite regiuni ale creierului, sînt biciute sistematic si puse sa lucreze, ceea ce duce la o dezvoltare precoce“, sustine doctor Maria Gagea, din cadrul sectiei Endocrinologie a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.
Acelasi medic este de parere ca explozia cazurilor de cancer cu care ne confruntam în ultimii ani, atît în rîndul copiilor cît si al adultilor, este provocata de alimentatia bazata pe produse nenaturale, în care abunda E-urile.

Articol afisat de 2991 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective