Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Patriarhul Daniel, prima sfintire în Neamt

• vestea ca noul patriarh al BOR vine la sfintirea bisericii Schitului Tibucani a surprins pe multa lume • „a fost o promisiune pe care o onoreaza, mai ales ca în perioada cît a fost mitropolit a încurajat aparitia de noi lacasuri de cult“, sustine consilierul tîrnemtean Neculai Andoni, membru în Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei •

Prea Fericitul Daniel, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, va fi prezent duminica, 16 septembrie, la Tibucani, unde va oficia, alaturi de un mare sobor de preoti si episcopi mitropolitani, slujba de sfintire a bisericii cu hramul „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului“, din cadrul schitului „Sfînta Maria Magdalena“, subordonat Manastirii Secu. Faptul ca noul patriarh vine la un eveniment care se petrece la un schit mic, cu doar patru vietuitori, fara un renume deosebit, a surprins pe multa lume, mai ales ca sfintirea este foarte aproape de momentul în care fostul Mitropolit Daniel a fost uns seful Bisericii Ortodoxe Române.
Neculai Andoni, consilier tîrgnemtean si reprezentant al Protopopiatului Tîrgu Neamt în Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ne-a declarat ca, venind la Tibucani, PF Daniel îsi respecta o promisiune facuta cu cîteva luni în urma, cînd Patriarhul Teoctist nu trecuse înca la cele vesnice: „A fost o promisiune pe care o onoreaza, mai ales ca în perioada cît a fost mitropolit a încurajat aparitia de noi lacasuri de cult, deviza sa fiind ca în toate satele sa existe o biserica. Ne bucuram ca a devenit patriarh, este un sentiment de mîndrie locala“, a spus Neculai Andoni. Nici ieromonahul Arsenie Rus, egumenul schitului din Tibucani, nu i-a venit sa creada ca la sfintire vine însusi patriarhul: „Sfintirea fusese programata înainte de moartea Patriarhului Teoctist. Am întrebat daca se amîna si mi s-a spus ca va avea loc la data stabilita si ca va fi prezent Prea Fericitul Patriarh Daniel“, a spus egumenul Arsenie Rus. Calugarii se asteptau ca, la eveniment, fostul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei sa trimita pe altcineva în locul sau, avînd în vedere noua sa calitate de patriarh.
Biserica cu hramul „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului“, a fost ridicata cu circa 70 de ani în urma, pe temelie de piatra. Dar trecerea timpului a lasat urme adînci, astfel ca, în urma cu trei ani, lacasul a fost supus unor lucrari de îmbunatatire.
S-au adaugat înca doua turle, s-a lungit constructia veche si interiorul bisericii a fost pictat pentru prima data, în fresca.
La schit mai este o biserica veche, cu hramul „Sfînta Maria Magdalena“, aflata în conservare. Schitul, avînd acelasi nume, a fost ctitorit de spatarul Iordache Cantacuzino Deleanu, în anul 1774. ÃŽn 1859, boierul Aga Ionita Botez a construit clopotnita, adica turnul de la intrare si a reconstruit biserica, complet deteriorata.

Drumul de acces, balastat de calugari

Lucrurile s-au modernizat între timp, la schit, mai putin drumul de acces, care a dat mare bataie de cap calugarilor ocupati cu pregatirea sfintirii si primirea înaltilor oaspeti.
Ploile din ultima perioada fac greu accesibila calea de acces, ce s-a transformat într-o mocirla. Monahii au carat balast si l-au împrastiat pe drum, pentru ca invitatii sa nu aiba parte de surprize neplacute. Schitul este asezat într-o poienita, la marginea padurii, în afara asezarilor din comuna Tibucani, iar Primaria nu s-a implicat în modernizarea drumului, considerînd ca nu are nevoie de el, ne-a spus inginerul Arsenie-Rus.
Acesta a precizat ca sfintirea bisericii va începe la ora 9.30, dupa care va avea loc Sfînta Liturghie.
Oaspetii asezamîntului vor fi poftiti apoi la agapa crestineasca care, pentru înaltii invitati este posibil sa fie organizata în alta parte decît la schit.
Sînt asteptati sa participe numerosi pelerini, mai ales ca exista o regula necesara ca fiecare credincios sa participe macar o data, pe parcursul vietii sale, la sfintirea unei biserici. Este de altfel, singura data cînd multimea are ocazia sa intre prin altar si sa sarute sfînta masa.
Dat fiind faptul ca la Tibucani va fi prezent însusi seful Bisericii Ortodoxe Române, vor ajunge, probabil duminica, la schit, si personalitati politice ale judetului.
Este un prilej si pentru speculatii privind numele viitorului Mitropolit al Moldovei. „Acesta urmeaza sa fie desemnat de Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Moldovei, din care fac parte reprezentantii Protopopiatelor din judetele Neamt, Iasi si Botosani.
Candidatii vor fi stabiliti de Sfîntul Sinod al BOR din rîndul ierarhilor si episcopilor din tara care au dreptul sa participe, indiferent de mitropolia din care provin. Cei care obtin cele mai multe voturi vor fi supusi, ulterior, votului reprezentantilor Adunarii Eparhiale a Mitropoliei Moldovei, care îl va desemna pe viitorul mitropolit. Dar procedurile se vor declansa dupa 30 septembrie, cînd va fi înscaunat oficial Patriarhul Daniel, printr-o festivitate speciala, la care vor lua parte invitati din întreaga lume“, a mai spus Neculai Andoni.

Articol afisat de 2114 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective