Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 14 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Patriarhul Daniel va fi investit oficial pe 30 septembrie

Patriarhul Daniel va fi investit oficial pe 30 septembrie

• noul patriarh a declarat ca va continua traditia Bisericii Ortodoxe • vor fi alegeri si la Mitropolia Moldovei si Bucovinei •

Daniel Ciobotea (foto), Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este noul Patriarh al României. IPS Daniel a fost ales cu 95 de voturi, în timp ce contracandidatul sau, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a obtinut 66 de voturi. Mitropolitul Daniel a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, în care s-a confruntat cu IPS Bartolomeu. Al treilea candidat desemnat miercuri dimineata de Sfîntul Sinod, episcopul de Covasna si Harghita, Ioan Selejan, a obtinut doar 18 voturi, fiind eliminat dupa primul tur. IPSDaniel va detine functia de locotenenta la Patriarhie pîna pe 30 septembrie, cînd va fi învestit oficial ca Patriarh al BOR.

„Mergem împreuna, mergem pe calea mîntuirii“

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, IPSDaniel, a declarat, miercuri, imediat dupa încheierea procesului de vot, ca principalul sau obiectiv va fi continuarea traditiei bisericii.
„Un patriarh nu poate schimba directiile deja stabilite de catre Sinod si este garantul ca aceste directii se pun în practica. Este o mare deosebire pentru ca principiul sinodalitatii ne obliga sa lucram împreuna si sa mergem împreuna. Aceasta înseamna în limba greaca «sinod», drum împreuna. Mergem împreuna, mergem pe calea mîntuirii“, a spus noul patriarh al BOR.
Noul ÃŽntîistatator al Bisericii Ortodoxe Române a adaugat ca îsi doreste ca biserica „sa fie mai bine cunoscuta în multiplele ei lucrari pentru ca e cunoscuta doar partial“. El a mentionat ca ar vrea ca biserica sa fie mai mult ajutata de catre societatea civila.
IPS Daniel a mai declarat ca doreste sa slujeasca Biserica Ortodoxa Româna asa cum a facut-o si predecesorul sau Prea Fericitul Teoctist.
„Dorim sa exprimam recunostinta Sfîntului Sinod si membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea pe care ne-au acordat-o si, în acelasi timp, sa exprimam dorinta de a sluji Biserica Ortodoxa Româna, asa cum a slujit-o vrednicul de pomenire, Prea Fericitul Patriarh Teoctist, care ne-a lasat o mostenire luminoasa, bogata, pe care noi trebuie sa o pastram, sa o pretuim si sa o cultivam“, a spus noul patriarh al BOR.
Pe de alta parte, el a exprimat rugamintea ca toti cei care iubesc Biserica si România sa îl ajute în misiunea sa „pentru ca patriarhul nu lucreaza singur, ci împreuna cu Sinodul, cu toti clericii din Patriarhia Româna, cu monahii si monahiile, cu credinciosii, cu toate institutiile misionare sociale, culturale, cu societatea româneasca în general“. „Avem nevoie de sfatul dumneavoastra, de încurajarea dumneavoastra. Avem nevoie de cooperarea dumneavoastra a tuturor si consideram ca Dumnezeu ne va binecuvînta atunci cînd ne apropiem de El ascultînd cuvintele Evangheliei, împartasindu-le cu sfintele taine si savîrsim fapte bune“, a conchis înaltul ierarh.

Presa „are o misiune sfînta si binecuvîntata“

IPS Daniel, a avut cuvinte alese si pentru mass-media, care „are o misiune sfînta si binecuvîntata“. El a multumit reprezentantilor presei pentru interesul aratat fata de acest eveniment, adaugînd ca si clerul este foarte interesat de ceea ce se întîmpla cu societatea româneasca.
Calitatile noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, sînt recunoscute atît la nivel national, cît si international, afirma parintele consilier de la Arhiepiscopia Iasilor, Constantin Sturzu, transmite corespondentul Rompres.
Preotul Constantin Sturzu, care este si purtator de cuvînt al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, sustine ca IPS Daniel Ciobotea are multe realizari, în calitate de mitropolit, atît datorita viziunii sale asupra rolului Bisericii, dar si puterii de munca extraordinare.
„Multumim Bunului Dumnezeu ca ne-a binecuvîntat cu un Patriarh ale carui calitati sînt recunoscute la nivel national si international. E o bucurie si, totodata, o onoare ca de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei este ales pentru a cincea oara consecutiv Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolitul Daniel este foarte iubit în Mitropolia Moldovei, motiv pentru care va fi regretat de enoriasi“, a spus preotul Constantin Sturzu.
Parintele Sturzu a mai spus ca în cel mai scurt timp va fi stabilita data la care vor fi organizate alegerile pentru functia de mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Constantin Sturzu a precizat ca procedura dupa care va fi ales mitropolitul este similara celei prin care a fost desemnat noul Patriarh. Se va întruni Colegiul Electoral Bisericesc, ai caror membri vor desemna, prin majoritate simpla, viitorul mitropolit. Poate candida la aceasta functie orice arhiereu care este cel putin episcop vicar.

Articol afisat de 1483 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective