Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PERMISE INTERCEPTATE DE SRI

PERMISE INTERCEPTATE DE SRI

• reteaua care „vindea la urgenta“ carti de identitate, pasapoarte si permise de conducere a fost trimisa în judecata • comisioanele plecau de la 50 si ajungeau chiar si la 2.000 de euro • dintre cele 1.600 de pagini ale dosarului, aproape jumatate contin convorbirile interceptate de SRI Neamt • doritorii din Bacau se mutau în Neamt • circula zvonul ca la noi „ar fi mai ieftin“ •

Dupa mai bine de un an de investigatii, politistii de la Biroul Anticoruptie Neamt si procurorul Elena Lavric au finalizat mult mediatizatul caz, denumit de ziaristi „Dosarul Fotbalistilor“ în care apar numele fotbalistilor Costel Ilie si Lucian Cozma, dar si ale politistilor Leon Ivanov si Ioan Ciubotaru. Dosarul contine peste 1600 de pagini. Aproape jumatate sînt interceptarile telefonice ale celor deveniti „inculpati“.

Cînd oferta bate cererea...

Cercetarile oamenilor legii au aratat ca, în Neamt, a functionat o adevarata retea mafiota care furniza, la cerere, carti de identitate, pasapoarte si permise de conducere. Politistii anticoruptie au constatat ca, practic, „conlucrau“ politisti din trei structuri: Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.), din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei Piatra Neamt (SPCLEP) si a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si ÃŽnmatriculare a Vehiculelor Neamt (SPCRPCIV), institutii aflate în subordinea Prefecturii Neamt. O aripa a gruparii se ocupa exclusiv de obtinerea de carti de identitate si pasapoarte, pe cai mai putin ortodoxe. Cercetarile au aratat ca, în perioada 2006-2007, agentul sef Ioan Ciubotaru de la Serviciul de evidenta a persoanelor Piatra Neamt, l-a cunoscut pe Lucian Cozma, stiut de prieteni sub porecla „Baba", fotbalist la echipa de fotbal „Laminorul" Roman. „Intrarea“ fiind facuta, în luna iunie 2006 Lucian Cozma, împreuna cu Elena Grigore, a început sa racoleze diverse persoane din Neamt, care doreau sa obtina carti de identitate si pasapoarte în regim de urgenta.
„Ajutorul“ celor doi era la mare cautare în conditiile în care la aceste servicii comunitare era foarte aglomerat, mai ales vara, cînd multi nemteni vin în concediu din strainatate. Cum multi dintre acestia nu aveau timpul necesar pentru a-si rezolva problemele legate de actele de identitate, au preferat „sa discute“ cu cei doi, care le promiteau rezolvarea în timp util a problemelor legate de acte. Se întelege ca, automat, acceptau sa achite si sumele de bani pretinse în schimbul eliberarii mai rapide a documentelor de stare civila, cartilor de identitate si pasapoartelor.
Lucian Cozma si Elena Grigore au pretins diverse sume de bani, în lei si euro, convingîndu-i pe „solicitanti“ ca au influenta asupra unor functionari din cadrul celor doua servicii, de evidenta a populatiei si pasapoarte. Pentru obtinerea unui pasaport, solicitantul îi achita lui Cozma suma de 150 euro. ÃŽn afara de acesti bani, se mai achita si o taxa de 965.000 lei vechi, la CEC, taxa legala. „Baba“ primea partea lui, 50 euro, iar diferenta o dadea lui Ciubotaru cînd depunea dosarul. Banii erau înmînati direct sau pusi în dosar. Pe lînga aceste sume, solicitantul era sfatuit sa mai puna în dosar un milion de lei vechi, reprezentînd „taxa de urgenta“. Anchetatorii au constatat ca nici unul dintre cei audiati nu au primit chitanta pentru „taxa“ achitata.

Luare de mita “cu bip“

Persoanele racolate din zona Romanului erau aduse la Piatra Neamt de catre Cozma. Cînd acesta era ocupat, „calauza“ era Oana Grigore. Deplasarea la Piatra Neamt se facea cu ajutorul unor taximetristi romascani. Ciubotaru era anuntat telefonic, de regula cu o zi înainte, de catre cei doi ca urmau sa-i aduca doritori de carti de identitate sau pasapoarte. ÃŽn limbajul celor trei inculpati, solicitantii erau numiti „formulare“. Cînd Cozma si Grigore ajungeau la Piatra Neamt, împreuna sau separat, îi dadeau „un bip“ lui Ciubotaru, pe telefonul mobil, iar acesta iesea în holul institutiei si lua dosarele. Pentru o carte de identitate, tariful perceput de Ciubotaru era de 50 de euro. Ancheta a dus la identificarea unui numar destul de mare de persoane care au beneficiat de serviciile celor trei. Multi au recunoscut abia cînd au vazut ca exista probe împotriva lor, respectiv interceptarile convorbirilor telefonice.

„Tarife“ mai mari la permisele de conducere

Cea de-a doua filiera se ocupa de obtinerea de permise de conducere auto si programarea peste termen pentru sustinerea examenelor. Aici îi întîlnim din nou pe Lucian Cozma si Elena Grigore, dar si pe Leon Ivanov, fotbalistul Costel Ilie, Viorel Postolache, Teodor Asmarandei, precum si pe Mariana Zabava, Gabriel Blaj si Petrica Horga. Înainte de a derula povestea, trebuie sa precizam ca Leon Ivanov lucra la Serviciul de Circulatie Neamt, avînd ca principala atributie examinarea candidatilor în vederea obtinerii permisului de conducere. Fost fotbalist la echipa de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt, Ivanov se cunostea de mai mult timp cu Lucian Cozma si cu Costel Ilie, si ei fotbalisti. Cei trei au pus la punct un plan ce a avut drept scop obtinerea unor sume de bani din facilitarea obtinerii permisului de conducere de catre persoane care doreau sa nu aiba probleme la examen sau care nu aveau timp pentru a parcurge cursurile scolilor de soferi. Sumele percepute în aceasta afacere erau cuprinse între 1.200 si 1.500 de euro.
Ca lucrurile sa mearga „uns“, Lucian Cozma a atras în afacere si instructori auto care întocmeau dosarele pentru scoala de soferi. Unul dintre instructori a fost Viorel Postolache care, în schimbul unor sume de bani, a întocmit dosare pentru scoala de soferi care atestau, în mod nereal, faptul ca ar fi fost îndeplinite conditiile necesare sustinerii examenului pentru obtinerea permisului de conducere. Asta, în conditiile în care candidatii nu efectuasera numarul minim de ore de legislatie si nici numarul minim de ore de conducere. Banii erau ceruti de Cozma care îi dadea lui Ivanov, fie direct, fie prin intermediul lui Costel Ilie.

„Vai, ce emotii am!“ - parola cîstigatoare

Lucian Cozma era cel care racola persoanele, de regula din rîndul celor plecati la munca în Italia, si care doreau sa obtina fara prea mari eforturi permisul de conducere. ÃŽn schimbul sumei de 250 euro, Cozma le întocmea dosarul pentru scoala de soferi, dupa care lua legatura cu instructorii auto Postolache, Ioan Blaj ori Petrica Horga. Acestia înregistrau dosarul, cu o data anterioara, la scoala de soferi amatori la care functionau, reusind astfel sa justifice timpul minim pentru efectuarea orelor de legislatie si conducere. Ancheta a aratat ca unii dintre „clienti“ nu erau în tara la data depunerii dosarului, iar instructorii completau documentele în fals. ÃŽn paralel, Cozma, cu ajutorul lui Costel Ilie, îi comunica lui Leon Ivanov persoana care urma sa sustina examen, planificarea fiind facuta în functie de programul examinatorului. Urma „pregatirea“ candidatului cu privire la modul în care trebuia sa se comporte la examen. Candidatii intrau în sala avînd asupra lor un pix de culoare neagra, iar dupa primirea chestionarelor completau doar patru raspunsuri, lasîndu-le pe masa. Chestionarele erau completate, ulterior, de catre Leon Ivanov. La proba practica se folosea parola „Vai, ce emotii am!“, care îi atragea atentia examinatorului ca „emotivul“ trebuie sa promoveze, întrucît achitase „taxa“.

Rateuri cu returnari de mite

Lucrurile nu au mers întotdeauna ca pe roate ca, deh, traim în România, iar cînd e vorba de bani prieteniile se uita usor.
ÃŽnainte de a povesti o întîmplare absolut reala, trebuie sa precizam ca la examenul pentru obtinerea permisului de conducere au participat si persoane din alte judete, respectiv Bacau. „Solicitantii“ îsi faceau mutatie pe cartea de identitate, dupa care sustineau examenul la Piatra Neamt. Gurile rele spun ca aceasta varianta ar fi fost aleasa fiindca la Bacau, obtinerea unui permis de conducere în conditii similare, era mult mai costisitoare. Este cazul Marianei Zabava, din Bacau, care a obtinut permisul cu ajutorul lui Cozma, Ilie, si a celor trei instructori auto. Acestia, la rugamintea lui Cozma, au întocmit în fals fisele de evidenta de participare a bacauancei la cursurile de teorie si practica. Cozma a discutat cu Postolache, care a acceptat propunerea si, pentru aceste servicii, au pretins de la Zabava suma de 1.200 euro. Din acestia, doar 50 euro au intrat în buzunarul lui Cozma. Femeia a plecat în Italia si nu a putut fi audiata de anchetatori.
Cea mai spectaculoasa poveste este a unui cunoscut interlop bacauan. Sorin S., domiciliat în orasul Buhusi, si-a stabilit resedinta în judetul Neamt pentru a putea intra în posesia permisului de conducere. Lucian Cozma i-a cerut bacauanului suma de 1.300 de euro, bani pe care i-a primit. Banii au ajuns la Costel Ilie, acesta urmînd sa intervina în favoarea celui mutat cu succes în Neamt. Omul a promovat proba teoretica, aplicînd „tactica“ pixului negru, numai ca la examenul practic a avut ghinion. Individul nu a ajuns pe mîna examinatorului Ivanov, ci la un coleg de-al acestuia. Ca atare, a picat. Suparat, interlopul si-a cerut banii înapoi. Cum a fost refuzat, a trecut la amenintari cu moartea si, minune, Cozma i-a restituit 1.000 de euro.
Mai trebuie precizat ca „oferta“ grupului infractional nu a avut cîstig de fiecare data, membrii lui fiind refuzati deseori din cauza sumelor mari percepute.

O cîrca de luari de mita si trafic de influenta

Prin rechizitoriul din 6 septembrie al Parchetului de pe lînga Tribunalul Neamt, în acest dosar au fost trimisi în judecata urmatorii:
-Lucian Cozma-36 de ani, fotbalist, pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta si asociere în vederea savîrsirii de infractiuni.
-Oana Elena Grigore-25 de ani, barman, pentru trafic de influenta si asociere în vederea savîrsirii de infractiuni.
-Gabriel Viorel Postolache-44 de ani, instructor scoala soferi, pentru trafic de influenta.
-Leon Ivanov-46 de ani, functionar public MIRA, pentru luare de mita.
-Teodor Asmarandei-35 de ani, agricultor, pentru dare de mita.
-Ioan Ciubotaru-40 de ani, agent sef adjunct SPCLEP, pentru luare de mita si asociere în vederea savîrsirii de infractiuni.
-Ionut Constantin Ilie-33 de ani, fotbalist, pentru trafic de influenta.
-Mariana Zabava-de 26 ani, din Bacau, pentru dare de mita.
S-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi de 1.000 lei pentru Ioan Gabriel Blaj, 31 de ani, instructor scoala de soferi, Petrica Horga si Verdes Ciprian Mihai. De asemenea, s-a mai stabilit ca prejudiciul cert produs este de 6.500 euro si 26,6 milioane de lei vechi. În realitate, sumele pretinse si primite sînt mult mai mari, prejudiciul estimativ fiind de 12.000 euro si 50 de milioane de lei vechi. Multe dintre persoanele care s-au bucurat de serviciile lor sînt în strainatate. Înainte de a preciza ca ancheta va continua, trebuie spus ca toti cei care au obtinut permisele de conducere folosind aceste mijloace, risca sa ramîna fara ele. Daca vor fi gasiti vinovati, risca pedepse cuprinse între 2 si 7 ani de închisoare, respectiv 3-15 ani închisoare pentru functionarii MIRA.
De fapt, vorbim despre servicii si nevoi ale unor oameni. Reteaua infractionala a gasit care sunt necesitatile reale ale publicului si le-a acoperit, la un pret mai mare. Asta arata ca exista sansa îmbunatatirii sistemului de lucru cu publicul, a serviciilor, a ofertei oficiale. Atlfel, bine platita din banul public.

Articol afisat de 4996 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective