Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 15 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Megaproiect de dezvoltare la Marea Neagra

Megaproiect de dezvoltare la Marea Neagra

• propunerea apartine ministrului român de externe, Adrian Cioroianu • „este o competitie, daca Bulgaria va propune un astfel de proiect înaintea noastra, atunci va fi meritul lor“, a spus Cioroianu •

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu (foto), a declarat, ieri, ca România are nevoie de un megaproiect national privitor la implicarea ei concreta, economica, nu numai politica, în zona Marii Negre.
„Ne-am priceput foarte bine pîna acum la organizarea de seminarii despre interesele noastre în regiunea Marii Negre, însa pasul urmator este organizarea de programe concrete care sa realizeze intersectia dintre fondurile private si cele de stat“, a spus ministrul Cioroianu, aflat la Vilnius la reuniunea ministeriala a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei.
Seful diplomatiei române a mentionat ca acest proiect în care trebuie sa fie interesate si mari companii românesti de stat sau private ar putea beneficia si de sustinerea politica si financiara a Uniunii Europene (UE), toti înaltii oficiali din Franta, Germania si Marea Britania cu care s-a întîlnit în ultima perioada dînd semnale ca asteapta din partea României si acest gen de implicare.
Cioroianu a subliniat ca aceasta „sansa“ a României de a avea UE ca sustinator al intereselor nationale în zona Marii Negre nu trebuie ratata, în conditiile în care, în regiune, mai sînt si alte state membre UE care ar putea profita de aceasta sansa.
„Este o competitie, daca Bulgaria va propune un astfel de proiect înaintea noastra, atunci va fi meritul lor“, a spus Cioroianu, adaugînd ca acest gen de program ar putea fi propus si în parteneriat cu vecinul de la sud de Dunare.
„Trebuie sa ne gîndim, atît toti factorii de raspundere de la nivel guvernamental, pentru ca MAE nu poate realiza de unul singur un astfel de proiect, cît si oricine din mediul privat care are capacitatea de a se implica pentru a putea plasa România mai vizibil pe aceasta harta. Teoretic, avem capacitatea asta, partenerii nostri se asteapta sa o facem si e clar ca nu trebuie sa ratam niste sanse, înselînd niste asteptari“, a aratat Cioroianu.
Ministrul român de externe considera ca la nivelul fortelor politice si al marilor companii românesti care sînt prea mult absorbite de problemele interne, trebuie gasit si calmul necesar pentru a realiza aceasta strategie de crestere a implicarii economice a României în regiune.
De asemenea, Cioroianu a mai aratat ca megacontractul realizat între Rompetrol si compania KazMunaiGas poate fi considerat un pas important în acest sens, însa aceasta ipoteza trebuie verificata în timp.
Seful diplomatiei române s-a întîlnit, la Vilnius, cu omologul sau de la Tbilisi, Ghela Bejuasvili, declarînd, la finalul întrevederii, ca Georgia este un „coridor esential“ pentru transportul gazelor naturale din regiunea Caucazului si a Marii Caspice catre Europa.
De aceea, România are un interes esential în relatia cu aceasta tara, însa proiectele de conducte trasate pe hîrtie trebuie sa gaseasca si suport concret pentru a fi materializate, a spus el.

Articol afisat de 1603 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective