Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cad scolile

• un perete al Scolii nr. 3 din Humulesti s-a prabusit • cladirea, veche de 100 de ani, era în reparatii capitale • surprizele au aparut în timpul lucrarilor • nu au fost victime •

O parte din peretele cladirii vechi a Scolii nr. 3 „Ion Creanga“ din Humulesti s-a darîmat, ieri, în jurul amiezii, pe o lungime de 15 metri, spre stupefactia trecatorilor si a localnicilor din zona, speriati de zgomotul produs. Nu au existat victime, incidentul aparînd la un tronson al scolii intrat de curînd în ample lucrari de consolidare, unde nu se mai desfasura nici o activitate didactica. Constructorii si conducerea Primariei spun ca nu a existat nici un pericol pentru copiii aflati în acel moment în zona unitatii de învatamînt pentru ca perimetrul era împrejmuit cu un gard de protectie, dincolo de care aveau acces doar muncitorii. ÃŽn aceasta saptamîna s-a lucrat la decopertarea acoperisului si s-a început consolidarea fundatiei, aflata în stare avansata de degradare. „Peretele nu a cazut dintr-o data. Pe masura ce lucrarile au avansat, au iesit la iveala fisurile fundatiei, aflata în stare accentuata de degradare si ne asteptam ca peretele sa se prabuseasca. De aceea a fost eliberat locul dinainte, sa nu fie nimeni ranit. Nu e vina nimanui. Nu se putea vedea ce era sub pamînt, la fundatie. Apar lucrari suplimentare si asteptam sa vina proiectantul la fata locului. Se dau solutii tehnice în functie de ce gasesti pe teren“, ne-a declarat un muncitor, sub protectia anonimatului.
Desi, aparent, prabusirea peretelui, cu tavanul aferent, nu era considerata o surpriza, evenimentul a dat ceva emotii celor implicati, iar la fata locului a ajuns si primarul Decebal Arnautu.
Acesta a spus ca scoala are aproape 100 de ani de existenta si ca nu are fundatie, nici centuri de siguranta, motiv pentru care s-au si declansat lucrarile de consolidare a cladirii, inclusa în patrimoniul national. Edilul din Tîrgu Neamt crede ca sînt justificate, odata în plus, demersurile autoritatilor locale, pentru ca scoala s-ar fi putut darîma oricînd, la primul cutremur, facînd chiar si victime, daca procesul de învatamînt ar mai fi continuat în aceste conditii.
„Sîntem în grafic cu lucrarile. Scoala va fi dezmembrata pentru ca nu a fost prevazuta niciodata cu centura de siguranta pe planseu, fundatie nu are, planseul este numai din bîrna din lemn cu sipca sau, mai nou, am descoperit ca s-a folosit si trestie. S-au descoperit fisuri în pereti, de aceea au fost demolati de tot si se va construi un zid nou pe o lungime de aproximativ 15 metri, în locul celui darîmat. Se vor face apoi lucrari de consolidare, la fel ca si în celalalt tronson al scolii, care s-a dat deja în folosinta. Nu s-a întîmplat nimic.
ÃŽn timpul lucrarilor, gasim si probleme ascunse, care nu au fost prevazute. Asteptam sa vina proiectantul, sa faca constatarile de rigoare, cu dirigintele de santier si cu constructorul. Noua lucrare va face obiectul unei dispozitii de santier, astfel încît sa fim în grafic, deoarece pîna la sfîrsitul anului 2007, scoala trebuie sa fie gata, cel putin în exterior, pentru ca în interior se mai poate lucra ulterior. La aceasta ora se lucreaza la fundatie, se injecteaza beton sub acesta, pentru a o consolida. Se va trece la lucrari pe verticala, urmînd sa punem planseu la sala de sport si la cele de clasa aflate în raza zidului darîmat“, ne-a declarat primarul Decebal Arnautu.
Acesta a precizat ca mai sînt necesare 20 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea investitiei si ca s-au facut demersurile necesare la Ministerul ÃŽnvatamîntului. „Cînd a venit în Tîrgu Neamt, domnul ministru Cristian Adomnitei a vizitat aceasta scoala, s-a aratat multumit de felul în care s-au efectuat lucrarile la primul tronson si a promis ca ne ajuta cu fonduri sa terminam reparatiile la întreaga scoala“, a mai spus primarul din Tîrgu Neamt.

Articol afisat de 1587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective