Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judecatorul îl asteapta pe „artizanul“ IDAC

• „daca Filip vrea sa vina, îl astept“, i-a spus presedintele completului de judecata avocatului • acesta nu a fost prezent la termenul de joi, aparatorul sau afirmînd ca este bolnav si se afla în spital • procurorul de la DNA Bacau si-a aratat nemultumirea fata de faptul ca Ilie Filip, desi a promis prin avocatii sai, nu s-a prezentat pentru a fi audiat • avocatul apararii a solicitat efectuarea unei expertize contabile •

Cel de-al saptelea termen al procesului în care Ilie Filip, fostul administrator al societatii IDAC 2000 Export, firma implicata în rambursari de TVA ilegale, este judecat pentru o serie de infractiuni deosebit de grave, a avut loc, ieri, la Judecatoria Piatra Neamt. A fost pentru prima data cînd se poate spune ca s-a intrat cît de cît în miezul problemei, pîna acum partile implicate solicitînd amînari peste amînari, cel mai des motiv invocat fiind cel de administrare probe. Cu o întîrziere de un sfert de ora, motivata de lipsa procurorului DNA Bacau, care si-a facut cu greu loc în trafic pentru a ajunge la Piatra Neamt, presedintele completului de judecata a citat partile. S-a constatat ca lipseste un martor, solicitat pentru a fi audiat de catre aparatorul inculpatului, reprezentantul societatii de lichidare a IDAC-ului, precum si avocatul Constantin Iftimie, cel de-al doilea aparator al lui Ilie Filip. Au raspuns prezent avocatul Stefan Florin, reprezentantul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si procurorul anticoruptie. Instanta a considerat ca audierea martorului citat, dar lipsa la apel, nu este absolut necesara în cauza, întrucît declaratiile acestuia ar viza aspecte colaterale fata de motivele pentru care Ilie Filip a fost trimis în judecata. De aceeasi parere a fost si reprezentantul DNA Bacau.
A urmat solicitarea avocatului Stefan Florin care a cerut efectuarea unei noi expertize contabile, pe motiv ca cea existenta la dosar nu ar lamurit foarte clar aspectele legate de rambursarile de TVA. „Trebuie tinut cont ca firma a avut un rulaj de 1.000 de miliarde de lei, iar din aceasta suma s-a platit impozitul de 16%. Raportul de expertiza, executat în perioada urmaririi penale, a lamurit numai aspectul de vinovatie, neglijîndu-se celelalte drepturi ale inclupaltului. Expertiza contabila, care contine peste 1.000 de pagini, a fost facuta în doar trei zile, un termen foarte scurt. Unitatile de calculator ale firmei nu au fost cercetate“, a spus avocatul Stefan care a solicitat efectuarea unei noi expertize contabile.
Procurorul, caruia nu i-a picat bine solicitarea avocatului, si-a amintit ca la termenul anterior a existat promisiunea aparatorilor ca inculpatul se va prezenta sa dea o declaratie în fata instantei. „Vrea sa vina (n.n.Ilie Filip), însa este bolnav si se afla internat în spital. Noi dorim sa lamurim aceste probleme si sa fie audiat“, a spus avocatul Stefan.
Fiind vorba de un dosar complex, prorcurorul si reprezentantul ANAF au solicitat un nou termen pentru a analiza solicitarea apararii de a se efectua o noua expertiza.
Presedintele de sedinta a dispus, în încheiere, amînarea cauzei pentru studierea obiectivelor noii expertize contabile.
„Daca Filip vrea sa vina, îl astept“, i-a spus presedintele completului de judecata avocatului Stefan Florin. Acesta a încercat sa-si scuze înca o data clientul spunînd: „Este internat . Vrea sa se trateze si sa vina în fata d-stra“
ÃŽnainte de încheierea de sedinta, procurorul a solicitat ca avocatul Iftime, ce nu a fost prezent la termenul de ieri, sa precizeze clar daca îl mai reprezinta sau nu pe Ilie Filip. „Am discutat cu el la telefon si nu a putut veni astazi la termen. ÃŽl va reprezenta în continuare pe domnul Filip“, a conchis avocatul Stefan Florin.
Ilie Filip, fost administrator al societatii IDAC Export 2000 SRL, este judecat în acest dosar pentru evaziune fiscala, fals, uz de fals, fals în înscrisuri. Dosarul a ajuns în instanta dupa ce procurorii au stabilit ca firma si administratorul ei au prejudiciat statul cu 322 de miliarde de lei vechi. Trebuie spus ca în acelasi dosar au fost cercetate si 20 de persoane, majoritatea aflate pe statul de plata a Finantelor. Procurorii au dispus scoaterea lor de sub urmarire penala, iar în instanta a ajuns numai Ilie Filip. Acesta este acuzat ca a încasat ilegal, prin rambursari de TVA, sute de miliarde de lei vechi. Ancheta comisarilor de la Garda Financiara, precum si a altor institutii abilitate, a dus la descoperirea unei dintre cele mai mari escrocherii petrecute vreodata în judetul Neamt. Modul de operare era unul extrem de simplu, dar foarte benefic pentru buzunarele unora. Astfel, societatea emitea facturi fictive ce „aratau“ ca a facut export de cherestea sau rulmenti, iar în baza facturilor emise încasa TVA-ul de la Finante.

Articol afisat de 1388 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective