Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tatuajele ramîn la poarta scolilor

• numai tinerii peste 16 ani îsi pot pune cercei, fara acordul parintilor • pentru un tatuaj e nevoie de 18 ani • „daca un licean are piercing în zone intime, îi poate da cineva chilotii jos, sa verifice?“, s-a întrebat un tînar •

Generatia tînara a Romanului, care doreste sa fie „în ton cu moda“ si sa îsi „îmbunatateasca look-ul“ prin piercinguri (cercei, n. red.) sau tatuaje are mari sanse sa-si... puna pofta-n cui, date fiind ultimele reglementari intrate în vigoare începînd de ieri. O lege a ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, prevede ca tinerii ce vor sa-si înfrumuseteze o parte a corpului cu un tatuaj trebuie sa astepte pîna împlinesc 18 ani, iar cei cei care vor piercing, si nu au împlinit înca 16 ani, au nevoie de acordul scris al parintilor sau tutorilor. Si mai complicate sînt lucrurile pentru cei care vor asemenea „podoabe“ în zona organelor genitale, deoarece nu pot face acest lucru pîna la majorat, chiar daca au acordul parintilor. Aceeasi lege spune ca, în momentul în care o persoana vrea un piercing, trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere, în care mentioneaza zona unde doreste cercelul, materialul din care este confectionata bijuteria, precum si faptul ca materialele cu care se efectueaza piercingul s-au desfacut în fata sa, de catre operator. Mai mult, este necesara o declaratie data pe propria raspundere ca persoana nu a consumat bauturi alcoolice sau stupefiante în momentul montarii, nu sufera de boli dermatologice, iar, în cazul femeilor, ca nu sînt gravide. Potrivit aceleiasi legi, în timpul executarii piercingului sînt permise anestezicele doar daca sînt administrate de un cadru medical, iar pentru montatul cerceilor în limba este interzisa folosirea acestor substante.

Birocratie pentru tatuaje

Noua lege interzice minorilor sa îsi faca tatuaje si introduce o serie de prevederi care pot fi chiar hilare. „Picturile“ pot fi realizate numai în centre speciale, în urma unei pregatiri psihice si unui test de alergie la colorant. ÃŽn plus, oricît de complicat ar fi modelul ales, el trebuie realizat în maxim patru ore. Daca asta nu este posibil, operatorul va executa tatuajul în mai multe sedinte, dupa vindecarea ranilor anterioare. De asemenea, beneficiarul va trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere, prin care exonereaza operatorul de orice raspundere penala sau civila si îsi asuma riscul ca, daca are o piele mai închisa, culorile sa nu se vada la fel de bine. Dupa încheierea operatiunii, operatorul trebuie sa fotografieze lucrarea si sa pastreze poza, împreuna cu declaratia primita.
Chiar daca poate stîrni rîsul, legea are un „sîmbure de dreptate“, întrucît medicii dermatologi si nu numai, avertizeaza cu privire la riscul contractarii unor boli transmisibile, de genul HIV - Sida sau Hepatita C daca instrumentarul nu este steril. La Roman, de altfel, s-a înregistrat chiar recent un caz în care o adolescenta dintr-o comuna învecinata a ajuns la spital cu flegmon, dupa ce i s-a infectat tatuajul facut empiric, într-o zona sensibila, de un cunoscut. Pe de alta parte, este greu de imaginat cum pot fi descoperiti „contravenientii“. „Pîna la urma, un cercel în ureche îsi poate pune fiecare... Ce, va sta Politia sa se «ia» de tineri pe strada din cauza asta sau vor trebui sa ne «toarne» profesorii? ÃŽn plus, daca un licean are piercing în zone intime, îi poate da cineva chilotii jos, sa verifice? Nici la tatuaje nu sta altfel problema, mai ales ca majoritatea celor care si le fac aleg zone care sînt acoperite de haine, mai ales daca nici parintii lor nu stiu. Este ceva la moda, care nu poate fi oprit“, a declarat Liviu Cojocaru, licean din Roman.

Articol afisat de 2111 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T.C.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective