Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Privatizarea Petrotub, anchetata de Comisia Europeana

Privatizarea Petrotub, anchetata de Comisia Europeana

• „stergerea de datorii“ de circa 26 milioane de euro, pentru fabrica de la Roman, este anchetata de oficialii europeni • în cazul în care vor fi gasite nereguli, întreprinderea va fi obligata sa dea banii înapoi • Comisia Europeana va verifica daca privatizarea a fost mai avantajoasa decît lichidarea •

Una dintre cele mai „furtunoase“ privatizari din „epoca“ Adrian Nastase, anume preluarea fabricii de tevi Petrotub Roman de catre concernul Mittal Steel, în toamna anului 2003, face, în prezent, obiectul unei anchete a Comisiei Europene. Ieri, 26 septembrie, o prestigioasa agentie de stiri din Occident a anuntat ca autoritatile competente au deschis o procedura de investigare a posibilelor încalcari ale legislatiei blocului european referitoare la ajutorul de stat, în cazul vînzarii uzinei romascane. Este vorba despre aproape 1.000 de miliarde de lei vechi, pe care statul si le-a asumat la vremea respectiva. Comisia Europeana a precizat ca exista posibilitatea ca România sa fi încalcat legislatia cînd a sters sau reesalonat datoria grupului, ce se ridica la 26 milioane de euro. Creditorii, printre care multe institutii publice, nu au avut de suferit, întrucît debitele au fost trecute la datoria publica. Un comunicat emis, ieri, de autoritatea europeana preciza ca trebuie verificat daca operatiunile în cauza „trec“ asa-numitul „test al operatorului economic de piata“, mai concret daca privatizarea a fost mai avantajoasa, decît lichidarea companiei. De mentionat ca, daca vor fi descoperite încalcari ale legislatiei, firma din Roman va trebui sa returneze sumele primite drept ajutor. Cu toate ca privatizarea a avut loc înainte de aderarea României la UE, tratatul semnat de tara noastra cu Uniunea contine prevederi conform carora Comisia Europeana poate controla ajutoarele oferite pentru restructurarea industriei siderurgice chiar si înainte de 1 ianuarie 2007.
Pîna în prezent, producatorul de tevi fara sudura, Mittal Steel Roman, a afisat pentru primul tremestru al anului un profit net în scadere cu 14,24 % fata de aceeasi perioada în 2006, pe fondul oprimarii cifrei de afaceri. Capitalul social al firmei este de 36,11 milioane de lei, divizat în 14,44 milioane de actiuni, cu o valoare net de 2,50 de lei fiecare. Concernul indian, care recent a fuzionat cu firma Arcelor, controleaza circa 70% din companie. De altfel, ultima cotatie a titlurilor fabricii de tevi, martea aceasta, a fost de 24,8 lei din care rezulta o capitalizare de 358,22 milioane de lei.
Reamintim ca privatizarea în cauza, definitivata în noiembrie 2003, a fost îndelung contestata de catre salariatii romascani. La vremea respectiva, Guvernul Adrian Nastase, prin intermediul lui Ovidiu Musetescu, seful APAPS, a decis ca Petrotub sa fie vînduta concernului anglo-indian Mittal, fabrica fiind facuta „mai atractiva“ prin stergerea datoriilor catre stat. Noul patron a trecut la disponibilizari, dar s-a angajat sa mentina profilul de activitate al uzinei. Au ramas, însa, o serie de debite fata de cîtiva parteneri comerciali, pe care cumparatorul s-a angajat sa le achite esalonat în sase ani. De altfel, privatizarea fostei Petrotub a facut, prin prisma monopolului, si obiectul unei anchete din partea Consiliului Concurentei, care nu a descoperit nereguli majore.

FOTO: Nu numai salariatii au contestat, pîna la urma, privatizarea fabricii Petrotub

Articol afisat de 1535 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective