Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fierbere la Mittal Steel

Fierbere la Mittal Steel

• sindicalistii apreciaza ca lichidarea fabricii de la Roman ar fi fost un dezastru social • AVAS a apreciat ca exista suficiente argumente ca privatizarea a fost buna • sindicalistii de la „tevi“ continua batalia pentru lefuri • fabrica romascana este auditata de o comisie de la Rotterdam si din Canada • „sper sa iasa la lumina managementul defectuos“, a apreciat liderul sindical Gheorghe Ciobanu •

Ancheta Comisiei Europene, pe tema privatizarii fabricii de tevi „Mittal Steel“ Roman, a indus o stare de emotie în rîndul salariatilor. Pe de alta parte, la momentul actual, fabrica este auditata de o comisie de specialisti de la de la Divizia de Tevi a Concernului «Arcelor Mittal», formata din specialisti de la Rotterdam si din Canada. ÃŽn miezul acestor evenimente, salariatii Mittal Steel asteapta rezultatele negocierii salariilor purtate la toate nivelurile, nemultumiti fiind de cum sînt platiti, în prezent.
ÃŽn contextul anchetei derulate, în prezent, de catre Comisia Europeana, reprezentantii salariatilor sînt ferm convinsi ca lichidarea fabricii, la vremea respectiva, nu ar fi fost solutia cea mai buna. Mircea Anton, liderul Sindicatului „Romantub“, a precizat ca impactul social ar fi fost unul catastrofal. „Este evident ca a meritat aceasta privatizare. Fabrica de tevi, efectiv, a sustinut si sustine cea mai mare parte din viata economica a orasului Roman. Disparitia sa ar fi fost si ar fi în continuare o catastrofa“, a apreciat Mircea Anton. Pe de alta parte, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea care a realizat privatizarea din 2003 a fabricii, a precizat, printr-un comunicat de presa emis ieri, 27 septembrie, ca investigatia Comisiei Europene la Roman este perfect legala si normala, avînd în vedere dispozitiile Tratatului de aderare privind restructurarea industriei siderurgice. Aceeasi institutie, careia i-a revenit responsabilitatea sa urmareasca inclusiv evolutia post-privatizare a fabricii, a apreciat ca starea economico-financiara a „Mittal Steel“ Roman, în ultimii patru ani, si mentinerea ei pe piata sînt argumente si probe suficiente ca decizia de a privatiza si nu de a lichida fosta „Petrotub SA“ a fost una corecta. Totodata, oficialii bucuresteni au declarat ca vor pune la dispozitia Comisiei Europene toate informatiile solicitate si se vor conforma deciziilor forului. Reamintim ca, miercuri, Comisia Europeana a deschis o procedura de investigare privind posibilele încalcari ale legislatiei blocului european referitoare la ajutorul de stat în cazul vînzarii uzinei Petrotub Roman catre Mittal Steel. Aceasta, deoarece, în opinia specialistilor de la Bruxelles, exista posibilitatea ca România sa fi încalcat legislatia cînd a sters sau a reesalonat datoria grupului, care se ridica la 26 milioane de euro (36,6 milioane dolari), în scopul privatizarii. Comisia urmeaza sa verifice, concret, daca privatizarea a fost mult mai avantajoasa din punct de vedere economic pentru autoritatile de stat, decît lichidarea companiei. Mittal Steel Roman va trebui sa returneze sumele în cauza, daca investigatorii europeni vor stabili ca acordarea acestora a fost ilegala. Reamintim ca APAPS - în prezent AVAS - a lansat fabrica romascana spre vînzare pe 23 iulie 2003, hotarînd sa dea, pe baza de oferte finale, îmbunatatite si irevocabile, 10.077.565 de actiuni, reprezentînd 69,768% din capitalul social al societatii comerciale. La data limita a primit o singura oferta, acceptata, efortul total angajat de catre cumparator fiind de 83 milioane de dolari.

„Nu se poate sa avem aceleasi salarii minime ca frizerii sau femeile de serviciu“

Pe de alta parte, cea mai importanta problema a prezentului, în ceea ce-i priveste pe tevari, este negocierea salariala, care are loc, în prezent, pe toate „fronturile“, la nivel national, pe ramura si la nivel de unitate. Mircea Anton a declarat ca va urmari îndeaproape ce se va întîmpla la discutiile privitoare la contractul colectiv de munca la nivel national. „Pîna acum, s-a oferit o crestere a salariului minim pe economie de 28%, pîna la 5,4 milioane de lei, dar negociatorii, condusi de liderul sindical Bogdan Hossu, nu au acceptat. Asteptam în continuare sa vedem ce va fi. Totodata, urmeaza sa ne întîlnim din nou, saptamîna viitoare, la Galati, pentru negocierile pe unitate. Am luat o scurta pauza în acest sens, întrucît, în prezent, fabrica este auditata de o comisie de la Divizia de Tevi a Concernului «Arcelor Mittal», formata din specialisti de la Rotterdam si din Canada. Sînt verificate în primul rînd starea utilajelor si capacitatile de productie. Semnalele sînt pozitive, mai ales dupa fuziunea dintre cei doi colosi ai metalurgiei, care se pare ca doresc sa extinda activitatea de productie a tevilor în zona noastra“, a declarat Mircea Anton. Pe de alta parte, Gheorghe Ciobanu, lider al Sindicatului Liber „Petrotub“, este prezent, zilele acestea, la Bran, la negocierea Contractului colectiv de munca la nivel de ramura în metalurgie, alaturi de Federatia „Metarom“ la care sînt afiliati majoritatea tevarilor. „Am înaintat, dupa sedinta conducerii federatiei, cererea ca salariile din ramura sa fie de 1,4 ori salariul minim pe economie. Sa vedem ce va fi, pentru ca patronatele au cam «strîmbat din nas», dar nu se poate sa avem aceleasi salarii minime ca frizerii sau femeile de serviciu. Apoi, ne intereseaza ce se întîmpla la nivel national, unde s-a ajuns la situatia sa se ceara minimul pe economie de 6,4 milioane de lei si sa se ofere 5,4 milioane de lei. Sigur va mai creste peste aceasta suma“, a declarat Gheorghe Ciobanu. Tonul sau a devenit sarcastic atunci cînd a facut referire la auditarea prin care trece Mittal Steel Roman, subliniind ca „ar fi bine ca ea sa scoata la iveala managementul defectuos“. „Unii dintre cei care ne conduc nu si-au facut bine treaba, dovada fiind scaderea profitului. De altfel, la negocierile pe unitate, tocmai de asta o sa ne lovim cel mai tare, de scaderea sumei din care sa ne fi putut cere bani mai multi. Lasa de dorit, repet, modul în care sîntem condusi“, a conchis liderul Sindicatului Liber „Petrotub“.

FOTO: Tevarii sustin ca privatizarea a fost un lucru mult mai bun decît închiderea fabricii

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective