Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 28 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ciocniri violente în Myanmar

Ciocniri violente în Myanmar

• represaliile regimului militar s-au soldat cu morti, raniti si sute de persoane arestate

La Yangon, capitala Myanmar (fosta Birmania), ieri s-au produs noi ciocniri violente între politie si manifestantii antiguvernamentali, care sînt decisi sa protesteze în pofida represaliilor regimului militar, relateaza AP si Reuters, citînd mass-media regionale.
Potrivit unor statii de televiziune din regiune, fortele de securitate au deschis din nou focul asupra participantilor la actiunea de protest antiguvernamentala. Nu se stie însa daca exista victime, întrucît informatiile din zona sînt putine.
Ciocnirile s-au produs în apropiere de pagoda Sule, unde ieri s-au adunat aproximativ 1.000 de persoane, în majoritate calugari budisti. Mai multi protestatari au fost arestati si transportati într-o directie necunoscuta.
Fortele de ordine au operat arestari si în cursul noptii de miercuri spre joi printre calugarii pe care îi considera drept organizatori ai amplelor actiuni de protest. Potrivit unor informatii de ultima ora, circa 800 de calugari budisti au fost arestati.

Franta cere sanctiuni pentru junta militara

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a pronuntat miercuri seara pentru adoptarea, „fara întîrziere“, a unor sanctiuni împotriva Myanmar si a facut apel la societatile franceze prezente în tara asiatica, între care compania petroliera Total, sa-si înghete investitiile din cauza reprimarii manifestatiilor de catre junta militara, relateaza din Paris AFP.
„Franta nu va accepta ca opozitia birmana sa fie redusa la tacere“, a declarat Sarkozy presei dupa ce l-a primit la Palatul Elysee pe „premierul“ opozitiei birmane din exil, Sein Win.
„Franta cere adoptarea, fara întîrziere, a unor sanctiuni împotriva Myanmar. Franta face apel la Uniunea Europeana sa adopte si ea sanctiuni ca urmare a încalcarii drepturilor omului“, a declarat Sarkozy înainte de deschiderea unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU în legatura cu situatia din Myanmar.
„Sînt foarte bucuros ca-l primesc pe seful opozitiei din Myanmar pentru a-l asigura de sprijinul fara ambiguitate al Frantei'', a mai spus Sarkozy, care a discutat timp de o jumatate de ora cu Sein Win, însotit de actrita Jane Birkin, care militeaza pentru drepturile populatiei birmane. „As fi foarte bucuros daca o delegatie a Uniunii Europene ar putea merge în Myanmar. ÃŽn acest caz, Rama Yade (secretar de stat francez pentru drepturile omului) ar reprezenta Franta, într-un mod în care fiecare sa înteleaga preocuparile franceze în aceasta problema“, a declarat presedintele francez. Rama Yade a declarat miercuri la canalul de televiziune i-Tele ca Franta nu exclude întarirea sanctiunilor internationale vizînd regimul militar aflat la putere în Myanmar, dar nu este în favoarea unei înaspriri a acestor sanctiuni care ar afecta o populatie ajunsa si asa la capatul epuizarii.

Marea Britanie cere stoparea violentelor

Premierul britanic, Gordon Brown, a facut apel la junta militara din Myanmar „sa înceteze violenta“ si „sa-si retraga trupele“ desfasurate pentru a reprima miscarea de protest initiata de calugarii budisti, apel publicat în editia de ieri a cotidianului The Independent, informeaza AFP.
„Vreau sa le spun acelor membri ai regimului din Myanmar care au ordonat violenta împotriva cetatenilor: «Retrageti-va trupele, s-a dus era impunitatii»“, afirma Brown, la o zi dupa represaliile întreprinse de junta, soldate cu cel putin patru morti si 100 de raniti, precum si cu arestarea a 200 de persoane.
Miercuri, Brown a facut apel la China sa-si exercite influenta în dosare referitoare la Myanmar si Darfur colaborînd cu ceilalti membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
China, care este unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie si Franta), „are o influenta enorma asupra lumii în prezent“, a declara Brown. China achizitioneaza resurse naturale din Africa, dar aceasta nu trebuie sa se faca în detrimentul dezvoltarii acestor tari sau al drepturilor omului, a afirmat premierul britanic.
China, mentioneaza AFP, este un aliat apropiat al Myanmarului si, ca si India, un partener economic al acestei tari de la care ea achizitioneaza îndeosebi gaze naturale. China conteaza, de asemenea, pe Sudan pentru o parte din aprovizionarea sa cu energie si a realizat importante investitii în sectorul petrolier sudanez.
Beijingul a fost criticat pentru ca sustine regimul de la Khartoum si ca obstructioneaza adoptarea unei rezolutii a ONU referitoare la conflictul din Darfur.

Articol afisat de 1320 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective