Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 29 Septembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Despre simplitate si Palme d'Or

Despre simplitate si Palme d'Or

• cu Cristian Mungiu

Cristian Mungiu ne-a trimis raspuns la trei întrebari din multele pe care le aveam. E plecat din tara, din cîte am aflat; cînd este, e vînat pentru declaratii, poze, felicitari, interviuri. Acum.

Pe cĂ®nd nu era asa de „vĂ®nat“, dar tot Cristian Mungiu era si facuse un film numit „Occident“, a publicat un volum numit „7 scenarii“ (http://editura.liternet.ro/ebooks/cmungiu7scenarii/cmungiu7scenarii.html). Volumul are un fel de cuvĂ®nt de Ă®nceput al autorului, nesofisticat, care se numeste-chiar asa- „Doua vorbe despre mine“.
Si zice Cristian Mungiu: „(...) PĂ®na Ă®n '98 am facut scoala de film. Am facut cu totul parca 8 filme cu cap si coada pe vremea ATF-ului. Cel mai bine a iesit filmul de diploma, MĂ®na lui Paulista. Am facut de toate la filmul ala, cum se Ă®ntĂ®mpla adesea Ă®n scoala: stiu ca ma trezeam la 12 noaptea si Ă®ncepeam sa car scule, aparatura, figuranti, actori si echipa la locul de filmare ca sa fie totul pregatit pentru cĂ®nd da lumina. Toate obiectele din cadru erau aduse de acasa, toate hainele erau ale mele sau ale actorilor, nu exista video assist...
În timpul scolii am lucrat ca asistent director la tot felul de filme straine. Era o experienta formidabila si pe care n-am mai trait-o din clipa în care am ajuns sa fac propriile mele filme. Mi-aduc aminte ca la una dintre primele mele zile de filmare adevarata eram îmbracat în ofiter francez din întîiul razboi mondial si comandam pe un cîmp de bataie cîteva zeci de soldati români figuranti în mijlocul unor explozii cu balegar. Magic.
Dupa scoala am facut trei scurt metraje, Nici o Ă®ntĂ®mplare, Corul Pompierilor si Zapping, primele doua dupa niste scenarii pe care le scrisesem Ă®n ATF. Dintr-o Ă®ntĂ®mplare, la un festival le-a vazut o doamna care era selectionera la Cannes. Eu nu stiam nici cu spatele ca femeia are vreun habar de mine, Ă®nsa doi ani mai tĂ®rziu, cĂ®nd a aflat ca am facut Occident, m-a invitat la Quainzaine des Realisateurs. Tot cazul, Occident a placut acolo multora. Si din cĂ®te stiu, cred c-a placut dup-aia si la multi de pe aicia de pe la noi“.
Ca si filmul de acum. Se pare ca trebuie sa vii în România cu haloul Occidentului, nu conteaza cît de destept, talentat sau de pregatit ai fi. Si sa supravietuiesti cumva exploziilor magice cu balegar.

Laura Vasiliu e o mare actrita, capabila sa insufle multa emotie, sensibilitate, credibilitate si naturalete personajului pe care Ă®l interpreteaza“

Rep: Daca ar trebui sa va rezumati la o fraza prin care sa caracterizati filmul, care ar fi aceasta?
Cristian Mungiu:
E, sper, un film cald, sincer si emotionant despre lucruri care ni s-au întîmplat tuturor în viata, despre momente în care trebuie sa te decizi cît de uman esti în stare sa fii, despre cît esti dispus sa întelegi despre tine si despre viata de pe urma lucrurilor care ti se întîmpla. Însa partea pentru care merita sa mergi pîna la cinematograf sa vezi un film e întotdeauna pentru mine cea care NU se poate rezuma nici într-o fraza, nici în mai multe. Sa mergi la cinematograf e o experienta de viata mai ampla decît vizionarea filmului în sine: poate ca ai sa cunosti în sala pe viitoarea ta sotie sau pe viitorul tau sot, poate ca ai sa revezi un prieten care a însemnat sau va însemna ceva în viata ta, poate ca filmul îti va da o idee despre viata ta care te va face sa traiesti mai fericit sau îti va da raspunsul la o problema din viata ta sau poate ca nimic din toate astea nu se va întîmpla si ai sa ramîi doar cu bucuria de a te fi emotionat, acolo, în întuneric, pentru povestea de pe ecran.
Rep: Ne-ati putea spune cîteva cuvinte despre interpretarea nemtencei Laura Vasiliu? Riscati si un pronostic despre evolutia viitoare a carierei ei?
C.M.:
Laura Vasiliu e o mare actrita, capabila sa insufle multa emotie, sensibilitate, credibilitate si naturalete personajului pe care îl interpreteaza. Are parte în film de un rol dificil, al fetei care enerveaza pe toata lumea cu indecizia ei - un personaj despre care nu stii niciodata daca manipuleaza sau e doar fragil, naiv si resemnat. Laura a reusit sa treaca peste inhibitiile personale si sa foloseasca toata emotia ei de pe platou în favoarea personajului. Despre talentul si pasiunea ei pentru actorie n-am nici o îndoiala, despre cum i se va aseza cariera însa nu pot face nici o apreciere: e o meserie grea, în care depinzi de multe ori de întîmplari, oameni, conjuncturi. Tinînd cont ca acum deja lucreaza alt film si tinînd cont ca la Cannes a fost privita ca o adevarata revelatie, sper sa i se întîmple toate lucrurile bune pe care le merita.
Rep: Planuri de viitor, proiecte în derulare?
C.M.:
Pentru o perioada voi continua sa calatoresc promovînd acest film în unele din cele 60 de tari în care se va proiecta la cinematograf. Însa, în paralel producem celelalte episoade din seria Amintiri din Epoca de Aur. Va fi, de data asta, vorba mai degraba de o comedie despre traiul sub comunism si micile necazuri pricinuite de o mare dictatura.

Articole similare
4 luni, 3 sãptãmîni si 2 zile

Articol afisat de 1736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective