Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prima zi din lunã, „Omor“ la farmacii

• sute de bolnavi au stat ieri la coadã, în Piatra Neamt, pentru a-si procura medicamentele necesare tratamentelor care îi tin în viatã • farmacistii recunosc cã au primit luna aceasta sume mai mari, dar sînt îngrijorati de faptul cã onoreazã multe retete prescrise pe trei luni •

Farmaciile nemtene aflate în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt au fost asaltate ieri de pacienti interesati sã îsi procure medicamentele compensate si gratuite necesare tratãrii afectiunilor de care suferã.
Sute de bolnavi cu afectiuni cronice au mers dis-de-dimineatã la farmacie chiar în prima zi a lunii, formînd cozi interminabile de teamã sã nu rãmînã fãrã tratamentul de care depinde în multe situatii chiar viata lor. Cele mai aglomerate au fost unitãtile farmaceutice din centrul orasului Piatra Neamt, despre care pacientii stiu cã sînt întotdeauna aprovizionate cu orice fel de medicament care le este necesar.
În timp ce pacientii erau extrem de agitati, ba chiar si nemultumiti de faptul cã au de stat la coadã, farmacistii dãdeau dovadã de multã stãpînire de sine, încercînd sã îi linisteasacã pe cei din fata lor.
Desi recunosc cã au primit fonduri mai mari pentru luna în curs la capitolul medicamente gratuite si compensate, farmacistii nemteni sînt oarecum stresati de faptul cã au de eliberat multe retete cu prescriptii pentru trei luni, care în mod evident vor determina epuizarea mai rapidã a sumelor pe care le au la dispozitie.
Reamintim cã zilele trecute Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt a primit de la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate 52 de miliarde de lei vechi destinati asigurãrii asistentei cu medicamente compensate în ambulatoriu pînã la sfîrsitul anului. Pentru medicamentele destinate tratãrii bolilor cronice protejate, CAS dispune de cîte 9,5 miliarde de lei vechi pentru fiecare dintre lunile ultimului trimestru al anului în curs. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt, sumele provin din rectificarea bugetului alocat sãnãtãtii, respectiv din deblocarea fondului de rezervã de 10% al Casei Nationale de Asigurãri. Aceeasi sursã dãdea asigurãri cã fondurile repartizate pentru medicamente compensate sînt îndestulãtoare pentru acordarea tratamentelor în ambulatoriu pînã la finele anului, astfel încît permit si constituirea fondului de rezervã pentru acest capitol.
„Chiar am trecut dimineatã (ieri, 1 octombrie - n.r.) la prima orã prin farmacii si am vãzut, de exemplu, la «Ardealul» aglomeratie. Chiar am vrut sã intru si sã îi întreb pe oameni de ce se înghesuie si se agitã asa din prima zi, cînd fondurile repartizate sînt suficiente. Am renuntat însã, vãzînd cã nu ai unde sã arunci un ac“, a declarat sefa CAS Neamt.

Aglomeratie si la Roman

„Eu stiu cîte fonduri au farmaciile luna asta? Stiu doar cã boala de inimã de care sufãr de 11 ani nu suportã nici o zi amînare a tratamentului, cel putin asa mi-a spus medicul. Dacã nu iau pastilele, ajung la spital. Decît sã chinui prin saloane, cu mîncare adusã de acasã, mai bine pierd mai mult timp pe la cozi în prima zi a lunii, cînd stiu sigur cã îmi voi lua medicamentele. Cred cã e mai bine asa“, a spus Maria Dobos, pensionarã din Roman. Farmacistii romascani au declarat cã sînt fonduri suficiente pentru 10-14 zile. „Avem fonduri suficiente pentru circa 10-14 zile, atît pentru cronici, cît si pentru bolnavii acuti. Lumea vine însã la farmacie încã din prima zi a lunii, pentru cã asa s-a obisnuit. Fiind lunã de toamnã, cu multe viroze respiratorii, si medicatia specificã va fi mai costisitoare decît în lunile de varã, cînd rata îmbolnãvirilor era mai micã. Au început sã vinã pacienti cu medicatia prescrisã pe trei luni si în special diabeticii. Nu sînt probleme, asa cum par a fi din cauza cozilor formate“, a declarat farmacist Alexandrina Vãduva, administratorul farmaciei Hygeea, din zona Favorit.

Articol afisat de 1064 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective