Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Avînt „muncitoresc“ la cheltuirea fondurilor pentru scoli

• în numai o lunã de zile, procentul privind cheltuirea fondurilor pentru scoli a crescut în judetul Neamt de la 18% la 86,5% • banii vor intra în conturile primãriilor zilele acestea •

Primarii nemteni au demonstrat, încã o datã, cã, dacã li se aratã biciul, pun umãrul la treabã. Doar asa se explicã faptul cã ceea ce n-au reusit sã cheltuiascã o varã întreagã, poate chiar mai mult, au fãcut într-o lunã. Concret, în cîteva sãptãmîni, s-a ajuns la un procent de cheltuire de peste 85% din totalul fondurilor alocate pentru scolile nemtene, în conditiile în care, în a doua parte a lunii august, acest procent se situa la circa 18%.
Dupã ce s-a fãcut cunoscut acest procent extrem de scãzut în comparatie cu oferta financiarã si cu nevoile scolilor nemtene, autoritãtile, judetene ori centrale, au început sã-i tragã pe primari de urechi, avertizîndu-i în fel si chip. Unul dintre cei care le-a arãtat degetul amenintãtor este prefectul Toader Mocanu. În repetate rînduri, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a spus cã nu este posibil sã dea dovadã de asa lipsã de interes cînd este vorba sã punã în practicã programe la nivelul unitãtilor de învãtãmînt, cu fonduri care le vin gata puse pe tavã. Apoi, sedinte dupã sedinte a tinut si subprefectul Vasile Sendrea, care le-a pus în vedere aceleasi obligatii pe care alesii locali le au fatã de comunitãtile pe care le reprezintã. S-au fãcut situatii cu cît s-a cheltuit de cãtre fiecare consiliu local si cei mai lenesi au fost fãcuti de rîs în astfel de întruniri. Apoi, a venit si rîndul ministrului educatiei, cercetãrii si tineretului, Cristian Adomnitei, sã recurgã la amenintãri. El le-a transmis primarilor faptul cã, dacã pînã la sfîrsitul anului în curs nu vor cheltui banii care le-au fost deja alocati prin trei hotãrîri de guvern, alte fonduri nu vor mai vedea vreodatã si, mai mult, sumele rãmase neinvestite vor fi pierdute.
Dupã toate aceste pistonãri, alesii locali nemteni s-au pus pe treabã, astfel cã, în momentul de fatã, judetul Neamt se situeazã pe un loc fruntas la nivel de tarã în ceea ce priveste cheltuirea fondurilor alocate. „86,5% din sumele alocate judetului pentru îmbunãtãtirea conditiilor în scoli, reprezentînd 34,35 milioane lei, dintr-un total de 39,69 milioane lei, au fost solicitate, pînã în prezent, de autoritãtile locale Ministerului Educatiei si Cercetãrii. Banii solicitati vor intra în conturile primãriilor la începutul acestei luni si va trebui sã fie cheltuiti pînã la sfîrsitul anului.
ÃŽncã sîntem învãtati sã facem treabã doar dacã sîntem supervizati, doar dacã sîntem sensibilizati. Mã întreb cum în urmã cu aproximativ o lunã de zile primarii solicitaserã 18% din banii alocati, iar acum au solicitat 86,5% din fonduri pentru a le cheltui“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Dacã acest procent este real, la fel ca si cel prezentat în urmã cu o lunã, atunci în scolile nemtene se lucreazã într-un ritm pompieristic, în ciuda faptului cã elevii s-au întors la cursuri, iar activitãtile de constructii în interiorul si în exteriorul unitãtilor de învãtãmînt ar trebui sã se desfãsoare mult mai greoi.

Articol afisat de 1049 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective