Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Lege împotriva culpei medicale

• medicii nemteni considerã cã se impune elaborarea unei legi care sã îi apere în cazul acuzatiilor de malpraxis • „pacientii au toate drepturile, iar medicii niciunul“, sustine doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt •


Intentia elaborãrii unui proiect de lege al „Politiei medicale“, institutie care sã cerceteze acuzatiile de culpã medicalã venite din partea pacientilor nemultumiti, precum si dezbateri recente pe marginea lansãrii unui program national de evaluare, consultantã si asistentã legalã specializatã pentru medici, stîrnesc rumoare în rîndul medicilor nemteni, ca, de altfel, în rîndul medicilor din întreaga tarã.
În cadrul respectivului program, doctorii vor fi instruiti în legãturã cu obligatiile impuse de lege în relatia cu pacientii, precum si cu riscurile generate de acuzatiile de malpraxis îndreptate împotriva lor.
Apreciind cã bolnavii au devenit extrem de revendicativi si cã de multe ori fac acuzatii nefondate si abuzive la adresa lor, medicii nemteni considerã cã este nevoie de o lege care sã le apere drepturile, asa cum si pacientii au.
„Practic, în momentul de fatã, bolnavii au toate drepturile, iar doctorii niciunul. Mai mult decît atît, conform Legii drepturilor pacientilor, orice medic poate fi acuzat de malpraxis de cãtre acela pe care l-a tratat, sau de cãtre familia acestuia. ÃŽn cazul în care apar complicatii în ceea ce priveste starea unui pacient, dar mai ales în situatiile nefericite cînd, în ciuda tuturor eforturilor, finalul este tragic, toate tunurile sînt îndreptate asupra medicului care este pus la zid. Sîntem de foarte multe ori victimele agresivitãtii psihice a unor persoane care considerã cã medicul trebuie sã facã orice serviciu, cu orice pret, sau cã are obligatia sã asigure succesul unei conduite terapeutice, indiferent de starea bolnavului si de tarele organismului sãu. Cînd înainte de o interventie chirurgicalã, de exemplu, pacientului i se dã sã semneze foaia de acceptare a conduitei terapeutice adoptate, el îsi asumã niste riscuri. Ca atare, consider cã se impune o lege care sã apere lumea medicalã de acuzatiile de malpraxis“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.
Potrivit aceleiasi surse citate, forul profesional pe care îl conduce de patru ani încoace a înregistrat si cercetat mai multe cazuri de culpã medicalã, dar acuzatiile nu s-au dovedit fondate în nici unul dintre acestea.
Pe de altã parte, medicii nemteni sînt intrigati de faptul cã aceastã breaslã este privitã ca fiind coruptã si insensibilã fatã de suferinta pacientului, pe care îl trateazã preferential, în functie de cît de promt si de generos este acesta în ceea ce priveste „darul“.
Cu toate cã recunoaste cã are cunostintã despre confrati de breaslã care conditioneazã actul medical, presedintele Colegiului Medicilor sustine cã nu poate face nici o acuzatie si nu poate cere anchetarea nici unui coleg, pe acest motiv, atît timp cît forul profesional nu a înregistrat nici o sesizare scrisã de la vreun pacient.
„Orice pãdure îsi are uscãturile sale. Dar pentru acei cîtiva dintre colegii nostri care sînt pãtati, nu este corect ca anatema sã cadã asupra tuturor“, a conchis chirurgul Iosif Köszeghi.

Articol afisat de 1382 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective