Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Agentul Radar“, tepuit de soferii isteti

• politistii nemteni au serioase probleme cu soferii care apeleazã la tot felul de trucuri pentru a scãpa de suspendarea dreptului de conducere • una dintre metodele cele mai des întîlnite constã în substituirea persoanei vinovate cu o alta • conducerea Directiei Circulatie le pregãteste însã o surprizã acestor soferi •

Lucrãtorii Serviciului Politiei Rutiere Neamt, precum si colegii lor din alte localitãti, se confruntã cu o serioasã problemã, si anume smecheriile la care recurg unii soferi pentru a scãpa nepedepsiti dupã ce au apãsat prea tare pe pedala de acceleratie. Este vorba de cazurile în care contravenientii sînt înstiintati cã au cãlcat pe bec prin intermediul unei scrisori. Procedura este una foarte simplã, însã nu dã rezultate, românul dovedindu-se foarte inventiv si în astfel de situatii. De regulã, atunci cînd un autoturism este prins cã circulã cu vitezã, iar soferul acestuia nu este oprit pentru a fi amendat, politistii trimit o adresã proprietarului autovehiculului. Acestuia i se pune în vedere ca în termen de 5 zile sã comunice cine conducea masina în ziua si la ora cînd a fost depistatã de aparatul radar. Din acest moment, intrã în scenã planul care duce la scãparea de amendã. Se stie cã, de regulã, autoturismele sînt conduse de cãtre proprietar. Acesta, cînd primeste adresa de la politie, nu stie cît de gravã este greseala pe care a comis-o, adicã cu ce vitezã a fost prins. Se stie cã dacã depãsesti viteza maximã legalã cu mai mult de 50 de kilometri pe orã, risti sã rãmîi fãrã permis pentru o perioadã de 30 de zile. ÃŽn aceste conditii, cauti solutii, cea mai simplã fiind aceea de a gãsi o persoanã dispusã sã declare cã ea a condus autoturismul în momentul în care a fost detectat de radar. Bineînteles, trebuie sã te orientezei spre un posesor de permis auto care nu conduce în mod frecvent. Dacã bunicul sau bunica, ori sotia nu detin permise de conducere, trebuie sã cauti pe altcineva. Care „altcineva“ trebuie rãsplãtit. Este si cazul unui pietrean care a acceptat sã ne povesteascã prin ce a trecut. „Am mers pînã la Oradea cu masina unui prieten. Asta se întîmpla prin luna martie. Dupã vreo lunã, prietenul meu a primit o scrisoare de la Politie, în care i se cerea sã spunã cine conducea autoturismul la data si ora x. Normal cã m-a sunat si mi-a spus. Mi-am amintit cã am trecut pe lîngã un radar cu vitezã destul de mare, însã am zis cã am scãpat din moment ce nu m-a oprit. M-am speriat, pentru cã nu stiam cu ce vitezã fusesem prins. Eu sînt sofer profesionist, asa cã am cerut ajutorul unui avocat pentru a iesi din aceastã încurcãturã. Si am iesit si chiar foarte ieftin. Le-am trimis o adresã celor cu radarul în care le-am cerut sã ne precizeze clar cine conducea autoturismul în momentul în care a fost depistat circulînd cu vitezã. Ei trebuiau sã probeze acest lucru. Cum noi eram în masinã cinci insi, iar pe traseu am condus toti, nu mai stiam cine era la volan cînd ne-a prins radarul. De asta le-am cerut si poza doveditoare. Nu au putut sã ne ofere proba, asa cã am scãpat fãrã nici o sanctiune. Chiar dacã ajungeam în instantã, acelasi lucru s-ar fi întîmplat“, ne-a povestit un pietrean care a trecut printr-o astfel de experientã.

Surprize... surprize

„Este deja o practicã pe care noi nu o putem proba. Sînt persoane care dau bani altor soferi pentru ca acestia sã recunoascã cã ei se aflau la volan în momentul detectãrii de cãtre aparatul radar. Cu toate acestea, chiar dacã avem informatii, noi nu putem face nimic. Chiar fiul unei persoane foarte influente din oras a apelat la acest truc. Pentru a nu rãmîne fãrã permis si-a rugat un coleg sã ia vina asupra lui. Zvonurile aratã cã i-a dat si niste bani pentru acest gest“, ne-a declarat un politist nemtean care a dorit sã-si pãstreze anonimatul.
Comisarul sef Neculai Costan, seful Politiei Rutiere Neamt, nu a confirmat, dar nici nu a negat aceastã practicã. Cã existã probleme mari în acest sens o demonstreazã si faptul cã, în ultimele luni, pe arterele rutiere din judetul Neamt actioneazã douã autoturisme ale Politiei. Primul este cel care are aparatul radar, iar în spatele lui se aflã un alt autoturism inscriptionat care îi opreste pe cei care calcã pe bec. Folosind aceastã metodã, politistii nemteni îi opresc pe toti soferii care încalcã normele de vitezã.
Acelasi ofiter, care a dorit sã-si pãstreze anonimatul, ne-a declarat cã aceastã situatie este cunoscutã la nivelul IGPR-ului. „Se stie ce se întîmplã si de aceea se cautã solutii pentru a evita astfel de probleme. Directia Politiei Rutiere lucreazã în acest moment la un proiect menit sã elimine posibilitatea ca soferii sã tragã în piept radarul. Acum, înregistrãrile efectuate nu permit identificarea persoanei care conduce, însã în scurt timp lucrurile nu vor mai sta astfel. Se va lucra cu aparaturã mai performantã care va permite identificarea celui de la volan din poza pe care o va face radarul. Acest lucru, din cîte am înteles, va fi realizabil dupã ce se va trece de la capturarea de imagini pe bandã video la capturarea pe CD. Nu va mai trece mult timp si aceastã situatie va fi rezolvatã“, a mai declarat politistul nemtean.

Articol afisat de 1851 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective