Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicalistii din educatie, rãzboi pentru salariul minim

• ei asteaptã ca primul ministru Tãriceanu sã aprobe cresterea salariului minim în educatie la 880 de lei, pentru dascãlii cu studii superioare • în caz contrar, vor da în judecatã Guvernul, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitãtii de Sanse si Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului • guvernantii sînt prinsi între contradictia dintre lege si o hotãrîre judecãtoreascã •

Reprezentantii sindicalistilor nemteni din domeniul educatiei au stabilit sã îsi rezerve aceastã sãptãmînã pentru a observa „miscãrile“ premierului Cãlin Popescu Tãriceanu care, fortat de împrejurãri, ar putea sã anunte cã lucrãtorii din învãtãmînt care au studii superioare, vor beneficia de salariul de bazã de 880 de lei. ÃŽn cazul în care, în aceste zile, guvernantii nu vor avea aceastã initiativã, sindicalistii sînt hotãrîti sã dea în judecatã Guvernul, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitãtii de Sanse si Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului pentru obligarea la respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncã National privind salariul minim de 880 de lei al persoanelor încadrate pe functii pentru care conditia de pregãtire cerutã este cea de studii superioare si începerea negocierilor colective la nivel de ramurã. De asemenea, în urma demersurilor Federatiei Educatiei Nationale, Consiliul National pentru Combaterea Discriminãrii (CNDC) a recomandat Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Tineretului sã elimine tratamentul diferentiat aplicat personalului din învãtãmînt cu privire la cuantumul salariului minim brut. Hotãrîrea CNCD vine ca urmare a petitiei înaintate de FEN cu privire la existenta mai multor valori stabilite de Guvern pentru salariul minim pe economie.
Profesorul Florin Florescu (foto), liderul de sindicat al dascãlilor nemteni, afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt, a declarat: „Sãptãmîna aceasta mai asteptãm sã vedem ce gînduri are premierul Cãlin Popescu Tãriceanu. Dacã nu va stabili ca dascãlilor cu studii superioare sã li se dea salariul de bazã de 880 de lei de la 1 ianuarie 2007, vom actiona în instantã, pentru cã nu se respectã contractul colectiv de muncã. Poate, totusi, pentru cã existã precedentul - în Dolj a avut deja loc acest proces si Guvernul a fost învins, li se va face dreptate dascãlilor, pentru cã este pierdere de timp sã se desfãsoare încã 39 de asemenea procese, plus unul pentru dascãlii din Bucuresti“, a declarat Florin Florescu.
În judetul Neamt, de cresterea salariului de bazã ar trebui sã beneficieze circa 1.100 de debutanti, dupã cum sustine Florin Florescu, adicã profesorii care au intrat în sistem în ultimii trei ani si încã nu au sustinut definitivatul. Dacã ei vor obtine acest drept prezãvut de Contractul Colectiv de Muncã la nivel national, automat vor beneficia si de alte douã majorãri, aferente cresterii valorii salariului de bazã, una care a intrat în vigoare la 1 ianuarie si alta la 1 octombrie 2007.

Salariu minim ar putea redeveni unic

Decizia unei instante din Dolj de a acorda profesorilor un salariu minim brut unitar de 880 de lei a pus guvernantii pe gînduri. Posibilitatea ca bugetarii, nu numai cei din învãtãmînt, sã deschidã numeroase actiuni în justitie pentru cîstigarea drepturilor este iminentã. Atîta timp cît unul a avut cîstig de cauzã, exemplul poate fi invocat de orice bugetar în cazul unui proces, iar probabilitatea de a cîstiga este maximã, avînd în vedere existenta unui precedent. ÃŽn aceste conditii, ministrul munii Paul Pãcuraru a sustinut ideea unui singur salariu minim pe economie, ceea ce înseamnã cã nu se va mai face diferenta în functie de studii. Astfel, Pãcuraru a anuntat discutii si negocieri cu sindicatele, dar si cu patronatele, pentru a rezolva aceastã chestiune. „Si eu, si domnul prim-ministru sîntem partizani ai unui singur salariu minim. ÃŽnsã, dacã negocierile se duc foarte sus, presiunea pe buget va fi prea mare“, a afirmat Pãcuraru. De asemenea, demnitarul a mai spus cã s-ar putea ajunge la schimbãri legislative pentru unificarea salariului minim. Practic, în acest moment este o contradictie flagrantã între prevederile contractului colectiv de muncã la nivel national si hotãrîrea unei instante de judecatã. Prevederile legale în vigoare stabilesc faptul cã salariul minim pe economie are mai multe variante, în functie de studii. Pentru necalificati si cei fãrã studii, minimul pe economie este de 440 de lei, iar cei cu studii medii beneficiazã de un minim de 660 de lei. Salariul minim pentru cei cu studii superioare nu poate fi mai mic de 880 de lei. Iminenta unei avalanse de procese ar putea sã-i determine pe guvernanti sã creascã minimul pe economie la o valoare unicã pentru toatã lumea. ÃŽnsã, este nevoie de o grãmadã de bani de la bugetul de stat. La nivel national, Ministerul Finantelor apreciazã cã ar fi nevoie de cel putin nouã miliarde de lei noi. „Trebuie sã vedem dimensiunile acestui proces. Pentru cã modificarea salariului minim presupune si recorelarea tuturor drepturilor sociale care se calculeazã în functie de minimul stabilit prin hotãrîre de guvern“, a mai spus Pãcuraru.

Articol afisat de 1456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective