Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ai carte, ai parte de produse de calitate

• citirea etichetei unui produs, la achizitionarea acestuia, reprezintã o responsabilitate a consumatorului • în cazul cumpãrãrii de produse electronice sau electrocasnice se impune citirea instructiunilor de instalare si întretinere, a certificatului de garantie, verificarea existentei marcajului european de conformitate CE •

Citirea atentã a etichetei unui produs la cumpãrare, iar, dupã caz, a întregii documentatii care îl însoteste, reprezintã una dintre principalele responsabilitãti ale consumatorului. Conform opiniei reprezentantilor Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Neamt, fiecare categorie de produse trebuie sã aibã, obligatoriu, pe etichetã, anumite informatii care au rolul de a veni în sprijinul cumpãrãtorilor si de a-i ajuta sã facã alegerea cea mai bunã.
De exemplu, în cazul achizitionãrii unui aparat electronic sau electrocasnic, se impune verificarea sigiliului original al ambalajului, respectiv, produsului, precum si a accesoriilor acestuia, citirea pe etichetã a denumirii sau mãrcii producãtorului, verificarea existentei marcajului european de conformitate CE. Mai trebuie, apoi, solicitate declaratia de conformitate, instructiunile de instalare si întretinere, certificatul de garantie si factura produsului. Un alt lucru extrem de important pe care cumpãrãtorul nu trebuie sã îl omitã îl reprezintã solicitarea unei demonstratii de functionare a aparatului respectiv. În cazul aparaturii electrocasnice, aparatele trebuie sã aibã inscriptionate informatii referitoare la nivelul zgomotului transmis prin aer, precum si la eficienta energeticã.
Informatii speciale trebuie trecute si pe eticheta produselor textile, a articolelor de îmbrãcãminte si încãltãminte, a cosmeticelor sau jucãriilor.
În cazul hainelor, eticheta trebuie sã continã informatii referitoare la rezistenta la spãlare, compozitia fibroasã si modul de întretinere, iar la încãltãminte trebuie inscriptionate trei pictograme corespunzãtoare pentru fatã, cãptusealã si talpa exterioarã, precum si acelea speciale, referitoare la materialele utilizate.
Pe eticheta jucãriilor se trec avertismente legate de grupa de vîrstã cãreia se adreseazã, precum si eventualele riscuri care pot apãrea la utilizare, instructiuni de montare si asamblare, dar si sediul producãtorului sau al distribuitorului.
Pe eticheta cosmeticelor, care reprezintã o categorie specialã de produse, trebuie sã existe date despre producãtor sau distribuitor, cantitate, valabilitate, precautii referitoare la utilizare, în functie de ingredientele folosite. ÃŽn acest caz, citirea etichetei îi ajutã pe consumatori sã evite achizitionarea de produse expirate sau pãstrate în conditii improprii, ori pe acelea care contin un ingredient alergen. „Consumatorii au dreptul sã fie informati cu privire la calitatea si proprietãtile produselor pe care le achizitioneazã, dar trebuie sã manifeste mai mult interes si seriozitate atunci cînd scot banul din buzunar si cumpãrã ceva. Trebuie studiate cu mare atentie toate informatiile care însotesc produsul, de la acelea prezente pe etichetã, pînã la cele existente în certificatele de garantie sau în contractele care se încheie în anumite situatii. Din grabã si lipsã de timp, multi consumatori nu tin cont de aceste aspecte si au de multe ori de suferit“, a declarat Nicoleta Nica, purtãtor de cuvînat al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Neamt.

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective