Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CARU’ ÃŽNAINTEA BOILOR

CARU’ ÃŽNAINTEA BOILOR

Din ciclul eterna si fascinanta reformã în sãnãtate,

• Ambulanta Neamt a primit patru autosanitare noi, dotate cu aparaturã performantã, destinate consultatiilor la domiciliu • numai cã la Serviciul de Ambulantã nu existã personal care sã lucreze pe aceste masini • unitatea are deficit de medici si soferi • în momentul de fatã nu existã contract cadru si nici norme care sã reglementeze acest nou tip de serviciu medical •

Parcul auto al Serviciului Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt s-a îmbogãtit, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, cu patru autosanitare noi, care cel putin deocamdatã nu pot fi utilizate din cauzã cã unitatea nu detine personal care sã le deserveascã si nici fonduri destinate salarizãrii acestuia. Masinile, marca Fiat Panda, care corespund standardelor europene în domeniu si sînt dotate cu aparaturã performantã, trusã medicalã complexã, telefon mobil si statie, sînt destinate unui anumit tip de serviciu medical, numit consultatii la domiciliu, care pînã acum nu s-a mai practicat la noi. Mai exact, pe aceste masini trebuie sã lucreze un medic si un conducãtor auto, care rãspund solicitãrilor care nu reprezintã urgente de grad 0 si I. Acestia se deplaseazã la domiciliul bolnavului, îl consultã si lasã o scrisoare medicalã adresatã medicului de familie si eventual o retetã si pleacã spre altã solicitare.
Problema este cã acest nou tip de serviciu medical pe care ar trebui sã îl presteze personalul Ambulantei nemtene, ca de altfel personalul tuturor serviciilor omoloage din tarã, nu este prevãzut în contractul cadru, adicã, în documentul de cãpãtîi care reglementeazã felul în care se desfãsoarã activitatea din sistemul sanitar.
„Cum aceste tip de serviciu pe care trebuie sã îl facã Ambulanta nu este în contractul cadru, iar noi cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate nu avem încheiat contract pentru asa ceva, în momentul de fatã eu nu stiu ce si cum avem de fãcut. Pentru cã precizãrile în ceea ce priveste modalitatea de desfãsurare a activitãtii noastre nu au venit, nu stim care este deosebirea între consultatii si urgente la domiciliu, pe care noi va trebui sã le prestãm. Nu mai spun cã unitatea noastrã nu are în momentul de fatã nici personal care sã deserveascã aceste autosanitare si nici fonduri din care sã fie plãtit acesta. Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt se confruntã cu o crizã acutã de personal din toate categoriile, dar mai ales în ceea ce priveste medicii si conducãtorii auto. De aceea, facem fatã cu greu activitãtii de urgentã pe care trebuie sã o desfãsurãm, colegii mei fiind obligati sã facã ore suplimentare, iar eu fiind obligatã sã le plãtesc“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.
Potrivit aceleiasi surse, pentru a rezolva problema de personal, una dintre variantele plauzibile o constituie aceea a medicilor de familie care au competentã de medicinã de urgentã. Dar acestia sînt putini în Neamt. Cursuri de medicinã de urgentã poate face orice medic de familie, numai sã vrea si sã fie interesat sã lucreze si la Ambulantã, în baza unui contract aditional pe care ar trebui sã îl semneze cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. În ceea ce îi priveste pe conducãtorii auto, si acestia ar trebui sã facã niste cursuri speciale, pentru a se dovedi de ajutor în caz de nevoie si a sti clar ce au de fãcut. Cert este cã, în momentul de fatã, cele patru masini noi ale Ambulantei Neamt vor sta în garajul unitãtii, pe post de bibelou, ele neputînd fi utilizate în activitatea de zi cu zi. Dat fiind faptul cã asa au fost gîndite, aceste masini au numai douã locuri, iar în spate au aparatura medicalã, fãrã a avea si spatiu pentru targã.
„Astept precizãri de la ministerul de resort, de la Casa de Asigurãri si de la orice alt for competent care îmi poate spune cum sã procedez pentru ca aceste masini sã îsi îndeplineascã mai repede menirea pe care o au si sã fie puse în slujba populatiei“,a conchis doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt.

Articol afisat de 1653 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 23.10.2007 03:21
Cum nu aveti soferi?
I-am vazut eu pe Calea Romanului pe soferii de pe Loganurile noi ale ambulantei cum cara chiuvete,gresie si faianta cu Ambulantele Logan dotate cu girofar...Deh...se grabeau oamenii ca-i asteptau instalatorii sa le poata monta.Cum adica? Adica uite asa...la al doilea bloc de dupa semafoarele de la Orion.Era soferul tras pe dreapta,cu girofarul pornit si incarca chiuveta si gresia impreuna cu un amic banuiesc.Asa ca....Doamne` ajuta!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective