Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A-ntãrcat bãlaia pentru fermieri

• termenul de primire a cererilor pentru banii de culturã agricolã de toamnã a expirat ieri

Pe principiul „cine a avut de cerut, a fãcut-o pînã acum“, diriguitorii agriculturii nemtene anuntã cã nu se mai primesc cereri pentru bonurile valorice care ajutau fermierii sã punã în pãmînt grîu, rapitã, orz sau orzoaicã. ÃŽn mod normal, dupã derogarea datã de oficialii europeni, termenul limitã era 15 noiembrie. Ai nostri însã, considerînd cã s-a fãcut deja prea frig pentru a mai pune ceva în pãmînt, s-au gîndit sã devanseze perioada, astfel încît ieri a fost ultima zi în care s-au mai primit cereri de la agricultori. Directia Agricolã Neamt anuntã cã „nu se mai justificã primirea cererilor pentru eliberarea de bonuri valorice conform Ordinului Ministrului nr. 850/2006“. Directorul Liviu Bumbu explicã: „Deoarece perioada optimã de a înfiinta culturi de rapitã, orz, orzoaicã, grîu este depãsitã, iar personalul de la Agentia de Plãti si Interventii în Agriculturã trebuie redistribuit la actiunea de control în teren. Ultimul termen de depunere a cererilor pentru eliberarea de bonuri valorice este 31 octombrie si nu 15 noiembrie“. ÃŽntr-adevãr, putem confirma faptul cã personalul APIA Neamt a luat-o la pas pe ogoarele judetului, începînd de la cel mai mãrunt functionar, pînã la directorul agentiei judetene, Mihai Apetrei. Numãrul bonurilor valorice distribuite în Neamt pentru subventionarea lucrãrilor agricole rãmîne deocamdatã necunoscut, întrucît directorul Apetrei era pe teren, n-a rãspuns nici la mobil, iar la APIA Neamt nu vorbeste nimeni cu nimeni, dacã nu are acceptul sefului. Nici cîte hectare vor fi înfiintate cu ajutorul bonurilor valorice date de stat n-am reusit sã aflãm, tot din acelasi motiv. Promitem, însã, cã vom insista si nutrim speranta cã APIA Neamt se va elibera curînd de povara controalelor pe care trebuie sã le facã pînã pe 9 noiembrie, ca sã nu ne activeze Comisia Europeanã clauza de salvgardare pe agriculturã.
Bonurile valorice nominale se dau fermierilor în functie de suprafata de teren pe care acesta înfiinteazã culturi agricole, dar si în functie de sãmînta pusã în ogor. Astfel, pentru un hectar de grîu, fermierul putea primi 500 de lei, pentru unul de rapitã - 400 de lei, iar pentru alte culturi s-au dat 450 de lei pe hectar. Guvernul României a pus la bãtaie, pentru subventionarea culturilor din toamna 2007, exact 1,32 miliarde de lei.

Articol afisat de 1382 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Mos_Tautu la data 01.11.2007 06:21
Este greu in Romania sa fii taran-agricol
Agricultura romaneasca ,ruda saraca a Guvernului Tariceanu
Halucinant!la Realitatea TV in aceasta seara,in timp ce taranul de la Tartasesti(cel adus de Flutur in Ministerul Agriculturii) se plangea ca intermediarii iau pe nimic produsele de la tarani si le revand cu de 2-3 ori pretul de cumparare,Dl.Tariceanu nu se arata socat,din contra,cu indiferenta-i caracteristica,nu vede nimic anormal si ca aici este doar legea pietei libere.Adica jupuirea taranului si a pensionarului care cumpara,neloial,hoteste de catre un grup de speculanti este in spiritul politicii liberaliste.Sa fii atat de indiferent la problemele paturilor sarace si sa stimulezi pe smecherii speculanti care incalca orice lege a concurentei mi se pare revoltator.
In procesul de aderare a Romaniei la structurile europene agricultura are o pondere de peste 60% din integrare.Cu toate acestea sectorul agricol practic se bucura de o preocupare superficiala,chiar daca ne-am referi doar la inlocuirea unui ministru performant si profesionist cu un istoric,dar bun membru de partid.
Exista multe cerinte ale UE care cu greu vor putea fi indeplinite (neutralizarea deseurilor de origine animala,pesta porcina,probleme
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective