Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Terorism în scoalã

• 65 de elevi si cadrele didactice au fost evacuati dupã o alarmã cu bombã • „Ati înteles?!“, a fost întrebarea „teroristului“, care a dus la o amplã desfãsurare de forte • acesta, încã necunoscut, a dat trei telefoane de amenintare în cinci minute • echipa anti-tero de la SRI a stabilit cã nu a existat nici un pericol •

Elevi evacuati, cadre didactice în alertã, echipaje antitero de la SRI, Politie, Pompieri si cadre de la Ambulantã constituie „peisajul“ din apropierea Scolii Tetcani, comuna Gherãiesti, ieri, 1 noiembrie, din cauza unor repetate telefoane de amenintare cu plasarea unei bombe în incinta unitãtii de învãtãmînt. La orele amiezii, telefonul fix al unitãtii de învãtãmînt a sunat de cîteva ori, o voce - despre care unii angajati ai unitãtii au afirmat cã pãrea a unui copil - anuntînd „pericolul“. ÃŽntrebarea „cheie“, care a determinat impresionanta desfãsurare de forte, a fost „Ati înteles?!“, anonimul dorind sã transmitã cã nu glumeste.
Cristina Istoc, director al Scolii Tetcani, a declarat cã a sesizat autoritãtile asupra celor petrecute, desi credea cã este prea putin probabil sã fie vorba despre o alertã realã. „ÃŽn jurul orei 12, am fost anuntatã de cãtre personalul de serviciu despre faptul cã au fost primite mai multe telefoane de amenintare. ÃŽn fapt, a fost vorba despre trei apeluri, date într-un interval de timp relativ scurt, de aproximativ cinci minute, prin care o persoanã, ce nu si-a declinat identitatea, afirma cã în institutie este amplasatã o bombã. La început, nu am dat o prea mare importantã telefoanelor, mai ales cã, din cîte se pãrea, era vorba despre un copil. Totusi, avînd în vedere cã ultima «replicã» a interlocutorului pãrea cît se poate de serioasã si de ultimativã, ne-am conformat“, a declarat Cristina Istoc. ÃŽn scurt timp, cei 65 de elevi ai Scolii cu clasele I-VIII din Tetcani au fost evacuati, fãrã sã li se spunã exact despre ce anume este vorba, pentru a nu crea panicã, în cele din urmã cursurile fiind suspendate.

Interventie anti-tero

Mai întîi, la fata locului au ajuns echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) „Petrodava“ Neamt, alãturi de o autosanitarã a Statiei de Ambulantã Roman. Potrivit procedurilor folosite în astfel de situatii, mai ales dupã ce, pe plan european, au fost o serie de atentate sîngeroase, a fost necesarã solicitarea Cadrelor Serviciului Român de Informatii (SRI), care au mobilizat la fata locului un echipaj antitero. Specialistii au cãutat „colt cu colt“ prin întregul imobil, în cele din urmã stabilindu-se cã nu a fost vorba despre nici un fel de dispozitiv explozibil. Reprezentantii Politiei au anuntat cã, în continuare, fortele competente fac eforturi pentru depistarea persoanei care a dat telefoanele, ce riscã sã fie acuzatã de „acte de terorism“. De mentionat cã, în asemenea situatii, vinovatii riscã pedepse cu închisoarea sau, în cel mai „bun“ caz, o amendã usturãtoare si imputarea contravalorii deplasãrii fortelor de ordine. „Nu avem motive sã bãnuim pe cineva, deoarece, din cîte stim, nu au existat probleme în institutie, în relatii elevi-cadre didactice sau între dascãli. Nu putem sã stim cine a fãcut asa ceva, probabil a fost vorba despre o glumã de prost gust“, a mentionat Cecilia Tihulcã, director coordonator al scolilor din comuna Gherãesti. Remintim cã acest gen de alerte a devenit un fel de „modã“ în rîndurile tinerilor, în municipiul Roman înregistrîndu-se, în ultimele luni, alte cîteva asemenea situatii. Fãrã voie, însã, chiar si o profesoarã de la Colegiul National „Roman Vodã“ a fost „protagonista“ unui asemenea episod, în urmã cu cîteva sãptãmîni, dupã ce si-a uitat geanta lîngã ghiseul „Mesagerie“ de la Postã. Si atunci, ca si ieri, au fost mobilizate însemnate efective de ordine, strada a fost, de asemenea, închisã, iar cadrele de la SRI au fost puse pe drum, pentru ca, în final, sã fie întoarse din drum. Acea situatie a avut un final hilar, întrucît „profesoara distratã“ si-a adus aminte cã si-a uitat diplomatul si a venit la sediul Postei, „dezamorsînd“ starea de urgentã înainte ca geanta sã-i fie, eventual, aruncatã în aer.

Articol afisat de 1902 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de cichi.cean la data 02.11.2007 18:28
profesorul polivalent
Daca profesorul roman a tot fost instruit sa acorde primul ajutor( ce mare lucru sa fii doctor),sa pazeasca elevi( ce mare lucru sa fii politist),sa tina loc de mama si de tata (ce mare lucru sa fii parinte) cred ca ar fi timpul sa se apuce sa dezamorseze ceva bombe ca sa nu mai fie deranjate serviciile publice in timpul serviciului.Oare de ce nu se sesizeaza dl prefect Mocanu sa trimita o directiva in scoli cum ca profesorii sa raspunda de asa ceva si in felul asta mai pune o problema la punct ,dar cel mai important mai face o economie pasand responsabilitatea unor profesori aproape "puscasi marini americani" daca ne raportam dupa atributii.Oare pe cand primul profesor sanctionat pt ca nu a reusit sa salveze cu propria viata un scandal in scoala ,sa opereze o banala peritonita la pauza mare sau sa nu fi taiat firul care trebuie de la bomba care ameninta procesul instructiv educativ.Astfel cred ca tot un profesor va fi primul "de serviciu" pe etajul 2 al penitenciarului.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective