Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zãgaz Bistritei

• guvernantii au alocat fonduri pentru proiectul necesar realizãrii lucrãrilor pentru reducerea gradului de risc • în vara lui 2008, va demara actiunea care prevede regularizarea cursului pe 15,6 kilometri • pînã la finele acestui an, va fi gata proiectul • topirea ghetarilor si inundatiile au curmat vieti si au produs pagube imense •

Rîul Bistrita nu va mai crea neplãceri oamenilor din zona de munte, în comunele Farcasa, Poiana Teiului si Borca. Asta ca urmare a unor lucrãri care vor fi efectuate, începînd cu anul viitor, pe cursul apei. Actiunea de stãvilire a rîului a început deja, dar pe hîrtie, guvernantii alocînd suma de 10 miliarde de lei vechi pentru întocmirea proiectului în baza cãruia se va desfãsura lucrarea. Conform precizãrilor fãcute de inginerul Emil Bostan, directorul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, valoarea totalã a investitiei va fi în jurul a 500 miliarde de lei vechi. Tinînd cont de aceastã sumã, se poate preciza faptul cã lucrarea pentru reducerea gradului de risc pe cursul Bistritei este una dintre cele mai importante care s-a desfãsurat vreodatã în judetul Neamt, dacã nu cea mai mare investitie. „La lucrãrile hidrotehnice, valorile sînt mult mai mari decît la constructiile propriu-zise. Cînd spui zece miliarde de lei, deja vezi constructii efective. La cele hidrotehnice, lucrurile stau altfel, cheltuielile fiind cu mult mai mari. Uneori este nevoie de betonat fundul albiilor, pentru a se evita eroziunea, se fac lucrãri de fixare a malurilor, uneori se redirectioneazã cursul apei pentru a se putea lucra pe sub el. Si timpul în care se va desfãsura lucrarea pentru reducerea gradului de risc este mult mai lung. Anul acesta se va pune la punct proiectul, dupã care urmeazã acordarea banilor. Probabil se vor utiliza fonduri de la Banca Europeanã de Dezvoltare si atunci banii vor ajunge mai greu, pentru cã asa sînt procedurile. Cred cã prin august se va putea începe lucrarea. Din experienta de pînã acum, un kilometru de lucrare hidrotehnicã înseamnã cam zece miliarde de lei vechi. ÃŽn cazul Bistritei, lucrarea va fi de 15,6 kilometri, dar nu va fi continuã, ci va cuprinde mai bine de 20 de kilometri din cursul Bistritei, pe un mal sau pe celãlalt, efectuîndu-se în zonele în care sînt asezate localitãti. Se vor urmãri zonele critice de pe curs, zonele vulnerabile atît la inundatii, cît si la producerea zãporului“, a declarat inginerul Emil Bostan. Pentru cã lucrãrile vor presupune interventii de anvergurã, pretul unui kilometru de lucrare va fi cu mult mai mare decît media. Pe Bistrita, o interventie s-a mai efectuat în urmã cu doi ani, în 2005, atunci cînd s-a lucrat pe malul drept, la Busmei, în comuna Farcasa. Pentru consolidarea malului s-au cheltuit sase miliarde de lei vechi, fonduri ministeriale. Reamintim cã problemele create de Bistrita în comunele amintite apar iarna, cînd ghetarii adunati pe albie se revarsã din cauza încãlzirii vremii. ÃŽn decursul anilor, inundatiile în plin sezon rece au provocat pierderi de vieti omenesti si pagube imense.

Zeci de miliarde si pentru potolirea altor ape din Neamt

Printr-o recentã Hotãrîre de Guvern, s-au dat bani pentru alte patru cursuri care strãbat judetul si care produc pagube cînd creste nivelul apei. Pentru pîrîul Borca, din comuna cu acelasi nume, s-au alocat cinci miliarde de lei vechi, bani destinati finalizãrii lucrãrii de regularizare. Prin Hotãrîre de Guvern s-au mai dat, în urmã cu cîteva sãptãmîni, zece miliarde de lei pentru regularizarea albiei Cracãului la Slobozia. Deocamdatã, însã, lucrarea stagneazã si prea repede nu se va realiza, întrucît existã probleme cu terenul pe care ar trebui sã se desfãsoare. Pãmîntul apartine persoanelor fizice care detin titluri de proprietate pe el, dar nu este întocmitã documentatia cadastralã si nici intabularea. Abia dupã ce se vor realiza aceste demersuri, Sistemul de Gospodãrire a Apelor va putea cumpãra terenurile pe care sã se realizeze regularizarea. Pentru amenajarea albiei Cuiejdiului, în municipiul Piatra Neamt s-au mai dat cinci miliarde de lei vechi, iar pentru amenajarea cursului Ozanei la Tîrgu Neamt - malul drept, au fost alocate zece miliarde de lei vechi.
Cu toate aceste zeci de miliarde de lei acordate în urmã cu putinã vreme, se urmãreste finalizarea lucrãrilor hidrotehnice care au fost începute în urmã cu cîtiva ani buni si care au rãmas suspendate pentru cã nu au mai existat bani. „S-au început lucrãri pe diverse ordonante, unele în urmã cu trei - patru ani, si nu s-au finalizat. Prin ultimele alocãri financiare, se vrea finalizarea lor. Lucrãrile hidrotehnice sînt foarte costisitoare, dar trebuie încheiate ca sã poatã fi atacate altele. Ideea care se vehiculeazã este sã nu se transforme toate cursurile de apã în santiere“, a mai spus directorul Emil Bostan.
ÃŽn cazul lucrãrii care vizeazã reducerea gradului de risc pe Bistrita, beneficiar, dupã încheierea si iesirea din garantie, va fi Sistemul de Gospodãrire a Apelor. ÃŽn perioada desfãsurãrii ei, SGA va fi observator si, eventual, reclamant, în cazul în care vor fi constatate deficiente în realizare. Parte contractantã va fi Directia Apelor Siret Bacãu. „Treaba noastrã este sã identificãm zonele critice de pe cursul Bistritei, pentru a se interveni. ÃŽn rest, nu ne putem implica, pentru cã este o actiune care depãseste capacitatea noastrã“, a încheiat directorul SGA Neamt.

Articol afisat de 1539 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective