Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mansarde pentru specialistii din Primãria pietreanã

• cele 9 apartamente rezultate din mansardarea blocului F8 de pe bulevardul Traian au fost date angajatilor Primãriei, ai Urban si ai Publiserv • Viorel Chirilã ar fi vrut sã fie repartizate tinerilor aflati pe lista de asteptare la ANL sau la locuinte sociale • Cornelia Tudorancea a zis cã pentru acestia se fac case pe bandã rulantã, iar primarul Gheorghe Stefan a explicat cã „tinerii specialisti din Primãrie au si ei dreptul la o locuintã“, pentru cã „sînt oameni de valoare, cu studii, care muncesc“ •

Stefan Cãpitanu, consilier la Unitatea pentru Implementarea Proiectului ISPA din Primãria Piatra Neamt. Ioan Pascu, salariat al Directiei Tehnice a Primãriei, responsabil pentru relatia cu societatea Urban si spatiile verzi din oras. Raluca Sava, angajatã la Compartimentul Juridic al Primãriei. Mihail Mihãilã, mai cunoscut ca Ovidiu, apropiat al unei pãrti din conducerea Primãriei Piatra Neamt, consilier la Cabinetul Primarului si sef la ghinionista societate Pastel, rãmasã fãrã spatiul de la Aqua Calor la Pietricica, pe motiv de sechestru de la Finante. Giorgiana Rãspopa, secretara primarului, cu functie de director administrativ în Primãrie. Andrei Gheorghiu, inspector la Patrimoniu. Violeta Ciurlea, angajatã tot la Directia Patrimoniu. Acestia, plus încã un angajat al societãtii Urban si unul de la Publiserv sînt fericitii posesori de locuintã rezultatã din mansardarea blocului F8 de pe bulevardul Traian. Asta pentru cã ei reprezintã generatia de „tineri specialisti“, dupã cum a explicat primarul Gheorghe Stefan.
Mansardarea blocului F8, primul beneficiar al mãretului program de reabilitare termicã a clãdirilor de locuit din Piatra Neamt, s-a încheiat cu succes. Au rezultat 9 apartamente, cîte trei pe fiecare scarã, a cîte douã camere bucata. Suprafata utilã - aproximativ 50 mp. „Realizate cu materiale, finisaje si dotãri moderne, cu respectarea tuturor exigentelor în domeniu“, dupã cum a constatat comisia de receptie a lucrãrilor mai acum o sãptãmînã. Iar miercuri dupã-amiazã, apartamentele rezultate au fost bãgate în zestrea orasului si repartizate. Anumitor angajati ai Primãriei. Ca sã nu plece în tãri calde, explicã oficialii. „Mentionãm cã la sediul institutiei noastre s-au înregistrat un numãr mare de solicitãri din partea salariatilor proprii sau ai societãtilor la care municipalitatea este actionar unic, aceastã situatie datorîndu-se si faptului cã, în ultimii ani, s-au angajat multi tineri, care nu îsi permit sã închirieze sau mai ales sã-si achizitioneze locuinte în conditiile actuale ale pietei imobiliare. De asemenea, precizãm faptul cã, în momentul de fatã, datoritã nivelului scãzut al salariilor înregistrat, este dificilã angajarea si apoi pãstrarea specialistilor în cadrul structurilor proprii de personal. ÃŽn aceste conditii, considerãm beneficã repartizarea locuintelor de la mansarda blocului F8, str. Mãrãtei, specialistilor proprii, în vederea motivãrii suplimentare a acestora“. Semneazã o armatã de sefi, în frunte cu viceprimãrita Mihaela Stoica. Mai mult, se considerã oportunã oferirea posibilitãtii de cumpãrare a respectivelor locuinte de cãtre cei cãrora le-au fost repartizate, în cel mai scurt timp posibil, astfel încît sumele provenite din valorificarea respectivelor apartamente sã poatã fi folosite de primãrie la alte mansardãri, alte locuinte, cã primãria mai are multi alti tineri angajati, care stau cu mama în casã, care nu au salarii suficient de mari pentru a plãti chirie, dar le ajung lefurile pentru cumpãrat locuinte de la locul de muncã. Potrivit rapoartelor de evaluare fãcute de experti, cele 9 apartamente valoreazã între 31.428 si 33.311 euro, adicã un pic peste un miliard de lei vechi fiecare. Pînã sã devinã stãpîni peste locuinte, angajatii primãriei vor plãti chirie. Cu 15% mai micã decît normalul, pentru cã legea asa zice în cazul locuintelor situate la mansardã. ÃŽn functie de mãrimea apartamentului, fiecare va plãti în jur de 700.000 de lei vechi chirie lunarã. La care se adaugã depozitul de garantie regulamentar (însumînd trei chirii) si un milion de lei vechi fond de rulment, nu douã milioane ca fraierii de la ANL sau locuintele de necesitate.

Vorbe goale

Miercuri pe searã, înainte de meci, cînd propunerea conducerii Primãriei a ajuns pe masa consilierilor, au fost cîtiva interesati de criteriile care au stat la baza repartizãrii locuintelor. Tamara Nica, de exemplu, care era preocupatã de lunga listã de asteptare pentru case ANL, sociale sau de necesitate. Viceprimarul Stoica a limpezit-o rapid, fiind, evident, în bunã cunostintã de cauzã: „Au primit cei mai tineri, cei mai muncitori“. Liberalul Viorel Chirilã a venit cu un amendament: criteriile sã fie cele valabile în cazul ANL sau al locuintelor sociale. A sãrit fosta liberalã Cornelia Tudorancea: „Criteriile ANL nu se aplicã la locuintele sociale. Iar cînd am aprobat mansardarea nu am specificat cã locuintele realizate vor fi pentru tineri, sociale sau de necesitate. Se fac locuinte sociale în Speranta, se fac locuinte ANL pe Nufãrului. Repartizarea aceasta se justificã pentru tinerii specialisti din Primãrie“. „Care oricum sînt discriminati“, a intervenit Mihaela Stoica, „pentru cã în sistemul privat pornesc de la 8 milioane salariu, iar la Primãrie sînt încadrati cu 3,5 milioane“. Gheorghe Stefan a lãmurit pe toatã lumea nedumeritã: sînt 100 de locuinte sociale în Vãleni si 200 în Speranta; s-a preluat internatul Liceului Auto si se fac alte 48 de locuinte sociale; pe strada Muncii rãsare frumusete de mahala cu 100 de locuinte de urgentã pentru rromi si oamenii strãzii; ANL-ul construieste pe bandã rulantã blocuri pe credit ipotecar. „Pentru oamenii valorosi, care au studii si muncesc, 9 locuinte sînt multe? Vã întreb si eu. Oamenii ãstia n-au dreptul la 9 locuinte din 450?!“, a spus primarul. Liberalul Viorel Chirilã n-a renuntat totusi la amendamentul sãu. Consilierii social-democrati i s-au alãturat în demers. Nu s-au bucurat însã de succes. Casele vor fi date oamenilor de bazã din Primãrie. Mansardarea blocului F8 a costat 289.921 euro. Un pic peste 9,6 miliarde vechi.

PS: Numãrul de angajati pe care Primãria Piatra Neamt îi avea în luna iulie 2004 era de 142. Numãrul de angajati pe care Primãria îi avea în luna august 2007 era de 249. Fondul de salarii în luna iulie 2004 era de 1.420.730.000 lei vechi. Fondul de salarii în luna august 2007 era de 5.426.170.000 lei. Tot vechi.

Articol afisat de 1731 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de clubbman la data 02.11.2007 15:03
hotii din primarie
de asta ceilalti care "nu au studii si nu muncesc" ca ei la birou ttrebuie sa astepte 4 ani sa prinda si ei o locuinta.noi ceilalti suntem chiar toti fara studii si chiar nici unul nu munceste atat de mult ca cei din primarie? poate spre deosebire de ei altii muncesc si cate 10-12 ore pe zi sipoate nici nu au timp de masa spre deosebire de asesti functionari din primarie care sunt platiti sa bea cafele dimineata si sa faca si pauze de masa si pe deasupra au si facilitati la obtinerea unei locuinte.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective