Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Solutie: Greva

Solutie: Greva

• negocierile salariale între tevari si patronat au esuat • magnatul Lakshmi Mittal a venit la Galati, înaintea negocierilor • angajatii au cerut 48,3% si au primit doar 7% crestere salarialã • sindicalistii de la „tevi“ se consultã pentru declansarea miscãrilor de protest •

Discutiile purtate la Galati, ieri, 1 noiembrie, între sindicalistii de la „Arcelor Mittal“ Roman si patronat s-au soldat cu un esec, tevarii considerînd cã oferta de crestere a salariilor a fost prea micã. Ei s-au întors acasã cu gîndul la grevã. Conform declaratiilor lui Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, concernul a oferit, prin reprezentantii sãi, o majorare salarialã de 7%, foarte putin fatã de cei 48,3% solicitati încã de la început de cãtre delegatii mandatati. De altfel, negocierile au fost foarte dure, durînd între orele 12 si 22, de la uzina din Roman fiind prezenti, pe lîngã conducerile sindicatelor reprezentative, managerul general, Petru Simion, directorul de resurse umane, Puiu Voinea si alti reprezentanti ai conducerii. ÃŽncepînd de ieri, 2 noiembrie, sindicatele de la „tevi“ au început discutiile cu privire la eventualele mãsuri de protest, doar o „minune“ mai putînd detensiona situatia. Gîndurile sindicalistilor se îndreaptã chiar cãtre Lakshmi Mittal, unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, patron al concernului „Arcelor Mittal“, care a fost prezent, miercuri, 31 octombrie, la Galati, pentru a „lua pulsul“ activitãtii firmelor pe care le detine în România. „Au fost o serie de negocieri foarte dure si am avut o zi foarte grea. Eu, personal, n-am vrut sã plec de acolo pînã ce lucrurile nu erau puse la punct, dar, din pãcate, nu a fost cum ne-am dorit. Oferta a fost clarã, 7%, din care 5% inflatia si restul un procent pe care patronatul a fost dispus sã îl dea. Nu am putut fi de acord cu asa ceva“, a declarat Gheorghe Ciobanu. Acesta a mai relatat cã discutiile s-au desfãsurat prin prisma profitului mic realizat de întreprindere, care nu ar fi permis o majorare mai substantialã. „I-am spus domnului manager Ionel Bors, care reprezintã concernul, toate problemele care sînt în fabricã, inclusiv cele referitoare la externalizarea serviciilor, «cãpusele» apãrute si managementul defectuos. Dumnealui, însã, ne-a replicat faptul cã patronul nu are cum «sã aducã bani de-acasã» pentru ca sã ne plãteascã, dar am fost de acord cã interesul comun este ca întreprinderea sã meargã bine. Nu stim ce interese sînt, dar fabrica de tevi trebuie sã supravietuiascã, deoarece, indiferent ce cred unii, încã «tine» orasul. Repet si cu aceastã ocazie cã nu vrem «capul» nimãnui, însã, dacã s-a gresit la nivel de conducere, de acolo trebuie schimbat ceva. Vrem sã muncim, dar trebuie sã fim si motivati“, a mai afirmat liderul Sindicatului Liber „Petrotub“.

Tevarii se consultã

ÃŽncepînd de ieri, au început, în întreprinderea romascanã, consultãrile muncitorilor cu privire la declansarea conflictului de muncã. Mircea Anton, lider al celuilalt sindicat mare din întreprinderea de tevi, „Romantub“, a declarat cã a întrunit Consiliul Director, în cadrul unei sedinte, pentru a analiza situatia apãrutã si a vedea opinia membrilor.
„Domnul Mittal a fost, într-adevãr la Galati, dar chestiunile care s-au afirmat, cã vrea sã-si mute afacerile de aici sînt pure speculatii, dupã pãrerea mea. Este un om care a fãcut banii «cu capul» si, probabil, ar trebui sã aibã în functiile de conducere oameni care îsi respectã contratul de fidelitate cu el, nu unii care îsi vãd doar propriile interese. Mai mult, a anuntat si investitii pentru Roman si, din cîte am înteles, zilele urmãtoare, la Rotterdam se va decide clar acest lucru. Repet, am încredere în patron, cã doreste sã fie bine si pentru noi si pentru el. Pînã una alta, însã, doar dacã patronatul îsi schimbã pozitia se mai poate întîmpla ceva. Noi ne consultãm, sã vedem ce anume este de fãcut. Nu pot sã spun cît de «aproape sau departe» este greva, ne vom consulta cu colegii de la celelalte sindicate iar apoi vom decide formele legale de actiune“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu. Acesta a fãcut un apel la unitate sindicalã, în conditiile în care s-ar putea sã aparã „zile grele“ pentru tevari. „Trebuie sã scãpãm de aceastã «tumoare», acest «cancer» care este divizarea fortei sindicale. Noi avem speranta cã lucrurile se vor rezolva, dar, dacã va fi nevoie, vom face totul pentru a ne primi drepturile ce ni se cuvin“, a conchis Gheorghe Ciobanu. ÃŽn continuare, pozitia patronatului referitoare la situatia de la Roman este neutrã, în sensul abtinerii de la comentarii, dupã cum a afirmat Dorian Dumitrescu, responsabil de imaginea concernului multinational în România.
În prezent, cîstigul mediu net al unui tevar este de 620 de lei noi.

Articol afisat de 1675 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective